Tradičný rumunský recept ako stvorený na začínajúcu jeseň! Táto polievka vás totiž dokonale zahreje a zasýti, pre milovníkov držiek je to doslova nebo v papuľke, jej príprava je veľmi jednoduchá a verte nám, že pokiaľ držkám hovoríte áno, je polievka plná výrazných chutí presne pre vás.
1 porcia obsahuje
- 265,6 kcal
- 14 g sacharidov
- 10,4 g tukov
- 28,1 g bielkovín
Na 6 porcií
- 1 kg držiek
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 100 g smotany na varenie
- 2 vajcia
- 100 ml vínneho octu
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice olivového oleja
- 2,5 l zeleninového bujónu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- petržlenová vňať
Postup
-
Držky dôkladne opláchnite, potom ich vložte do hrnca s dostatkom vody a 50 ml octu. Priveďte do varu a varte 5 minút. Potom opláchnite pod studenou vodou.
-
Vložte ich do veľkého hrnca, pridajte 2,5 litra vody alebo vývaru a varte na strednom ohni, kým nie sú mäkké, bude to trvať asi 2 hodiny.
-
Vyberte ich z hrnca a nechajte vychladnúť. Vývar sceďte a nechajte odstáť. Potom držky nakrájajte na tenké prúžky.
-
V panvici rozpáľte olivový olej a orestujte cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen, kým nie sú zmäknuté.
-
Pridajte zeleninu do hrnca s vývarom, pridajte aj držky, soľ a korenie podľa chuti. Varte na miernom ohni asi 30 minút.
-
V miske medzitým zmiešajte vajcia (pôvodný recept je síce len zo žĺtkov, my sme ale pridali celé vajcia, aby sme neplytvali a navýšili množstvo bielkovín), smotanu, zvyšok octu a citrónovú šťavu. Postupne pridajte niekoľko lyžíc horúceho vývaru, aby sa zmes zahriala, ale nezrazila.
-
Zmes potom postupne pridajte do hrnca s polievkou, premiešajte a varte ďalších 10 minút.
-
Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a vychutnávajte!