- Betaglukány patria medzi v prírode sa vyskytujúce polysacharidy.
- Možno ich nájsť predovšetkým v obilninách, hubách a morských riasach.
- Majú blahodárne účinky najmä na imunitný systém človeka.
Čo sú betaglukány?
Betaglukány sa zaraďujú do skupiny polysacharidov a skladajú sa z viac ako 250 000 glukózových jednotiek spojených betaglykosidickými väzbami. Betaglukány môžeme nájsť v bunkovej stene mnohých prírodných zdrojov. Postupom času sa stávajú obľúbenejšími a skúmanými najmä vďaka svojim fyzikálno‑chemickým vlastnostiam a biologickým účinkom na ľudské telo. Štúdie naznačujú, že majú značné množstvo biologických vlastností, a to predovšetkým protinádorových, imunomodulačných a protizápalových.
V čom sa nachádzajú?
Ako sme už načrtli vyššie, existuje veľký počet prírodných zdrojov betaglukánov. Najhojnejším zdrojom sú u nás obilniny. V priebehu rokov sa však vedcom podarilo objaviť betaglukány aj na mikrobiálnej úrovni, a to v niektorých hubách, lišajníkoch a v morských riasach. Najznámejšie zdroje betaglukánov uvádzame v obrázku nižšie. Európanom budú najskôr (avšak nie je to vedecky dokázané) prospešné betaglukány z kvasiniek, pretože sme na ne zvyknutí vďaka hojne konzumovanému pečivu (najmä chlebu) už po tisíce rokov.
Aké pozitívne účinky je možné od betaglukánov očakávať?
Betaglukány majú množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus. Toto sú 3 najhlavnejšie vplyvy:
- Diabetes mellitus: ideo chronické ochorenie, ktorého základnými prejavmi sú vysoká hladina krvnej glukózy, nadmerný smäd, časté močenie a strata hmotnosti. Zatiaľ boli popísané tri typy cukrovky. Betaglukány majú vplyv na diabetes mellitus 2. typu, ktorý predstavuje 90 % celkového výskytu cukrovky. Jeho výskyt sa zvyšuje kvôli zlej životospráve, sedavému životu a s tým často sprevádzanou obezitou a nedostatkom pohybu v našej populácii. Bolo preukázané, že betaglukány majú významné pozitívne pôsobenie v liečbe diabetu, pretože konkrétne ovsený betaglukán podávaný orálnym spôsobom viedol pri experimentoch na zvieratách k zníženiu koncentrácie glukózy v krvi.
- Kardiovaskulárne ochorenie: Betaglukány preukázateľne znižujú hladinu LDL cholesterolu a zvyšujú hladinu HDL cholesterolu, čo má za následok možné zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Treba však dodať, že toto tvrdenie môže byť uvedené len pri potravinách, ktoré obsahujú najmenej 1 g betaglukánov z ovsa, ovsených otrúb, jačmeňa, jačmenných otrúb alebo zo zmesí týchto zdrojov v kvantifikovanej porcii. Spotrebiteľ teda musí vedieť, že priaznivý účinok dosiahne iba pri prísune 3 g betaglukánov z ovsa, ovsených otrúb, jačmeňa, jačmenných otrúb alebo zo zmesí týchto zdrojov denne.
- Imunitný systém: Imunitná odpoveď môže byť podporená živinami, ktoré človek prijíma. Zo štúdií vyplýva, že najmä betaglukány získané z húb a kvasiniek majú imunomodulačné vlastnosti, medzi ktoré patrí napríklad vplyv na činnosť makrofágov. Najčastejšie sa hodnotia účinky na činnosť leukocytov. Betaglukány navyše aktivujú vrodenú imunitu, rovnako ako adaptívnu imunitu, ďalej majú vplyv na moduláciu humorálnej (látkovej) imunity a bunkovú imunitu.
Využitie betaglukánov
- Podľa mnohých záverov štúdií môžu podporiť odolnosť organizmu proti vírusovým, bakteriálnym, plesňovým a parazitárnym ochoreniam.
