Detoxikácia organizmu, úprava a regulácia kyslosti tela a obrovská pomoc pri snahe o chudnutie – asi tak by sa dali charakterizovať najčastejšie heslá používané v spojitosti s tzv. greenfoods na čele s chlorellou a spirulinou.
Pre niekoho základ zdravej stravy, pre iných iba neúčinné placebo. Aké reálne účinky však môžeme od zelených potravín očakávať a oplatí sa ich podávanie?
Chlorella a spirulina sú nutrične bohaté potraviny
Reč je o zelených potravinách, ktoré sa štandardne predávajú v podobe malých sušených zlisovaných tabletiek. Chlorella (riasa vyskytujúca sa v sladkých vodách) a spirulina (sinice z tropických jazier) sú obľúbené doplnky stravy, ktoré vídame na pultoch obchodov so zdravou výživou stále častejšie.
Čo sa v nich ale skrýva? Zastúpenie najdôležitejších živín v 10 g sušenej potraviny (zodpovedá 1 väčšej dávke) si môžeme ukázať v nasledujúcej tabuľke:
Chlorella | Spirulina |
Bielkoviny (asi 4‑6 g) | Bielkoviny (asi 5‑6 g) |
Vitamín B1 (16 % DDD) | Vitamín B1 (16 % DDD) |
Vitamín B2 (36 % DDD) | Vitamín B2 (22 % DDD) |
Vitamín B6 (45 % DDD) | Vitamín B6 (6 % DDD) |
Vitamín B12 (cca 600 – 700 % DDD) | Železo (16 % DDD) |
Železo (6 – 40 % DDD) | Horčík (5 % DDD) |
Vysoké zastúpenie esenciálnych prvkov
Hoci obe zelené potraviny obsahujú vysoké množstvo bielkovín (40 – 60 % z celkového obsahu), je zrejmé, že ako ideálny zdroj bielkovín sa použiť nedajú, pretože by nám jedno balenie vystačilo na 3 dni. Jedna dávka bielkovín pre športovcov by totiž mala obsahovať asi 20 – 40 g bielkovín, čo je v reči chlorelly a spiruliny porcie asi 60 g (to je viac ako 200 bežne dostupných tabletiek s cenovkou presahujúcou 4 – 8 €).
Zaujímavejšie je zastúpenie esenciálnych prvkov, najmä dobre využiteľného železa, vitamínov skupiny B, predovšetkým vitamínu B12. Hlavne Chlorella je bohatým zdrojom dobre vstrebateľného vitamínu B12. Spirulina je tiež jeho zdrojom, no z časti nejde o nie úplne využiteľnú formu (pseudovitamín B12). Niektoré štúdie však ukazujú, že aj spirulina dokáže zvýšiť hladinu vitamínu B12, a tak sú tieto zelené potraviny veľmi vhodné u osôb s nedostatkom vitamínu B12, u vegetariánov a vegánov.
A kde sa berú „zázračné účinky“?
V zozname vyššie uvedených látok však nie je nič, čo by sme nemohli nájsť v iných nutrične hodnotných potravinách (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, mäso). Prečo ich teda zaraďujeme do tzv. superpotravín? Odpoveďou sú ďalšie látky vyskytujúce sa v zelených potravinách, ktoré majú typicky antioxidačný účinok.
- pri spiruline ide o C‑Fykocyanín (až 20 % zo sušenej hmotnosti),
- pri chlorelle by sme mohli menovať napríklad chlorofyl (asi 1,3 % zo sušenej hmotnosti).
BIO Spirulina
Pozitívne účinky chlorelly a spiruliny na naše telo
1. Detoxikácia organizmu od ťažkých kovov
Samozrejme, že telo má svoje detoxikačné systémy, ktoré umožňujú odstraňovať z organizmu najrôznejšie cudzorodé látky a prvky vrátane ťažkých kovov. Chlorella a predovšetkým spirulina však v štúdiách na myšiach ukazujú, že schopnosť odstraňovať ťažké kovy z tela majú tiež, a to predovšetkým vďaka ich bioakumulačným schopnostiam.
Pokiaľ vám život komplikuje konzumácia a príjem arzénu, kadmia či ortuti (či už z priemyselných výrob, alebo zo znečistenej vody), chlorella a spirulina sú tu pre vás. Tento problém našťastie väčšinu obyvateľov Českej a Slovenskej republiky pravdepodobne netrápi. Pridanie chlorelly a spiruliny do celkového zdravého životného štýlu tak môže podporiť prirodzenú detoxikáciu organizmu.
2. Podpora funkcie imunitného systému
Podávanie zelených potravín môže byť zaujímavé aj pre osoby s oslabenou imunitou či pri chrípkových epidémiách. Chlorella i spirulina totiž vykazujú účinky vedúce k podpore funkcie imunitného systému (vďaka vyššej produkcii Imunoglobulínu‑A u chlorelly aj spiruliny), a tak sa vďaka ich podávaniu možno môžeme vyhnúť nepríjemnému ochoreniu.
Takýchto účinkov je dosiahnuté aj v krátkodobom meradle, a tak aj podávanie v rámci niekoľkých týždňov pred výskytom epidémie má zmysel.
