Také jednoduché a také výborné! Nadýchané cesto s jemnou orieškovou chuťou vďaka špaldovej múke, s voňavým bazalkovým pestom a tiahnucim sa syrom. Také dobré, že ich polovica zmizne z plechu skôr, ako stihnú vychladnúť.
1 porcia obsahuje
- 212 kcal
- 23,7 g sacharidov
- 9,2 g tukov
- 9,7 g bielkovín
Na 15 porcií
- 215 ml mlieka
- 10 g trstinového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 7 g soli
- 275 g špaldovej múky
- 175 g celozrnnej špaldovej múky
- 20 g masla
- 125 g bazalkového pesta
- 200 g syru
- 2,5 štipky tymiánu
- soľ
Postup
-
Pripravíme si kvások. Ohrejeme mlieko, pridáme lyžičku cukru, sušené droždie, premiešame a necháme pár minút stáť.
Vo väčšej miske si zmiešame obe múky, pridáme vajíčko izbovej teploty, rozpustené maslo, soľ a vzídený kvások. Vypracujeme cesto, prikryjeme a približne hodinu ho necháme odpočívať, kým dvojnásobne nezväčší svoj objem.
-
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik (náš mal veľkosť 45 x 35 cm), potrieme ho bazalkovým pestom a posypeme nízkotučným syrom (napríklad Leerdamer, ktorý má veľmi prijateľné makrá). Jemne posolíme a môžeme pridať napríklad nasekaný tymian.
-
Cesto pevne zrolujeme a pomocou nite alebo ostrého noža nakrájame na 15 ks. Slimáky pokladáme do vhodnej nádoby na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme na 180 °C asi 20 minút.
-
Najlepšie sú čerstvé a teplé, druhý deň ich odporúčam na pár sekúnd prihriať v mikrovlnke. Dobrú chuť!