Medovníčky na Vianoce jednoducho musia byť. Súhlasíš? My tu pre teba máme jedny špaldové!
1 porcia obsahuje
- 147 kcal
- 22,8 g sacharidov
- 6 g tukov
- 3,4 g bielkovín
Na 60 porcií
- 400 g celozrnnej špaldovej múky
- 75 g ghee
- 3 vajcia
- 70 g erythritolu
- 70 g kokosového cukru
- 2 lyžice medu
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička kakaa
- 1 čajová lyžička škorice
Postup
-
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a dôkladne vypracujeme cesto. Tretie vajíčko do cesta nedávaj. To si necháme nakoniec na potieranie hotových medovníčkov.
-
Pozn. Treba myslieť na to, že každá špaldová múka funguje trochu inak. Ak je cesto veľmi suché, pridáme viac masla. Ak je naopak veľmi riedke, prisypeme viac múky.
-
Cesto zabalíme od fólie a dáme odpočívať do chladničky, najlepšie na noc.
-
Rúru si rozohrejeme na 180 °C, cesto si rozvaľkáme na silnejší plát a začneme vykrajovať ľubovoľné tvary.
-
Medovníčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme približne 5‑8 minút na 180 °C. Dávaj pozor, nech ich neprepečieš, boli by potom tvrdé. Ideálny čas je vtedy, keď začnú zľahka chytať zlatú farbu.
-
Po vytiahnutí z rúry ich ihneď potierame rozšľahaným vajíčkom. Budú mať potom krásne lesklú a zlatistú farbu.
-
No a po vychladnutí prichádza tá najväčšia zábava – zdobenie. Medovníčky môžeš ozdobiť cukrovou polevou, čokoládou alebo si ich vychutnávaj len tak. Aj tak sú takto najlepšie a navyše sú potom aj viac fit. To už ale necháme na tebe.
Určite sa nám potom nezabudni pochváliť svojím výtvorom. Stačí, keď nás na Instagrame označíš pod @aktinrecepty.
Tak medovníčkom a Vianociam zdar!