- Podľa čínskej medicíny potraviny možno rozdeliť na teplé, neutrálne a studené.
- Na udržanie zdravia je vhodné kombinovať všetky chute človeka.
- V každom ročnom období je vhodné konzumovať najmä sezónne potraviny.
Povaha potravín podľa čínskej medicíny
Dostávame sa zo západu na východ, a to konkrétne k čínskym koreňom a zvyklostiam. V tomto článku si priblížime čínsku náuku o stravovaní, ktorá nie je vedecky dokázaná či overená, ale ľudia jej veria už po stáročia. Pre nás je zaujímavá tým, že hodnotí potraviny podľa ich údajného tepelného pôsobenia na ľudský organizmus. Rozdeľuje ich do základných skupín na teplé, neutrálne a studené podľa ich vlastností a spôsobu úpravy. Podľa náuky platí, že v oblasti, v ktorej osoba žije, rastú práve také potraviny, ktoré sú pre daného jedinca najvhodnejšie.
Po celý čas čítania tohto článku je nutné mať na pamäti, že žiadne z tvrdení nebolo vedecky preukázané, každému vyhovuje niečo iné a nižšie uvedený text má najmä informačný charakter pre tých, ktorí by sa chceli inšpirovať zvyklosťami východnej kultúry.
5 základných chutí čínskej medicíny
Čínska náuka o stravovaní vychádza z taoistickej teórie piatich prvkov. Rozlišuje teda päť chutí, ktoré sa odlišujú od „našich“: kyslú, horkú, sladkú, ostrú (pálivú) a slanú. Podľa čínskej medicíny každý z hlavných elementov všetkého diania (oheň, voda, zem, kov, drevo) má priradenú určitú chuť a k tomu aj účinky na orgány. Všetky orgány sú podľa nej prepojené meridiánmi, vďaka čomu medzi nimi prúdi životná energia. Pokiaľ teda chceme náš organizmus udržiavať v homeostáze, je nutné kombinovať všetky chuťové smery.
Ostrá a pálivá chuť
Práve ostrá a pálivá chuť z čínskeho pohľadu otvára povrch ľudského tela, ovplyvňuje pohyb životnej sily (qi) smerom z nás a prestupuje celým telom, pričom uvoľňuje stuhnutie. Táto chuť zohráva najvýznamnejšiu úlohu pri liečbe prechladnutia. Ak sa pálivá potravina podľa teórie skonzumuje včas, je možné chorobu dokonca aj odvrátiť. Potraviny tejto chuti posúvajú životnú silu (qi) v tele smerom nahor, čo sa hodí predovšetkým vtedy, keď sa cítime skleslí či smutní. V čase zimy sú ostré a teplé potraviny najlepšou obranou proti chladu. Keďže rozpohybujú imunitnú životnú silu (qi) a krvný tok, ľudia trpiaci vysokým tlakom by si mali ostrú chuť dopriať len výnimočne.
Teplé a horúce potraviny podľa čínskej medicíny
Teplé a horúce potraviny spravidla ohrievajú a zrýchľujú metabolické procesy. Tieto potraviny sa radia na nabudzujúce a tonizujúce. Vďaka svojim účinkom sú veľmi nápomocné pri fyzickej a psychickej únave, nízkemu tlaku, zimomravosti či pri reumatických bolestiach, ktoré sú zhoršované chladom a vlhkosťou. V skratke teda dopĺňajú energiu a „oživujú“ človeka. Na druhej strane nadmiera teplých a horúcich potravín môže viesť k vnútornému napätiu, nepokoju, hyperaktivite a podráždenosti.
Z nášho západného pohľadu môžeme s istotou a vedeckou platnosťou tvrdiť, že obdobné efekty u človeka nastupujú napríklad po skonzumovaní čili. Ďalšie informácie sa dozviete v článku Čili papričky: zdravé, alebo nezdravé?
Druhy zahrievacích potravín
Tu spomenieme pár hlavných predstaviteľov týchto potravín a uvedieme ich charakteristiku, funkciu a indikáciu, najprv z interpretácie čínskej medicíny, potom z nášho pohľadu podloženého vedeckým bádaním.
