Jesenné recepty sa na nás valia zo všetkých strán. Preto aj my prichádzame s ďalším, ktorý budeš mať hotový raz‑dva a perfektné raňajky či desiata je hneď na stole.
1 porcia obsahuje
- 138 kcal
- 17 g sacharidov
- 6 g tukov
- 3 g bielkovín
Na 16 porcií
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 2 vajcia
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 1 štipka soli
- 1 štipka škorice
- 1 štipka Vilgain sušeného zázvoru
- 1 štipka muškátového orieška
- 1 štipka vanilkového struku
- 2 lyžice kakaa
Postup
-
Najskôr si priprav tekvicové pyré. To môžeš urobiť dvoma spôsobmi.
1. rýchlejší spôsob: Tekvicu Hokkaidó vydlabeš, zbavíš šupky, nakrájaš na kocky a uvaríš vo vriacej vode. Následne s kvapkou mlieka rozmixuješ tyčovým mixérom.
2. chutnejší spôsob: Tekvicu Hokkaidó vydlabeš, nakrájaš na plátky a pečieš v rúre na 180 °C do zmäknutia. Následne zbavíš šupky a rozmixuješ rovnako ako pri prvom spôsobe.
-
Keď už máš hotové pyré, stačí ti už len zamiešať všetky potrebné ingrediencie na cesto.
Najskôr zmiešaj tie sypké ingrediencie (špaldovú múku, cukor, kypriaci prášok, soľ, štipku vanilky a zmes korenia), potom pridaj tekuté ingrediencie (vajcia, tekvicové pyré, olej a mlieko). Jediné, čo vynecháš, je kakao.
-
Zo vzniknutého cesta oddeľ 1/3 a do tej primiešaj kakao. Cesto môžeš zriediť s 2 lyžicami mlieka.
-
Rúru si predhrej na 180 °C.
Formu na chlebíček vylož papierom na pečenie. Požadované mramorovanie urobíš nasledovne:
Na dno formy daj 4 lyžice tekvicovej zmesi, potom 4 lyžice kakaovej zmesi a takto opakuj, kým budeš mať poslednú vrstvu (tekvicovú).
-
Peč asi 60 minút (alebo až dovtedy, keď sa cesto prestane lepiť na špajdľu).
-
Po upečení nechaj vychladnúť, najlepšie na mriežke, a potom vychutnávaj!
TIP: chlebíček je skvelý s lyžicou gréckeho jogurtu.