Vyskúšajte recept na vláčny a nadýchaný mandľový mazanec, ktorý nie je presladený. Podávajte ho s maslom, medom, marmeládou či orieškovým krémom.
1 porcia obsahuje
- 135 kcal
- 16 g sacharidov
- 6 g tukov
- 4 g bielkovín
Na 18 porcií
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 30 g mandľovej múky
- 60 g trstinového cukru
- 70 g masla
- 120 ml mlieka
- 2 vajcia
- 25 g mandlí
- 30 g hrozienok
- 10 g mandľových lupienkov
- 7 g sušeného droždia
- 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
- soľ
Postup
-
V menšej miske rozmiešajte droždie s lyžičkou cukru, polovicou mlieka a lyžicou pšeničnej múky. Prikryte zmes utierkou a nechajte 10‑15 minút vzchádzať kvások. -
Mandle nasekajte nahrubo.
-
Do hlbšej misy dajte múky, cukor, rozpustené vlažné maslo, mlieko, žĺtky, mandle, sušenú vanilku a štipku soli. Pridajte kvások a vypracujte vláčne cesto.
-
Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte asi 60 minút odpočívať na teplom mieste.
-
Plech vyložte papierom na pečenie. Z cesta vytvorte bochník, ktorý nechajte na plechu približne ďalších 60 minút kysnúť.
-
Rúru predhrejte na 170 °C. Mazanec potrite rozšľahaným bielkom, ozdobte plátkami mandlí a dajte piecť na asi 35 minút. Pred vybratím ho skontrolujte špajdľou.
-
Mazanec nechajte na mriežke vychladnúť a podávajte.