Veľká noc sa neúprosne blíži a na žiadnom stole nesmie chýbať mazanec. Verte nám, že s týmto mazancom v zdravšej verzii vykúzlite pochúťku hodnu pekára a nikto nespozná rozdiel od toho klasického. Všetci papkáči sa budú vylizovať až za ušami. Neveríte? Vyskúšajte!
Postup
-
Založíme kvások – do hrnčeka rozdrobíme droždie a s 5 g xylitolu rozmiešame na kašičku. Potom prilejeme 60 ml vlažného mlieka. Zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste kvások vzísť.
-
Medzitým do misy preosejeme múku, pridáme proteín, 25 g sladiča, 60 ml vlažného mlieka, ghí a vajcia. Potom pridáme aj vzídený kvások a v kuchynskom robotovi alebo ručne cesto miesime 5 minút. Do cesta zapracujeme aj hrozienka a mandle a miesime ďalších 5 minút, kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
-
Cesto necháme kysnúť 30 minút zakryté na teplejšom mieste. Po tejto dobe z neho vypracujeme pravidelný bochník, ktorý dáme na plech s papierom na pečenie, zakryjeme ho a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
-
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vykysnutý mazanec potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými mandľami. Uprostred urobíme krížik nožnicami alebo nožom a dáme piecť na 30‑35 minút dozlatista.