1. Cesnak
Cesnak má pikantnú a ostrú chuť. Jeho hlavná funkcia podľa čínskej medicíny tkvie v pôsobení na žalúdok, kde podporuje trávenie a zdravú mikroflóru, keďže má antivírusové, antibakteriálne, antiplesňové a protikvasinkové účinky. Tiež má vplyv na slezinu a pľúca najmä pri ich zápale. Bojuje proti stagnácii krvi, znižuje jej zrážanlivosť a podporuje teplo a potenie. Východná medicína verí, že môže podporiť liečbu tuberkulózy, sennej nádchy, astmy, hnačky, bradavíc a hepatitídy. Účinky cesnaku sa pri chronických problémoch objavujú až po niekoľkých týždňoch denného používania, preto je nutné byť trpezlivý.
Západná medicína pri cesnaku potvrdzuje antioxidačný, protizápalový, imunomodulačný, antimikrobiálny, antidiabetický a neuroprotektívny účinok. Študuje sa tiež vplyv niektorých zlúčenín obsiahnutých v cesnaku pri prevencii a terapii nádorových ochorení, táto oblasť si však žiada viacero relevatných štúdií. Ďalšia vedecky podložené informácie o cesnaku nájdete v článku Prírodné antibiotikum, ktoré zaženie choroby aj upírov. Čo ďalšie nám zaistí cesnak?
2. Zázvor
Jeho povaha je mierne teplá a pálivá. Podľa východnej medicíny zohráva úlohu v dráhe sleziny, žalúdka a pľúc, kde najmä uvoľňuje ich povrch a rozpúšťa chlad. Zastavuje zvracanie, lieči prechladnutie a mal by premieňať a ničiť hlieny, najmä pri ich zvracaní a hlienovitom kašli.
Západná medicína ho označuje aj ako antiemetikum. Cez anticholinergnú a antiserotonergnú cestu navyše zázvor zvyšuje tonus žalúdka a posilňuje peristaltiku tráviaceho traktu. Pozitívne pôsobí aj pri terapii vírusových ochorení, možno ho využiť pri nevoľnosti po nadmernej konzumácii alkoholu a robí sa aj výskum jeho roly v podpore termického efektu potravín. O zázvore si môžete prečítať v článku Čarovný zázvor: podpora imunity a ďalšie zdravotné benefity
3. Vlašské orechy
Podľa čínskej medicíny majú teplú povahu a sladkú chuť. Kladne pôsobia na pľúca a obličky, ktoré posilňujú, dopĺňajú ich esenciu a zastavujú samovoľný výron. Používajú sa najmä na liečbu nedostatočnosti obličiek, pri kašli a navyše uľavujú pri astme. Pomáhajú aj pri bolestiach v bedrách, impotencii a pri častom močení. Premazávajú a uvoľňujú črevá, čím je vhodné ich vyhľadávať v prípade zápchy.
Vedecké výskumy dokazujú, že vlašské orechy môžu pomôcť zlepšiť stav kardiovaskulárneho systému. Sú prospešné pre zdravie mozgu a nervovej sústavy a majú antioxidačné a protizápalové účinky.
4. Klinčeky
Podľa čínskej medicíny majú teplú povahu a štipľavú chuť. Ich pôsobenie sa viaže na slezinu – pankreas, žalúdok a obličky, ktoré zahrieva. Využíva sa na útlm čkania, bolesti brucha, hnačky, pôsobia proti chrípke a plesniam. Zvyšujú sekréciu žalúdočného hlienu, zlepšujú trávenie, pôsobia proti plynatosti a zastavujú zvracanie. Lokálne môžu pôsobiť aj ako analgetikum a anestetikum.
Z pohľadu západnej medicíny majú antibakteriálne účinky a posilňujú imunitný systém. Výskum sa venuje aj ich funkcii ako anestetikum a analgetikum (tento efekt je však študovaný najmä na rybách).
A čo neutrálne a chladné potraviny podľa východného pohľadu?
Neutrálna povaha potravín je popisovaná ako niečo medzi teplým a chladným a majú jemnú chuť. Každý by mal podľa čínskeho odporúčania zjesť aspoň tretinu potravín tejto povahy každý deň, aby bolo docielené zharmonizovanie a rovnováhy po prežívanom napätí. Tieto potraviny budú mať blahodarný vplyv na telo i dušu. Možno sem zaradiť napríklad ryžu, ovos, kukuricu, zelenú fazuľku, lieskové orechy, mandle, vinič a slepačie vajcia.
