Na Veľkú noc ako stvorené s vôňou škorice, pomaranča, s hrozienkami a vylepšené čokoládovými kúskami. Podobné veľkonočnému mazancu, ale krížikom na vrchu sa trochu odlišujú, sú ním aj zaujímavé a iné. Tiež sa krásne lesknú vďaka medu a najlepšie sú hneď čerstvé a teplé.
1 porcia obsahuje
- 274 kcal
- 47 g sacharidov
- 6,3 g tukov
- 6,2 g bielkovín
Na 11 porcií
- 400 g polohrubej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 60 g masla
- 30 g trstinového práškového cukru
- 1 vajce
- 40 g datľového cukru
- 1,5 čajové lyžičky škorice
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- pomarančová kôra
- 1/2 hrnčeka hrozienok
- 150 ml mlieka
- 1 čajová lyžička čakankového sirupu
- 1 sušené droždie
- 50 g polohrubej múky
- 50 ml vody
- 1 čajová lyžička čakankového sirupu
- 35 g medu
- 2 lyžice šťavy z pomaranča
- Vilgain slivková pomazánka
Postup
-
Najprv si do šálky nalejeme mlieko, zohrejeme v mikrovlnke a primiešame čakankový sirup a sušené droždie. Necháme vzísť. Do hrozienok dáme lyžicu rumu. -
Do misky si dáme múku, maslo, koreniny, škoricu, vajce, soľ, cukor, sušené hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru z 1/2 pomaranča a čoko drops. Do toho vylejeme mlieko s droždím. Všetko spolu dobre premiesime buď ručne, alebo robotom.
-
Necháme kysnúť asi 50 minút na teplom mieste prikryté utierkou. Potom vyváľame z cesta valec, ktorý nakrájame asi na 1,5‑2 cm hrubé kolieska. Z nich vytvarujeme bochníčky.
-
Bochníčky ukladáme do maslom vymasteného pekáča. Necháme ešte 15‑20 minút podkysnúť.
-
Z vody, čakankového sirupu a múky vymiešame hladké cesto, ktoré dáme do cukrárskeho vrecka a na bochníčky nakreslíme krížiky.
-
Pečieme na 190 °C asi 20 minút. Po upečení potrieme rozpusteným medom a budú sa krásne lesknúť. Podávame s chutným slivkovým lekvárom.
Dobrú chuť!