Sicílska caponata – zmes pečenej zeleniny, kapár, olív a korenia, ktorá je skvelým spôsobom, ako zužitkovať zeleninu, čo zostala, a vytvoriť dokonalé vegánske jedlo! Táto baklažánová verzia je rýchlo hotová a skvelá aj ako mealprep do krabičky. Tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 345 kcal
- 39 g sacharidov
- 16 g tukov
- 6 g bielkovín
Na 2 porcie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička údenej mletej papriky
- 1 baklažán
- 1 červená paprika
- 2 stopkaté zelery
- 400 g paradajok
- 50 g čiernych olív
- 2 lyžice kapary
- 50 ml jablčného octu
- 2 lyžice trstinového cukru
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
Postup
-
V hlbokej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej na strednú teplotu. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nie sú mäkké a voňavé, čo by malo trvať približne 5 minút.
-
Pridajte lyžičku červenej papriky a restujte ďalšiu minútu, aby sa chute prepojili.
-
Do panvice pridajte baklažán, červenú papriku a zeler. Opekajte zeleninu asi 10 minút, dokým nie je mäkká. Následne pridajte paradajky, olivy a kapary. Premiešajte všetky ingrediencie dohromady a varte ďalších 5‑7 minút.
-
V malej miske zmiešajte jablkový ocot s cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Túto zmes pridajte do panvice so zeleninou.
-
Nechajte caponatu bublať a varte ju na miernom ohni ďalších 20 minút. Počas varenia omáčku ochuťte soľou a korením podľa svojej chuti.
-
Keď je caponata hotová, odstavte ju z platne. Chuť bude ešte lepšia, keď ju necháte odstáť aspoň pár hodín, aby sa chute prepojili.
-
Pred podávaním caponatu môžete posypať čerstvým petržlenom a podávať teplú či studenú. Tak dobrú chuť!