Kto by nemiloval sladkú dobrotu, na ktorú si pamätáme od babičiek z detstva? Navyše teraz v sezóne sliviek sa viac než ponúka siahnuť po nejakom tradičnom recepte, ktorý by nám pomohol na ich spracovanie. Či už ste zástancami sladkých obedov, alebo nákyp zvolíte ako ideálny letný či jesenný dezert, túto verziu si určite obľúbite. No presvedčte sa o tom sami…
1 porcia obsahuje
- 535 kcal
- 72,6 g sacharidov
- 21 g tukov
- 13,5 g bielkovín
Na 4 porcie
- 150 g ryže
- 500 ml mlieka
- 400 g sliviek
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 vanilkový struk
- 55 g ghee
- soľ
- škorica
Postup
-
Rúru predhrejte na 180 °C.
-
V hrnci priveďte do varu mlieko s vanilkovým strukom (alebo pár kvapkami vanilkového extraktu). Pridajte ryžu a varte na miernom ohni, kým nie je ryža mäkká a väčšina mlieka sa nevpije do ryže. Odstavte z ohňa a odstráňte vanilkový struk.
-
Slivky umyte, rozkrojte na polovicu a vyberte kôstky.
-
Vo veľkej mise rozšľahajte vajíčka s cukrom, kým nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Postupne vmiešajte rozpustené ghee (50 g, zvyšných 5 g použite na vymazanie pekáča) a potom pridajte varenú ryžu.
-
Vymažte pekáč a vlejte doň polovicu ryžovej zmesi.
-
Rozložte slivky rovnomerne po ryžovej zmesi a zakryte zvyškom zmesi.
-
Pečte v predhriatej rúre asi 35‑40 minút, kým nie je povrch zlatistý a nákyp je pevný na dotyk.
-
Po vybratí z rúry môžete nákyp posypať trochou škorice.
-
Nechajte nákyp chvíľu vychladnúť, potom nakrájajte a podávajte. Výborný je teplý aj studený a pre viac bielkovín k nemu môžete pridať napríklad grécky jogurt alebo tvaroh s čakankovým sirupom. Tak dobrú chuť!