Nízkokalorická zmrzlina – ako si správne vybrať?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 24. 6. 2021 Prvýkrát publikované 14. 8. 2020
Aktualizované 24. 6. 2021
Uložiť článok
Nízkokalorická zmrzlina – ako si správne vybrať?
obrázek z unsplash.com

Leto je v plnom prúde a možno práve aj vy patríte medzi milovníkov zmrzliny. V obchode ale zmätene stojíte pred mraziacim boxom a tápate? Niet divu. Niektoré druhy totiž v skutočnosti neobsahujú okrem vody v kombinácii s cukrom takmer nič iné. Ale čuduj sa svete, skutočne existuje zmrzlina s priaznivým zložením a obsahom zdraviu prospešných látok. Ako si ale zmrzlinu vybrať, aby bola skutočne kvalitná a neutrpeli vaše poctivo udržiavané krivky?

1. Kopčeková, točená alebo nanuk?

V prípade balených nanukov nie je nič jednoduchšie ako starostlivo čítať údaje na obaloch. Sústreďte sa hlavne na nutričné hodnoty, zloženie a taktiež veľkosť balenia. V zložení sú veľké rozdiely, preto sledujte obsah kvalitných surovín: tvaroh, jogurt, smotana, mliečny tuk, ovocie a šťavy z neho, oriešky alebo kakao.

Na čo si naopak dať pozor? Pozor si dajte predovšetkým na vysoký obsah lacných rastlinných tukov (napr. kokosový). Tie majú nahradiť drahšie tuky pôvodom z mlieka (mliečny tuk, smotana). Ako bolo spomenuté vyššie, ideálne nie sú ani nanuky, kde je na prvých miestach voda, cukor a často obsahujú aj umelé farbivá. Čím kratšie zloženie, tým lepšie.

Pri kopčekových a točených zmrzlinách často veľa informácií nemáme. Skúste sa ale priamo opýtať obsluhy a uvidíte, či budete úspešní. Zložením a kvalitou sa také zmrzliny líšia. Často sú totiž pripravované z polotovarov. Chýba napríklad smotana, čo na druhej strane zo zmrzliny robí kalorickú bombu. Nie je výnimkou, že riadna porcia takejto poctivej zmrzliny sa kaloricky rovná obedu či večeri.

Z hľadiska hygieny a vzhľadom na riziká spojené s konzumáciou zmrzliny je najbezpečnejší balený nanuk. Potom nasleduje kopčeková zmrzlina. Najrizikovejšia  je točená zmrzlina. Tá sa pripravuje až na mieste predaja, najčastejšie zmiešaním pripravenej zmesi s vodou. Problém tak predstavuje už samotná voda. Inokedy zle vyčistený mraziaci stroj.

2. Mliečna alebo vodová?

Ako v kategórii mliečnych zmrzlín, tak aj v kategórii „vodových nanukov“ sa dá rozumne vybrať. Veľký plus zmrzlín obsahujúcich mlieko, tvaroh alebo jogurt je vyšší podiel bielkovín, a teda lepšie výživové vlastnosti než pri vodových zmrzlinách. Pri výbere „vodových nanukov“ je dobré vybrať tie, ktoré obsahujú aj podiel ovocnej zložky. Preto radšej siahnite po ovocnej zmrzline či sorbete ako po vodovom nanuku. Vodová zmrzlina bude mať menší obsah energie. V mliečnych je totiž viac tuku, čo nutne nemusí byť na škodu.

Ak teda zmrzlinu chcete zaradiť do svojho jedálnička, vyberte si vhodný variant v rozumnom množstve. Aj to je dôležité. Ak viete, že by vás doma zbytočne lákala, nekupujte veľké balenia. Pri takých dobrotách totiž platí, že si naozaj pochutnáte len na začiatku a potom už len pokračujete, kým balenie nie je prázdne. Ruku na srdce: Kto z nás to niekedy nezažil?

Lepšie tiež urobíte, ak zvolíte zmrzlinu či nanuk bez polevy. Pri polevách sa sústreďte na to, aby v zložení naozaj bola čokoláda. Polevy často videli čokoládu maximálne z vlaku a namiesto nej tam nájdeme stužený tuk, ktorý je pohromou pre naše zdravie.

Z nutričného hľadiska sú najvhodnejšie zmrzliny s obsahom tvarohu alebo jogurtu. Ak nejde o príchuť vytvorenú iba arómami, môžu byť zdrojom kvalitných bielkovín a vápnika.

