Trendy vo výžive na rok 2021: vládnuť bude podpora imunity a ekológia

Erika Zajacová
Erika Zajacová 11. 2. 2021
6 min. 5 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Trendy vo výžive na rok 2021: vládnuť bude podpora imunity a ekológia

Ani oblasť výživy sa nevyhýba trendom. Čo bude rezonovať v aktuálnom roku? Ako ovplyvní naše správanie pandémia koronavírusu a osveta v oblasti ekológie? Vybrali sme 7 trendov, ktoré budú podľa nás v roku 2021 pre výživu aktuálne.  

1. Podpora imunity bude kvôli pretrvávajúcej pandémii koronavírusu aj naďalej ťahákom

Ak sme posledné roky kládli väčší dôraz na letnú formu a chudnutie, pandémia koronavírusu nám pomohla opäť si uvedomiť, aké dôležité je zdravie a silná imunita. Kľúčovú rolu pri podpore a správnom fungovaní imunitného systému majú podľa review z roku 2018 tieto látky:

  • vitamíny C, D, A, E, B6 a B12
  • folát (kyselina listová)
  • zinok
  • železo
  • meď
  • selén

Nemali by sme zabúdať ani na črevnú mikroflóru, ktorej obrovský význam v súvislosti s fyzickým aj duševným zdravím stále objavujeme. Do podpory imunity môžeme teda zaradiť aj probiotiká, ktoré si získavajú čoraz viac pozornosti.

S prípravkami na podporu imunity sa roztrhlo vrece

Doplnky stravy majú pomerne krátky schvaľovací proces a nemusia dokazovať svoju účinnosť ako liečivá. Do 4. februára schválil Úrad verejného zdravotníctva SR za rok 2021 viac ako 80 nových výrobkov.

Medzi nimi rôzne vitamínové a minerálové preparáty či doplnky na podporu imunity. Otázka hodná diablovho advokáta je, či (možno s výnimkou vitamínu D) nie sme schopní všetky potrebné látky prijať v rámci pestrej a vyváženej stravy?

2. CBD olej: kvapky a spreje, ktoré budú vládnuť roku 2021?

Zázračná „marijánka“  bez psychotropných účinkov je jedným z najvýraznejších doplnkov stravy v roku 2020 – a inak to pravdepodobne nebude ani v tom nasledujúcom. Aj napriek tomu, že mnohé výskumy pozitívne účinky potvrdzujú, je stále málo výskumov, ktoré by sledovali užívanie CBD z dlhodobého hľadiska.

Nie je výnimkou, že CBD kvapky si kvapkajú tehotné influencerky a pripisujú im takmer zázračné účinky. Užívatelia nešetria superlatívami, hovorí sa o pozitívnych účinkoch na úzkostné stavy, depresie a mnohé ďalšie vážne diagnózy, ktoré rozhodne patria do rúk aj lekárom.

Užívanie CBD na podporu spánku, úľavu od bolesti či pre lepšiu psychickú pohodu je podľa dostupných údajov (minimálne krátkodobo) bezpečné. No kvapkať si všemohúce kvapky a pasovať sa do pozície nad‑lekárov sa nemusí vždy vyplatiť. Vo výskumoch sú často používané omnoho vyššie dávky, než sú odporúčané výrobcami. Je preto možné, že v CBD ošiali zohráva veľkú úlohu aj placebo efekt.Zdravý skepticizmus a otvorená myseľ by mali ísť ruka v ruke aj v tomto prípade: dôraz by sme mali klásť na kvalitu, dôveryhodných výrobcov a nepreháňať to.

obrázek z istockphoto.com

3. Podpora mentálneho zdravia a výkonnosti prostredníctvom adaptogénov

Do popredia sa už niekoľko rokov dostávajú tzv. adaptogény – rastlinné extrakty, ktoré zlepšujú odolnosť organizmu prostredníctvom širokej škály účinkov.

Počas pandémie a pretrvávajúcich epidemiologických opatrení stúpa výskyt duševných ochorení, najmä úzkostí či depresií. Nedostatok sociálneho kontaktu, nekonečný home‑office a zákaz obľúbených činností pomaly nahlodáva naše duševné zdravie. Na psychickej pohode nám nepridáva ani hnev na nelogické opatrenia vlády či absencia fyzického kontaktu.

Z aktuálne najznámejších adaptogénov spomenieme napríklad ashwagandhu alebo rhodiolu roseu, ktoré pomáhajú zlepšiť psychickú pohodu a podporujú regeneráciu.

4. Podpora lokálnych podnikateľov: pečivo z pekárne, mäso od mäsiara, vajíčka od babičky

Lokálne potraviny sa na náš stôl dostanú rýchlejšie než zahraničné. Ak na nákup sezónneho ovocia a zeleniny uprednostníte miestnych pestovateľov pred veľkými supermarketmi, podporíte malých živnostníkov azískate ovocie a zeleninu zbierané v plnej zrelosti, kedy zväčša obsahujú maximum vitamínov a minerálov.

