Karfiolový krém je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú rýchlu, zdravú a zároveň chutnú polievku, ktorá v chladnom počasí dokonale zohreje. Jemná textúra a chuť karfiolu perfektne uspokojí aj náročnejšie chuťové poháriky. Tento recept je jednoduchý na prípravu a pritom plný vitamínov a živín, ktoré podporia tvoje zdravie. Ideálny ako ľahký obed alebo večera, ktorá po celom dni skvele zasýti. 🍲
1 porcia obsahuje
- 221 kcal
- 23 g sacharidov
- 10 g tukov
- 7 g bielkovín
Na 4 porcie
- 1 karfiol
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 1 lyžica ghee
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička sušenej cibule
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 1 čajová lyžička tymiánu
- čierne korenie
- soľ
- ligurček
- 200 ml 12 % smotany
- toastový chlieb
- ghee v spreji
Postup
-
Na ghee s olivovým olejom orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom dozlatista. -
Pridaj nakrájaný zemiak a ružičky karfiolu. Chvíľu restuj.
-
Všetko zalej vývarom (my sme použili 500 ml Vilgain vývaru a 500 ml vody), dochuť korením a nechaj variť, kým karfiol aj zemiaky nezmäknú.
-
Keď je zelenina uvarená, prilej do polievky smotanu.
-
Polievku prelej do mixéra a rozmixuj dohladka.
-
Krém prelej späť do hrnca a ešte chvíľu var. Dochuť soľou a čiernym korením.
-
Karfiolový krém podávaj pokvapkaný olivovým olejom, s čerstvým ligurčekom a s chlebovými krutónmi z kváskového alebo toastového chleba, ktorý opeč na ghee v spreji.
-
Tak dobrú chuť!





