Vianoce sú skrátka so slovom cukor prepojené a aj my si ho počas sviatkov vo všemožných formách radi doprajeme. Pokiaľ nám ale niekto ponúkne vianočku, ktorá vonia a chutí ako vianočná rozprávka aj napriek tomu, že spĺňa všetky zásady zdravého stravovania a ešte v nej prijmeme nejaký ten proteín navyše, možnože ju uprednostníme aj pred tou babičkinou.
A o to viac si potom doprajeme cukroviniek. Jednoduchá matematika.
1 porcia obsahuje
- 447 kcal
- 68,8 g sacharidov
- 16 g tukov
- 22,2 g bielkovín
Na 5 porcií
- 300 g špaldovej múky
- 60 g PEScience Select Proteinu s príchuťou snickerdoodle
- 15 g kokosového cukru
- 1/2 citrónovej kôry
- soľ
- 40 g datlí
- 1/2 balenie droždia
- 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g kokosového oleja
- 2 lyžice mandľového mlieka
Postup
-
Najprv si pripravíme kvások. V mlieku izbovej teploty rozdrobíme kvasnice a pridáme lyžicu múky. Všetko spoločne premiešame a necháme odstáť zhruba 15 minút, kým zmes nezhustne a na jej povrchu sa nevytvoria bublinky.
-
Medzitým si pripravíme suché suroviny. V mise zmiešame múku, proteínový prášok, kokosový cukor, citrónovú kôru, soľ a datle. Keď je kvások hotový, vmiešame ho do suchej zmesi. Ďalej pridáme jedno vajce, roztopený kokosový olej a mandľové maslo. Vypracujeme cesto, ktoré potom necháme kysnúť pod utierkou dve hodiny.
-
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na deväť rovnakých dielov. Jednotlivé diely vyvaľkáme na pravidelné valčeky a upletieme vianočku podľa návodu vo videu.
-
Upletenú vianočku presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme druhým vajcom a posypeme mandľovými plátkami. Aby sa vianočka počas pečenia nerozpadla, zapichneme do nej niekoľko špajdlí, ktoré jednotlivé upletené časti udržia počas pečenia pohromade.
-
Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C približne 40 minút dozlatista.