Čo je chlorella?
Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa, ktorá sa pýši najvyšším známym obsahom chlorofylu. Vďaka obsahu ďalších antioxidantov, rastlinných bielkovín (až 60%), vlákniny, vitamínov, minerálnych a ďalších bioaktívnych látok sa radí medzi tzv. superpotraviny. Chlorella má tuhú bunkovú stenu, ktorá je pre naše telo nestráviteľná, v doplnkoch stravy je preto táto stena porušená.
Účinky chlorelly
Chlorella je silný antioxidant, ktorý pomáha so zmiernením starnutia buniek. Je známa aj pre svoju schopnosť viazať ťažké kovy, napr. ortuť či kadmium, a pomôcť s ich prípadným vylučovaním z tela. Účinky chlorelly sa odvíja od konkrétneho druhu chlorelly a spôsobu jej pestovania. Všeobecne môže chlorella:
- posilniť imunitný systém,
- pomôcť s reguláciou cholesterolu,
- regulovať krvný tlak a hladinu cukru,
- zmierňovať prejavy PMS,
- zvýšiť vytrvalosť a svalovú silu.
Chlorella je často spájaná aj s pozitívnym vplyvom na zdravie očí, pečene a zažívacieho traktu. Svojimi účinkami do značnej miery pripomína spirulinu, ktorá je oproti chlorelle obvykle lepšie stráviteľná.
Užívanie chlorelly sa kvôli nedostatočnému výskumu neodporúča u tehotných či dojčiacich žien a detí.
Dávkovanie chlorelly
Chlorella sa obvykle užíva v množstve 3‑10 g denne po dobu niekoľkých mesiacov. Po konzultácii s lekárom nie sú výnimkou ani vyššie dávky, ku ktorým je vhodné sa prepracovať postupným zvyšovaním.
Chlorella je obvykle k dostaniu vo forme kapsúl či tabliet, ktoré zaisťujú štandardizované množstvo. Chlorellu v prášku je možné pridávať do smoothies, prípadne s ňou variť či piecť - tu však môže ľahko dôjsť k prevýšeniu odporúčanej dávky.