Tento teplý šošovicový šalát zo sladkých zemiakov s pistáciovou salsou a polevou tahini je plný vlákniny a rastlinných bielkovín. Predstavuje preto výdatný a zdravý obed nielen pre vegánov.
1 porcia obsahuje
- 438 kcal
- 38 g sacharidov
- 25 g tukov
- 13 g bielkovín
Na 2 porcie
- 200 g batatov
- 150 g Vilgain R2E hnedej šošovice
- 45 ml olivového oleja
- 1 limetka
- 25 g pistácií
- 1 lyžica tahini
- koriander
- petržlenová vňať
- soľ
- čierne korenie
Postup
-
Predhrejte rúru na 200 °C. Bataty nakrájajte na kocky a rozložte na plech. Premiešajte ich s 1 polievkovou lyžicou olivového oleja a posypte ¼ lyžičky soli a korenia. Pečte 25 až 30 minút, v polovici pečenia raz prehoďte, kým zemiaky nezmäknú. -
Zatiaľ čo sa bataty pečú, pripravte si pistáciovú salsu: zmiešajte nasekaný koriander, petržlen, pistácie, limetkovú kôru, 1 lyžicu limetkovej šťavy a ¼ lyžičky soli a čierneho korenia. Pridajte zvyšnú časť olivového oleja a dobre premiešajte. -
V samostatnej menšej miske zmiešajte tahini, zvyšnú 1 polievkovú lyžicu limetkovej šťavy a 1 polievkovú lyžicu vody. Premiešajte dohladka.
-
Do veľkej misy si pripravte upečené bataty a šošovicu, pridajte pistáciovú salsu a dôkladne premiešajte. Rozprestrite na servírovací tanier alebo misu. Nakoniec pokvapkajte tahini‑limetkovou zmesou a podávajte.
Dobrú chuť!