3. Ochrana kardiovaskulárneho systému
Pri pohľade na najčastejšie príčiny úmrtí na Slovensku je jasné, že kardiovaskulárny systém (cievy a srdce) by sme si mali chrániť ako oko v hlave. Potešujúcou správou preto je, že chlorella aj spirulina nám v tomto ohľade môžu pomôcť.
Podávanie zelených potravín totiž môže pomôcť so znižovaním krvného tlaku, so znižovaním hladiny cholesterolu a s optimalizáciou pomeru „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu v krvi.
Samy zelené potraviny však nie sú všemocné, dôležité je podporiť kardiovaskulárne zdravie predovšetkým celkovou úpravou životného štýlu.
4. Zníženie hladiny krvného cukru ako prevencia pred cukrovkou 2. typu
Znížiť hladinu cukru a inzulínu v krvi sa zdá byť ako dobrá prevencia pred rozvojom cukrovky 2. typu. Podľa niektorých štúdií sa zdá, že nám v tom čiastočne môžu dopomôcť. Účinnosť je dosiahnutá pri dávkach asi 5 – 10 g zelených potravín denne (zodpovedá asi 20 – 40 tabletkám).
Stále však platí, že tým najdôležitejším faktorom zostáva náš životný štýl a predovšetkým výber vhodných či nevhodných potravín spoločne s dostatočnou pohybovou aktivitou.
5. Podpora športovej vytrvalosti
Spirulina v niekoľkých štúdiách tiež ukázala, že dokáže pozitívne ovplyvniť športovú výkonnosť. V tomto prípade sa zdá, že je potrebné siahnuť po vyšších dávkach aspoň niekoľko týždňov (asi 6‑8 g, 25‑30 tabliet denne) pre podporu vytrvalostnej aktivity a výkonov do zlyhania.
Pokiaľ vás čakajú fyzické testy a chcete svoj výkon podporiť spirulinou, nebojte sa pravidelných vysokých dávok.
So spaľovaním tukov nepomôžu
Štúdie v tomto smere ukazujú, že vplyv zelených potravín na chudnutie je buď malý, alebo dokonca žiadny. Ani spirulina s chlorellou nemôžu plniť funkciu „magických tabletiek na chudnutie“, a tak by sme sa stále mali spoliehať predovšetkým na vhodnú úpravu stravy a pravidelnú dávku pohybu.
BIO Chlorella
Má zmysel užívať chlorellu a spirulinu?
- Z vyššie uvedeného je zrejmé, že greenfoods patrí medzi nutrične hodnotné zdroje potravín a ich zaradenie do jedálnička je vhodné pre športovcov či pre osoby so zníženou imunitou.
- Ani od jednej z týchto zelených potravín by sme však nemali čakať nárazové a okamžité zvýšenie zdravia, či dokonca výkonnosti – skôr len malú pomoc a podporu pri ceste za zdravým životným štýlom.
- Koniec koncov podobne zdravých potravín, či dokonca „superfoods“, poznáme mnoho, či už ide o cesnak, zázvor, farebné druhy ovocia a zeleniny či kyslé a fermentované potraviny.
- Pokiaľ chceme lacnejšiu alternatívu obľúbených greenfoods, môžeme si doma pestovať zelený jačmeň a pravidelne ho pridávať do smoothies či do zeleninových šalátov.
Aké dávkovanie je skutočne účinné?
Nezabudnite však na dostatočné dávkovanie, bežne dostupné výrobky nie sú žiadnymi štandardizovanými extraktmi, ale iba sušeným materiálom v lisovanej podobe. Pre účinné dávky je preto potrebné užívať často vyššie dávky, než ktoré bývajú bežne odporúčané na obaloch.
Pred zakúpením si preto rozmyslite, či ste ochotní platiť za bežne užívané účinné dávky (5 – 10 g denne, 20 – 40 tabliet), pokiaľ totiž máte v pláne užívať 3 tablety denne (0,75 g), nebudú mať zelené potraviny na vaše zdravie prakticky žiadny účinok.
Greens Mix
Čo si z toho odniesť?
Chlorella a spirulina patria medzi zelené potraviny, ktoré môžu pomôcť s doplnením železa a vitamínov zo skupiny B (chlorella je navyše bohatým zdrojom dobre vstrebateľného vitamínu B12). Okrem vitamínov a minerálov obsahujú tieto zelené potraviny aj látky s antioxidačným účinkom, ktoré môžu mať na organizmus ďalší pozitívny vplyv. Zelené potraviny pomáhajú so zlepšením celkového zdravia, chránia kardiovaskulárny systém, pomáhajú so zvyšovaním imunity a fungujú ako prevencia pred rozvojom cukrovky 2. typu. Pokiaľ sme v kontakte s ťažkými kovmi, môže nás podanie chlorelly a spiruliny chrániť pred možnou intoxikáciou.
Spirulina môže hrať tiež zaujímavú úlohu v športovej výkonnosti, z jej účinkov môžu profitovať bežci, cyklisti, veslári a plavci, pretože podporuje tukový metabolizmus a chráni svalovú hmotu pred poškodením. Chlorella a spirulina obohatia stravu a zdravý životný štýl, nevýhodou je ich relatívne vysoká cena pre pravidelné užívanie v dávkach, ktoré majú naozaj relevantné účinky. Preto je možné siahnuť radšej po lacnejších alternatívach, ako je napríklad zelený jačmeň, cesnak, zázvor, farebné druhy ovocia a zeleniny či kyslé a fermentované potraviny.