Chladná povaha má úlohu ochladiť najmä to, čo je teplé až horúce. Keď to uvedieme v praxi, čínska medicína tvrdí, že v stave zvýšenej telesnej teploty (horúčky) môžu byť prítomné aj ďalšie infekcie, bolesti, nadmerná nervová podráždenosť a alergické reakcie, ktoré sú zdraviu škodlivými dejmi odohrávajúcimi sa v ľudskom organizme a je potrebné okamžite zasiahnuť. Pomôcť môžu práve potraviny s chladiacim efektom. V dnešnej dobe často žijeme skôr v napätí, aktivite a strese, takže v boji proti týmto nešvárom by nás opäť mohli podporiť tieto potraviny. Ide o väčšinu druhov ovocia a zeleniny, ďalej napríklad o kyslú kapustu, výhonky strukovín, brokolicu a špenát.
Stravovanie podľa ročných období
Mnoho z nás sa stravuje stále rovnakými jedlami, a to bez ohľadu na ročné obdobie. Je to hlavne preto, že sú dnes v predaji takmer všetky potraviny v obchodoch po celý rok. Niet divu, že niektoré potraviny chutia oveľa lepšie v oblastiach a období, kde a kedy práve rastú. Dlhá preprava si totiž často vyžaduje zber ešte nezrelých plodín, aby počas cesty nedošlo k ich znehodnocovaniu. Okrem chuti a kvality sa zaiste ich sezónnosť premietne aj do ceny.
- Jar: V tomto období je na mieste do jedálnička zaradiť bylinky či jarnú zeleninu. Ide napríklad o šalát z púpavových listov, reďkovky, hlávkový šalát, žeruchu, špenát, mladú pŕhľavu a pod.
- Leto: V tomto čase by sme sa podľa čínskej medicíny mali vyhýbať horúcim potravinám. Znamená to najmä obmedzenie mäsa a tučných jedál. Ďalej tvrdia, že nadmerná spotreba exotických potravín nášmu telu tiež neprospeje, pretože schladí trávenie. Z nápojov je vhodný zelený alebo jazmínový čaj. V lete by sme okrem iného mali jesť viac ovocia a zeleniny.
- Jeseň: A čo jesť práve teraz? Na jeseň je údajne potrebné „vyživovať tekutiny pľúc“, čo by malo chrániť pred útokom vetra a chladu. Do jedálnička sa hodí zaradiť huby, napr. rôsolovku či Judášovo ucho, k tomu opäť sezónne ovocie, ako jablká a slivky. Rozhodne nie je na škodu pridať do svojho jedálnička strukoviny, hydinu a koreňovú zeleninu uvarenú v pare.
- Zima: V zime sa príroda chystá na spánok a energia rastlín sa sťahuje ku koreňom alebo priamo do semien. Práve preto by podľa východnej medicíny mali byť zahrnuté do nášho jedálnička, údajne zahrievajú naše obličky. Na konzumáciu je teda vhodná pražená ryža, varená mrkva, červená repa, koreňová zelenina, cesnak, cibuľa a rôzne druhy orechov a semienok.
Ako posledné je na mieste dodať, nech už je ročné obdobie akékoľvek, základným predpokladom zdravého života je nutrične vyvážený a bohatý jedálniček, ktorý sa skladá z výživných potravín a obsahuje dostatočný objem energie podľa osobných potrieb každého z nás. Sezónne stravovanie dáva zmysel aj z hľadiska západného chápania, a to najmä cez zníženie ekologickej stopy produktov, podporu lokálnych poľnohospodárov, istotu lepšej chuti alebo vyššieho obsahu vitamínov a antioxidantov (vďaka zberu až v štádiu plnej zrelosti).
Čo si z toho odniesť?
Ako je v dnešnej dobe už známe, jedlo má obrovský vplyv na naše celkové zdravie. V priebehu roka sa však okolité podmienky nášho života menia, čo so sebou do istej miery prináša zmeny návykov, ktoré sme zvyknutí vykonávať. Do nich určite patrí aj výber potravín, ktoré konzumujeme. Či už vám pripadajú lákavé princípy čínskej medicíny, alebo sa radšej držíte faktov podložených výskumom, sezónne stravovanie ponúka výhody obom táborom. Aj v tomto prípade je hlavné myslieť na vyvážený jedálniček a zachovať sedliacky rozum – to, že máme k niektorým potravinám prístup celoročne, je určite veľká výhoda.