Proteínová vianočka zo špaldovej múky

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
80 min.
43 Páči sa mi Komentáre
5
Uložiť recept
Proteínová vianočka zo špaldovej múky

Vianoce sú skrátka so slovom cukor prepojené a aj my si ho počas sviatkov vo všemožných formách radi doprajeme. Pokiaľ nám ale niekto ponúkne vianočku, ktorá vonia a chutí ako vianočná rozprávka aj napriek tomu, že spĺňa všetky zásady zdravého stravovania a ešte v nej prijmeme nejaký ten proteín navyše, možnože ju uprednostníme aj pred tou babičkinou.

A o to viac si potom doprajeme cukroviniek. Jednoduchá matematika.

1 porcia obsahuje 2 krajce vianočky

  • 447 kcal
  • 68,8 g sacharidov
  • 16 g tukov
  • 22,2 g bielkovín

Na 5 porcií

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. V mlieku izbovej teploty rozdrobíme kvasnice a pridáme lyžicu múky. Všetko spoločne premiešame a necháme odstáť zhruba 15 minút, kým zmes nezhustne a na jej povrchu sa nevytvoria bublinky.

  2. Medzitým si pripravíme suché suroviny. V mise zmiešame múku, proteínový prášok, kokosový cukor, citrónovú kôru, soľ a datle. Keď je kvások hotový, vmiešame ho do suchej zmesi. Ďalej pridáme jedno vajce, roztopený kokosový olej a mandľové maslo. Vypracujeme cesto, ktoré potom necháme kysnúť pod utierkou dve hodiny.

  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na deväť rovnakých dielov. Jednotlivé diely vyvaľkáme na pravidelné valčeky a upletieme vianočku podľa návodu vo videu.

  4. Upletenú vianočku presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme druhým vajcom a posypeme mandľovými plátkami. Aby sa vianočka počas pečenia nerozpadla, zapichneme do nej niekoľko špajdlí, ktoré jednotlivé upletené časti udržia počas pečenia pohromade.

  5. Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C približne 40 minút dozlatista. Proteínová vianočka zo špaldovej múkyProteínová vianočka zo špaldovej múky

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
43 Páči sa mi Uložiť recept