Oblasť zmrzlín je zviazaná pomerne dôkladnými legislatívnymi pravidlami. Všetko zásadné o nich nájdete vo vyhláške č. 397/2016 Zb. V kocke to môžeme zhrnúť nasledovne:

  1. Smotanové zmrzliny obsahujú aspoň 8 % mliečneho tuku a nesmie sa do nich zámerne pridávať tuk a bielkoviny nemliečneho pôvodu. Zástupcom tejto kategórie typicky bude poctivá zmrzlina, ktorú si dáte napríklad na dovolenke pri mori.
  2. Mliečne mrazené krémy obsahujú aspoň 2,5 % mliečneho tuku a zároveň musia obsahovať najmenej 6 % beztukovej mliečnej sušiny. Rovnako ako pri smotanovej zmrzline, aj tu platí zákaz pridávania bielkovín a tuku iného než mliečneho pôvodu. Zástupcom tejto kategórie je napríklad nanuk Míša.
  3. Mrazené krémy s rastlinným tukom musia obsahovať minimálne 5 % rastlinných tukov. Aj v tejto skupine zmrzlín však odporúčame čítať zloženie. Niekedy sa do nej z legislatívnych dôvodov dostanú aj špeciálne výrobky, napríklad bezlaktózové, pri ktorých nie je možné použiť mliečny tuk. Zástupcom tejto kategórie bude napríklad Magnum.
  4. Vodové mrazené krémy neobsahujú žiadny zámerne pridaný tuk, jeho celková sušina nesmie byť nižšia ako 12 %. Zástupcom je napríklad nanuk Kaktus, ktorý si určite pamätáte z detstva.
  5. Ovocné mrazené krémy taktiež neobsahujú zámerne pridaný tuk, ich celková sušina je najmenej 12 % a obsah ovocnej zložky minimálne 15 %. V prípade, že sú namiesto ovocia použité orechy, musí ich byť minimálne 5 %. Zástupcom je napríklad u detí obľúbené Calippo.
  6. Sorbety sú podobné ovocným mrazeným krémom, ovocný podiel pri nich však musí byť najmenej 25 %, pri orechových sorbetoch potom 7 %. Zástupcom je jahodový Mrož v tégliku.

Ďalšie body legislatívy súvisia s označovaním príchute. Toto podrobnejšie čítanie ale odporúčame fanúšikom zmrzliny skôr na dlhé letné večery.

3. Aké nanuky/zmrzliny sú najzdravšie?

Už dávno neplatí, že zmrzlina alebo nanuk sú výživové hriechy, za ktoré pôjdete do pekla. Naopak môže ísť o vhodný dezert po jedle alebo menšiu desiatu. Z výživového hľadiska sú vhodné napr. tvarohové zmrzliny. Český nanuk Míša patrí aj k mojim favoritom. 53 % zloženia tvorí tvaroh a v jednom nanuku nájdeme 130 kcal, 12 g sacharidov, 7 g tuku a 3,5 g bielkovín.

Najjednoduchšie je potom zaobstarať si formičky na nanuky a vyrobiť si poctivé domáce. Alebo skúste našu domácu karamelovú zmrzlinu s poriadnou dávkou bielkovín navyše.

4. Ako nanuk/zmrzlinu zakomponovať do príjmu?

Chcete si v lete dať namiesto desiaty radšej nanuk alebo zmrzlinu? Potom si vyberte ideálne tvarohovú alebo jogurtovú zmrzlinu s malým množstvom pridaného cukru, napríklad vyššie spomínaného Míšu. Podobným ekvivalentom môže byť jeden kopček alebo menšia porcia točenej zmrzliny. Pri kornútoch a točenej zmrzline treba počítať ešte s energiou navyše v podobe kornútku.

Menšia porcia takejto zmrzliny alebo jeden tvarohový nanuk zodpovedá dvom a pol veľkým štvorčekom horkej čokolády, tretine čokoládovej Mars tyčinky alebo tretine donutu. Samozrejme, nie je rozumné mať zmrzlinu na desiatu každý deň, občas ale rozhodne neuškodí. Aj väčšie nanuky typu Magnum majú do 300 kcal a nie sú žiadna tragédia, čo cca zodpovedá menšiemu jedlu (desiate) v redukčnom režime u ženy. Nemali by ste si už ale dať nič ďalšie.

Nízkokalorická zmrzlina – ako si správne vybrať?

5. Prečo má zmrzlina menej energie oproti iným sladkostiam?

Vysoký obsah vody v zmrzline spôsobí, že konečný obsah energie, cukru alebo tuku je nižší, než je to napríklad pri čokoláde alebo sušienkach. Takéto potraviny obsahujú minimum vody, a preto sú oveľa koncentrovanejším zdrojom energie.

Čo si z toho odniesť?

Veríme, že po prečítaní dnešného článku ste zase o kúsok múdrejší a už viete, ako si zmrzlinu vybrať, aby nebola kalorickou bombou ani prepadákom po stránke kvality.

Je teda potrebné pozerať sa na zloženie a použité suroviny, ale aj na energetickú hodnotu. Výber je potom čisto na vašich preferenciách. Zlá nie je zmrzlina ovocná, ani mliečna alebo smotanová. A keď zostaneme len pri jednej zmrzline, rozdiely v príjme kalórií nie sú také dramatické.

Pridaj sa k 31 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
12 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________