Ale keď mne to nechutí! Prečo a ako sa naučiť jesť kyslé mliečne výrobky?

Zuzana
Zuzana Gáliková 12. 8. 2021 Prvýkrát publikované 6. 9. 2018
Aktualizované 12. 8. 2021
25 Páči sa mi Komentáre
1
Uložiť článok
Ale keď mne to nechutí! Prečo a ako sa naučiť jesť kyslé mliečne výrobky?

Aj vy sa radíte k tým, ktorí nad kefírom či acidofilným mliekom ohŕňajú nos? Biele je kyslé, nechutí a sladené už má zase veľa cukru. Napriek tomu tušíte, že do jedálnička patria. Ako z toho von?

Čo sa v dnešnom článku dozvieme?

  • Čo si pod pojmom „kyslý mliečny výrobok“ vlastne predstaviť
  • Čo všetko do tejto skupiny potravín patrí a aký je medzi nimi rozdiel
  • Čím všetkým sa mi telo odvďačí, keď ich budem jesť
  • Ako si vybrať ten správny výrobok
  • Ako to urobiť, aby chutili aj tým najvyberavejším z nás

Čo si pod pojmom „kyslý mliečny výrobok“ vlastne predstaviť?

Ide o výrobky, ktoré vznikli kvasením mlieka, smotany alebo cmaru za pomoci pridaných mikroorganizmov. A práve v obsahu živých mikroorganizmov (baktérií a kvasiniek) tkvie tajomstvo ich pozitívnych účinkov.

Vo výrobkoch môžeme nájsť mikroorganizmy, ktoré patria do tzv. štartovacej kultúry, ktorú treba na to, aby kyslý výrobok vôbec vznikol. Nachádzajú sa v každom výrobku. Niektoré obsahujú navyše ešte aj probiotické baktérie (probiotiká).

Probiotiká sú druhy baktérií, ktoré sa tiež nachádzajú prirodzene v našom tráviacom trakte a po podaní v dostatočnom množstve majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Radíme medzi ne najmä rody LactobacillusBifidobacterium.

Baktérie a kvasinky vo všetkých výrobkoch po pridaní rastú, množia sa a premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu. Minimálne množstvo laktózy je výhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou.

Ale keď mne to nechutí! Prečo a ako sa naučiť jesť kyslé mliečne výrobky?

Čo všetko do tejto skupiny potravín patrí a aký je medzi nimi rozdiel?

  1. Jogurt/jogurtový nápoj: Najznámejší a najobľúbenejší. Vzniká kvasením mlieka/smotany/ich zmesi tzv. jogurtovou kultúrou. Obsahujú Lactobacillus delbrueckii subsp. BulgaricusStreptococcus salivarius subsp. thermophilus, ktoré sa tiež radia medzi probiotiká.
  2. Acidofilné mlieko: Je špecifické probiotickou baktériou Lactobacillus acidophilus.
  3. Kyslý cmar: Cmar vzniká pri výrobe masla. Pridaním mikroorganizmov sa z neho stáva kyslý cmar.
  4. Kefír/kefírové mlieko: Tu nájdeme okrem baktérií aj kvasinky. Tie produkujú malé množstvo alkoholu a oxidu uhličitého, kvôli tomu sa chuť týchto dvoch od predchádzajúcich trochu líši. V porovnaní s ostatnými, ktoré obsahujú 106–107 baktérií (v 1 g výrobku), má kefír a kefírové mlieko navyše ešte 102–104 kvasiniek (tiež v 1 g výrobku).
  5. Výrobky s probiotickými kultúrami: Všetky výrobky, kde sú ešte navyše k bežne používaným mikroorganizmom pridávané už spomínané probiotiká. V názve hľadajte nápismi ako „bifi“ či „bifida“. V zložení zase Bifidobacterium či Lactobacillus acidophilus.

