Slanú granolu sa hodí mať vždy po ruke. Nielenže skvele zastúpi zdravé tuky, ale predovšetkým vyzdvihne tvoje jedlo na ďalší stupeň. Je vynikajúca napríklad do šalátov, ako posýpka na krémové polievky, na večerné maškrtenie alebo jednoducho kdekoľvek si chceš dopriať chrumkavý element.
1 porcia obsahuje
- 97 kcal
- 4 g sacharidov
- 8 g tukov
- 3 g bielkovín
Na 23 porcií
- 100 g ovsených jumbo vločiek
- 40 g kešu orechov
- 40 g mandlí
- 40 g pekanových orechov
- 30 g pistácií
- 30 g pražených tekvicových semienok
- 70 g slnečnicových semienok
- 1 lyžica čierneho sezamu
- 1,5 bielka
- 20 ml repkového oleja
- 10 ml javorového sirupu
- 1/2 čajové lyžičky rozmarínu
- 1/2 čajové lyžičky tymiánu
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- čierne korenie
- 1/2 čajové lyžičky granulovaného cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej cibule
- 1/2 čajové lyžičky mletej rasce
Postup
-
Predhrejeme si rúru na 160 °C.
-
Vo väčšej mise premiešame ovsené vločky, orechy a semienka. Zvlášť si rozmiešame bielok (môže byť aj sušený), prilejeme olej a javorový sirup. Posypeme koreninami – rozmarínom, tymianom a rascou. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
-
Tekutú okorenenú zmes zmiešame so sypkými ingredienciami a poriadne premiešame.
-
Plech vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozprestrieme pripravenú granolu. Pečieme 25 minút v strede rúry. Počas pečenia 2‑krát premiešame, aby sa granola nepripálila.
-
Do hotovej (ešte horúcej) granoly vmiešame granulovaný cesnak, cibuľu a starostlivo premiešame. Necháme úplne vychladnúť a hotovú granolu potom skladujeme v uzatvárateľnom pohári.