Do popredia sa dostávajú aj malé pekárne, ktoré pečú chutné a poctivé pečivo. Vďakabohu za to, že mýtus o „nezdravom pečive“ je už prežitok! My si tak dokážeme vychutnať voňavý chlieb s maslom a vajíčkom presne tak, ako si ho pamätáme z detstva, bez zbytočných konzervačných látok či zvýrazňovačov chuti.

5. Znižovanie ekologickej stopy stravovania, bezmäsité dni a žiadne plytvanie: pomôcť môžete aj vy

Menej môže byť skutočne viac. Odborníci bijú na poplach a do popredia sa postupne dostáva aj ekologický rozmer nášho stravovania. Zvyšujúce sa povedomie o uhlíkovej stope poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu tlačí na:

  • znižovanie potravinového odpadu (kupujte len to, čo zjete, využívajte zvyšky, pravidelne kontroluje dátum spotreby)

  • znižovanie spotreby mäsa a mäsových výrobkov (viac kvalitných zdrojov rastlinných bielkovín – napríklad strukovín)

Priemerný Američan vyhodí každý deň viac ako 400 gramov potravín a so zvyšujúcou sa kvalitou výživy stúpa aj množstvo odpadu. A čo najviac vyhadzujeme? Výrobky  z obilnín (suché pečivo, nedojedené cestoviny), zeleninu, ovocie (podliehajú rýchlej skaze) a mliečne výrobky.

obrázek z istockphoto.com

6. Pokračujúca kritika diet culture a dôraz na racionálnu výživu: začneme jesť bez extrémov?

Stúpajúci výskyt nadváhy a obezity je jasným dôkazom, že doterajší prístup nefunguje. Všeobecne rozšírené „jedz menej a hýb sa viac“ je vo svojej podstate založené na správnom predpoklade, no z praktického hľadiska má pre väčšinu bežných ľudí nulový prínos.

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že sa roky točia v kruhu extrémnych diét a vlastne sa nikam neposunuli. Azda aj to bude dôvod, prečo viac ľudí začne implementovať princípy racionálneho stravovania. V porovnaní s nezmyselnými diétami  ktoré vo svojej podstate vôbec nie sú zložité.

  • dostatok kvalitných bielkovín

  • každý deň aspoň 500 gramov ovocia a zeleniny

  • uprednostniť nenasýtené tuky (olivový olej, morské, ryby, orechy, avokádo)

  •  konzumácia rýb aspoň 1 raz do týždňa (ideálne 2)

  • zaradenie viacerých rastlinných zdrojov na úkor spracovaných živočíšnych výrobkov (napríklad údenín, salám, paštét)

  • obmedziť alkohol

Dúfajme, že v roku 2021 odzvoní jednostranným diétam, nezmyselnému vylučovaniu určitých druhov potravín (mliečnych výrobkov, pečiva...) a vo svete výživy zavládne zdravý rozum a jednoduchosť 😊. 

7. Dôraz na zdravšie spôsoby spracovania

Spôsob prípravy môže znamenať rozdiel medzi „zdravým“ a „nezdravým“ jedlom. Napríklad klobásy, salámy a paštéty – väčšinou obsahujú zbytočne veľa tuku (najmä nasýtených mastných kyselín), soli a konzervačných látok. Ak by sme to isté mäso, z ktorého boli tieto produkty vyrobené, vzali na začiatku procesu spracovania a šetrne z neho pripravili steak alebo dusené mäso, získali by sme oveľa vhodnejšie jedlo.

Medzi vhodné spôsoby varenia patrí príprava na pare, dusenie či varenie. V poslednej dobe sú v kurze tzv. air‑fryery, ktoré behom chvíľky pripravia chrumkavé „vysmážané“ pokrmy iba použitím horúceho vzduchu. Sú akousi náhradou za nezdravé fritovanie, ktorá podstatne zníži množstvo tuku v jedle a umožní jesť chrumkavé dobroty „bez výčitiek“.

Tu však treba podotknúť, že aj pri použití horúceho vzduchu (ako aj pri pečení), prebieha v potravinách tzv. Maillardova reakcia, ktorá vedie k vzniku látok, ktoré môžu byť potenciálne karcinogénne. Niekoľko výskumov potvrdzuje, že pri air‑fryingu vzniká o 90 % menej akrylamidu než pri vyprážaní, stále to však neznamená, že je teplovzdušné fritovanie rovnako vhodné ako napríklad varenie či dusenie.

Čo si z toho odniesť?

Ak už ovládate základy zdravej výživy, možno je v roku 2021 načase postúpiť ešte o level vyššie a pokúsiť sa jesť nielen zdravo, ale aj čo najviac ekologicky. A predtým, než sa ohradíte, že je to drahé – skúste začať doma a pozrite sa na to, koľko jedla vyhadzujete.

A čo si myslíte vy – ktoré trendy budeme v roku 2021 vo výžive vyhľadávať?

Pridaj sa k 43 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
5 Páči sa mi Uložiť článok