Bolonská omáčka bez mäsa? Prečo nie?! Tá naša je plná chutí, živín a vďaka kombinácii so strukovinovými cestovinami je vhodná aj pre bezlepkárov.
A to si píšte, že všetci mäsožrúti pri stole budú mať vylízané taniere.
1 porcia obsahuje
- 437 kcal
- 61 g sacharidov
- 7 g tukov
- 28 g bielkovín
Na 4 porcie
- repkový olej
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 150 g červenej šošovice
- 600 g paradajok v konzerve
- soľ
- čierne korenie
- oregano
- bazalka
- 3 strúčiky cesnaku
Postup
-
Najskôr si pripravíme zeleninu.
Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na tenké plátky. Mrkvu a zeler nastrúhame.
-
Vo veľkej panvici alebo hrnci rozpálime olej, na ktorom necháme rozvoňať a popražiť cibuľu a cesnak dosklovita. Potom do panvice pridáme aj mrkvu a zeler a opekáme ďalšie 3 minútky.
-
Do panvice prisypeme červenú šošovicu, ktorá je unikátna tým, že sa na rozdiel od ostatných strukovín nemusí vopred namáčať. Celú zmes podlejeme rajčinami z konzervy, ochutíme soľou, čiernym korením a podľa chuti aj zvyšným korením a necháme na miernom plameni dusiť približne 45 minút, aby šošovica aj zelenina pekne zmäkli.
Sem‑tam na omáčku mrkneme, premiešame, podľa potreby podlejeme trochou vody.
-
Medzitým si uvaríme cestoviny.
-
Hotové jedlo podávame zasypané čerstvou bazalkou a nastrúhaným (vegánskym) syrom alebo lahôdkovým droždím.