Cuketa je skvelou sezónnou zeleninou. Schováte ju nielen do slaných, ale aj sladkých receptov. Perník je obľúbenou klasikou. Vďaka cukete bude tento tradičný český múčnik krásne vláčny. Skvelý je i samostatne, ale my sme ho posunuli na vyššiu úroveň pridaním ľahkého tvarohového krému.
1 porcia obsahuje
- 266 kcal
- 28 g sacharidov
- 14 g tukov
- 7 g bielkovín
Na 16 porcií
- 1,5 hrnčeka cukety
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1 vajce
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka mandľovej múky
- 1/2 hrnčeka jačmennej múky
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky perníkového korenia
- 2 lyžice kakaa
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do perníka
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 balenie nízkotučného tvarohu
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 balenie lučiny
- mrazené lesné ovocie
Postup
-
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
-
Cuketu postrúhame na jemno a pomocou čistej utierky z nej vyžmýkame vodu. Tým zaistíme, že sa nám perník nezrazí a zostane nadýchaný.
-
Do jednej misy dáme všetky mokré suroviny, do druhej misy všetky suché.
-
Potom zmiešame všetko dohromady.
-
Vylejeme na plech, ktorý sme vopred ľahko vymazali olejom a vysypali hrubou múkou.
-
Pečieme približne 45 minút.
-
Zatiaľ čo sa nám perník pečie, nachystáme si krém. Ten pripravíme jednoducho vyšľahaním tvarohu, Lučiny a lyžice cukru.
-
Po upečení perník necháme vychladnúť a potrieme ho krémom. Ešte predtým, než si na ňom pochutnáme pri popoludňajšej káve, ho necháme poriadne vychladnúť.
TIP: Perník skvele chutí s kyslejším lesným ovocím. To si totiž dobre rozumie s jemnou chuťou krému.