Harira je tradičné marocké jedlo podávané najčastejšie počas mesiaca ramadán. Kombináciu chutí cíceru, čerstvej zeleniny a aromatického korenia si zamilujete.
1 porcia obsahuje
- 116 kcal
- 20 g sacharidov
- 2 g tukov
- 5 g bielkovín
Na 4 porcie
- 250 g ready to eat cíceru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 2 stopkaté zelery
- 400 g paradajok v konzerve
- 1 lyžica paradajkového pyré
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička sušeného koriandra
- 1/2 čajové lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 l vody
- 50 g petržlenovej vňate
- 50 g koriandra
Postup
-
V hrnci na strednom ohni zahrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Restujte zeleninu, kým nebude mäkká (asi 5 minút).
-
Pridajte korenie (kurkumu, koriander, rascu, korenie a soľ) a paradajkové pyré. Dobre premiešajte a varte ďalšie 2 minúty.
-
Prilejte drvené paradajky v konzerve, cícer a vodu. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte 30 minút prebublávať.
-
Do zmesi vhoďte nasekanú petržlenovú vňať, koriander a prilejte citrónovú šťavu. Premiešajte a nechajte variť ďalších 10 minút.
-
Pred podávaním polievku ochutnajte a pridajte viac soli alebo korenia podľa potreby. Harira sa tradične podáva s kúskom čerstvého chleba.