Vianočka k Vianociam neodmysliteľne patrí a nemala by chýbať na žiadnom vianočnom stole. My sme si pre vás pripravili tradičný recept na vianočku v zdravšom kabátiku so špaldovou múkou, kokosovým cukrom a plnú orechov. Najlepšie chutí s teplým kakaom a potretá vrstvou kvalitnej marmelády.
Už sa vám zbiehajú slinky ako nám? Poďte sa do nej pustiť!
1 porcia obsahuje
- 298 kcal
- 37,4 g sacharidov
- 12 g tukov
- 8,8 g bielkovín
Na 12 porcií
- 1 droždie
- 180 ml mlieka
- 1 čajová lyžička kokosového cukru
- 1 čajová lyžička celozrnnej špaldovej múky
- 400 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g kokosového cukru
- 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
- štipka soli
- 90 g masla
- 40 g vlašských orechov
- 2 žĺtky
- mandle
- bielok
- malinový džem
Postup
-
Najprv si zarobíme kvások. Mlieko v rajnici zahrejeme, aby bolo vlažné (na 30‑40 °C). Nesmie byť horúce! Do mlieka rozsypeme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a špaldovej múky. Kvások premiešame, prikryjeme utierkou a dáme ho odpočívať na približne 10 minút na teplé miesto.
-
V mise zmiešame dokopy špaldovú múku, kokosový cukor, vanilkový prášok a štipku soli.
-
Maslo necháme rozpustiť a dáme vychladnúť, aby nebolo horúce.
-
Uprostred suchej zmesi vytvoríme jamku a vložíme do nej žĺtky. Pridáme aj náš vzídený kvások a premiešame. Nakoniec pridáme rozpustené a vychladnuté maslo a vlašské orechy.
-
Vypracujeme hladké elastické cesto. Môže to trvať aj niekoľko minút. Pokiaľ by sa cesto zdalo veľmi riedke, prisypeme trochu polohrubej alebo špaldovej múky. Cesto by malo byť pevné, aby sa s ním dalo dobre pracovať. Cesto dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na 45 minút.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých kusov. Z jednotlivých kusov cesta vyvaľkáme 6 valčekov. Vianočku upletieme podľa návodu v tomto videu.
https://www.youtube.com/watch?v=Wd_H6ivFAGA
-
Upletenú vianočku potrieme bielkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 35‑40 minút, pokiaľ nebude vianočka krásne hnedá.
-
Vianočku podávame s kvalitným džemom, marmeládou alebo lekvárom.
-
Tak dobrú chuť!