Dokonalé dochutenie grilovaného mäsa alebo syrov? Máme! Toto slivkové chutney, ktoré je trochu pikantné vďaka sušenej čili papričke a zázvoru, je ideálny recept na spracovanie sezónnych sliviek. Tak okrem zavarenín tento rok vyskúšajte aj to!
TIP: skvele sa hodí tiež do sendviča so syrom feta.
1 porcia obsahuje
- 1 317 kcal
- 310,1 g sacharidov
- 3,4 g tukov
- 6,4 g bielkovín
Na 1 porciu
- 500 g sliviek
- 200 g trstinového cukru
- 150 ml jablčného octu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g hrozienok
- čajová lyžička soli
- 1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
- 1/2 čajové lyžičky klinčekov
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- štipka čili
Postup
-
Slivky umyte, vykôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte najemno.
-
V hlbokej panvici alebo hrnci zahrejte trochu oleja a na strednom ohni osmažte cibuľu a cesnak. Pridajte slivky a cukor, premiešajte a varte 5 minút.
-
Do zmesi pridajte jablkový ocot, hrozienka, soľ, korenie, klinčeky, škoricu, zázvor a čili.
-
Nechajte zmes na miernom ohni povariť, kým sa nezredukuje a nezíska konzistenciu chutney (približne 45 minút). Pravidelne premiešavajte.
-
Keď chutney dosiahne požadovanú konzistenciu, odstavte ho z ohňa a nechajte na chvíľu vychladnúť.
-
Horúce chutney prelejte do sterilných sklenených nádob a uzavrite. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých týždňov.