Čím všetkým sa mi kyslé mliečne výrobky odvďačia, keď ich budem jesť?

  1. Mikroorganizmy v kyslomliečnych výrobkoch pozitívne ovplyvňujú črevnú mikrobiotu – mikroorganizmy nášho tráviaceho traktu. Jej správne zloženie má vplyv na funkciu imunitného systému či dobré trávenie.
  2. Ako potraviny živočíšneho pôvodu sú zdrojom plnohodnotných bielkovín.
  3. Obsahujú vápnik. Kvôli kyslému prostrediu navyše veľmi dobre využiteľný.
  4. Nechýbajú ani ďalšie minerálne látky a vitamíny, ako je vitamín B12, B2 či jód.
  5. Trápi vás laktózová intolerancia a nemôžete mlieko? Kyslé mliečne výrobky by ste mohli zvládnuť. Ako už bolo povedané vyššie, laktóza sa vo veľkom množstve premieňa na kyselinu mliečnu. Nakoniec jej zostane naozaj málo, a preto tieto výrobky ľuďom s intoleranciou väčšinou problémy nespôsobujú.
Ale keď mne to nechutí! Prečo a ako sa naučiť jesť kyslé mliečne výrobky?

Ako si vybrať ten správny výrobok?

  1. Chcete čo najväčšiu dávku prospešných mikroorganizmov? Choďte do kefíru alebo kefírového mlieka.
  2. Pre obsah probiotík si vyberajte acidofilné mlieko alebo produkty nimi obohatené.
  3. Jednotlivé produkty sa líšia obsahom tuku. Keď chcete menej „tučný“ variant, vyberajte kefírové mlieko alebo cmar. Tie majú iba okolo 1 gramu tuku na 100 ml. Také acidofilné mlieko potom má 3–4 g tuku na 100 ml potraviny (pokiaľ nejde o nízkotučný variant).
  4. Ideálne nevyberajte sladené varianty. Alebo si ich vyberajte občas, s rozumom a s vedomím, že obsahujú naozaj veľa cukru.
    1. Jedna škatuľka kefíru (500 ml) môže mať až 60 gramov cukru. To potom prebíja všetky pozitíva prospešného kyslého výrobku.
    2. Siahnite radšej po bielom variante a oslaďte si ho napríklad ovocím.

A striedajte ich. Keď vám nechutia všetky, vyberte si aspoň niektoré, ktoré budete pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Najlepšie minimálne jeden kyslý mliečny výrobok denne.

Ako na to, aby kyslé mliečne výrobky chutili aj tým najvyberavejším z nás?

  1. Rozmixujte ich s ovocím. Kefír, jahody a banán hoďte do mixéra a chutná desiata je na svete. Ale pozor, nech to s ovocím nepreženiete. Hrsť jahôd alebo jeden banán bohato stačia.
  2. Využite aj rôzne vločky, orechy či orechové maslo.
  3. Raňajkové müsli nejedzte len s jogurtom. Občas ho zameňte za kefírové/acidofilné mlieko či cmar.
  4. Skúšali ste už palacinky z kefíru? Ochutnajte ich a uvidíte, aké sú krásne jemné a nadýchané.
  5. Urobte si dip alebo zmrzlinu.
  6. Zapojte fantáziu! Možností je naozaj veľa.
Ale keď mne to nechutí! Prečo a ako sa naučiť jesť kyslé mliečne výrobky?

Čo si pamätať pri ďalšom nákupe?

  • Kyslé mliečne výrobky majú mnoho zdravotných benefitov. Dokonca aj pre tých z nás, ktorí nemôžu klasické mlieko.
  • Je ich veľa a každý sa pýši niečím iným. Preto je najlepšie ich striedať.
  • Pozerajte na zloženie a hľadajte probiotiká. Zvykajte si radšej na biele varianty a tým sladeným sa skúste vyhýbať.

Pridaj sa k 40 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
25 Páči sa mi Uložiť článok