- Výskumy predpokladajú, že môžu byť nápomocné v prevencii rozvoja niektorých onkologických ochorení, v priamej protinádorovej činnosti alebo podpore imunity voči nádorovému ochoreniu v spojení s chemoterapiou. V tejto oblasti, a hlavne praktickom využití týchto znalostí, je však potrebný ďalší výskum.
- Majú antioxidačné funkcie.
- Znižovanie cholesterolu v krvi, a tým zmenšenie rizika vzniku aterosklerózy.
- Zložka kozmetických prípravkov na udržanie optimálnej vlhkosti pokožky a následné protizápalové pôsobenie.
Pre koho sú vhodné?
Betaglukány sú vhodné prevažne pre dospelých, existujú však aj prípravky určené pre špecifické skupiny. O užívaní betaglukánov skupinami, medzi ktoré patria deti, tehotné a dojčiace ženy, je vždy potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom a dodržiavať odporúčané denné dávkovanie. Pre zaujímavosť možno spomenúť, že na trhu možno nájsť preparáty s betaglukánmi dokonca aj pre psy a mačky.
Aké je správne dávkovanie betaglukánov?
Každý doplnok stravy je iný – má odlišný zdroj betaglukánov a na základe toho aj rozdielne reálne množstvo vo svojom obsahu. Všeobecné odporúčané dávkovanie pri perorálnom podaní je 100 – 300 mg denne po dobu 2 – 3 mesiace u zdravého človeka a okolo 500 mg za deň u osôb so špecifickým ochorením. Pri príjme z potravín je však potrebné spomenúť, že priaznivý účinok sa dosiahne pri prívode 3 g betaglukánov z ovsa, ovsených otrúb, jačmeňa, jačmenných otrúb alebo zo zmesí týchto zdrojov denne.
Dlhodobé užívanie betaglukánov bolo opakovane preukázané ako bezpečné a okrem toho neboli nájdené žiadne negatívne interakcie s ostatnými liečivami.
Zaujímavosti
Na záver spomenieme, kde ešte betaglukány našli svoje využitie. Ide o:
Potravinársky priemysel: v podobe potravinárskych aditív najčastejšie extrahovaných najmä z obilnín a húb. Ich schopnosťou je zlepšenie fyzikálnych vlastností a chuť vyrobených produktov.
- Španielski vedci zistili, že betaglukán má výrazný vplyv na fyzikálne a tiež senzorické vlastnosti údeniny.
- V Kanade sa ukázalo, že jogurty s pridanými betaglukánmi a pektínom vykazovali rýchlejšiu proteolýzu, nižšie uvoľňovanie veľkých peptidov a vyšší podiel voľných aminokyselín ako jogurty bez týchto prídavkov. To znamená, že ich pridanie malo za následok zníženie cholesterolu a kalórií daných výrobkov.
Kozmetický priemysel: využívajú sa ako prídavok do kozmetických krémov, mastičiek, tabletiek, emulzií atď. Je vhodné ich nanášať na pokožku pre ich blahodárne vplyvy, ako je napríklad zvyšovanie produkcie kolagénu, podpora vyhladenia vrások, v boji proti akné, dermatitíde, ekzémom a lupienke.
Medicínsky priemysel: tu je možné cyklické glukány použiť ako obväzový materiál, zatiaľ čo komplexy betaglukánov a chitosanov na tvorbu priehľadných krycích fólií. Tiež sú prospešnými pri liečbe popálenín.
Štúdia z Južnej Karolíny preukázala, že betaglukány významne fungujú pre tíšenie poúrazovej bolesti.
Čo si z toho odniesť?
Betaglukány patria medzi polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v bunkovej stene mnohých prírodných zdrojov. Najznámejšími z nich sú obilniny, huby, morské riasy, ale napríklad aj lišajníky a rôzne druhy mikroorganizmov. Ide o látky s veľkým množstvom prospešných účinkov na ľudský organizmus, najmä v prípade podpory a aktivácie imunity. Našli svoje využitie v mnohých odvetviach, ako je napríklad kozmetický či potravinársky priemysel. Ich užívanie a denné dávkovanie je vhodné vždy najskôr prebrať so svojím lekárom a nasledovať jeho rady.