Ktoré ovocie má najmenej cukru?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 30. 8. 2021
Uložiť článok
Ktoré ovocie má najmenej cukru?

O tom, že ovocie obsahuje zdraviu prospešné látky, určite nepochybujete. Je nadupané vlákninou, vitamínmi, minerálnymi látkami a antioxidantmi. Malým mínusom môže byť vyšší obsah cukru (napríklad v banánoch, hroznovom víne alebo hruškách), čo ale samozrejme súvisí s množstvom zjedeného ovocia.

Aj keď je cukor a kalórie v ovocí tým posledným, čo by vás malo zaujímať, ani túto skupinu potravín nemožno konzumovať neobmedzene. Vybrali sme pre vás 5 druhov, ktoré obsahujú najmenej cukru a ktoré vám prídu vhod napríklad pri redukcii hmotnosti.

1. Kiwi

Kiwi je malé zelené ovocie s chlpatou šupkou, ktorá nie je jedlá. Jeho kyslastá chuť a výrazná farba z neho robí skvelý doplnok ovocných šalátov. Jesť ho ale môžete len tak alebo prihodiť ku gréckemu jogurtu a granole alebo müsli a pochutnať si na chuťovo skvelých a nutrične nabúchaných raňajkách alebo desiate. Plusom je, že v obchodoch sa dá kúpiť prakticky celý rok. Ďalším benefitom je vysoký obsah vitamínu C.

Jedno kiwi váži okolo 80 g, v 100 g nájdete 9 g cukru.

obrázok z gettyimages.com

2. Vodný melón

Jasné, melón je druh plodovej zeleniny, bežne ale bývajú plody so sladkou dužinou radené k ovociu. Preto má svoje čestné miesto aj v našom výbere. Vodný melón je ikonickým symbolom leta. Miska tejto vychladenej pochúťky je pre mnohých vytúženou odmenou po náročnom horúcom dni. Vďaka vysokému obsahu vody môže pomôcť aj s pitným režimom.

Okrem toho obsahuje aj draslík, vitamín C a ďalšie antioxidanty, ako je napr. lykopén. V malom množstve obsahuje aj aminokyselinu citrulín, ktorá dokáže zlepšiť prekrvenie a športový výkon. Silu ako z preworkoutu ale čakať nemôžeme. Určite sa zhodneme, že najviac si na ňom pochutnáte len tak. Či už melón jete nakrájaný na kocky alebo s gustom krájate na plátky. Pridať ho ale môžete napríklad aj do smoothies.

Jeden stredný plátok melóna má 200 g a obsahuje 12 g cukru (6 g na 100 g).

3. Grep

Grep je typický svojou mierne horkou chuťou, zato je ale poriadne osviežujúci. Citrusy sú všeobecne výborným zdrojom vitamínu C a vlákniny. Jedzte ich ideálne tak, ako ich príroda ponúka. Odšťavením sa zbytočne ochudobňujete o vyššie spomínanú vlákninu. Grep si pridajte do ovocných, alebo aj zeleninových šalátov. A pozor: rozkrojiť grep napoly a bohato ho posypať cukrom (ako to robievali naše babičky) nebude ideálny nápad.

Jeden kus váži približne 150–200 g, pričom v 100 g nájdeme 7 g cukru.

4. Čučoriedky

Čučoriedky sú celkom právom radené medzi „superpotraviny“. Čučoriedky a ďalšie lesné plody (maliny alebo černice), pozitívne pôsobia na hladinu cholesterolu a majú antioxidačné vlastnosti. Prítomné antokyány pôsobia ako nootropiká. To sú látky, ktoré môžu zlepšiť mentálny výkon a sústredenie. V lete ich jedzte čerstvé a pridajte napríklad do ovsenej kaše. Nezabudnite si urobiť železné zásoby na zimu. Vtedy ich zase oceníte pri pečení nejedného koláča.

Čučoriedky v 100 g obsahujú 6 g cukru.

obrázok z istockphoto.com/Carly Hennigan Photography

5. Nektárinka

Aj nektárinky patria k typicky letnými ovociu. Vďaka obsahu vitamínu C a A bojujú proti oxidačnému stresu a pomáhajú chrániť bunky pred starnutím. Obsiahnutá meď zasa napomáha udržiavaniu hladkej a žiariacej pleti, čo ocenia hlavne ženy. Výborne chutia napríklad s gréckym jogurtom a medom. Nebojte sa ich ale využiť ani v zeleninových šalátoch: pridajte ich k mozzarelle s paradajkami a bazalkou, pokvapkajte trochou balsamica a olivového oleja a uvidíte, že toto letné kombo posuniete na ďalší level.

Jedna nektarinka váži okolo 120 g, pričom v 100 g je 8 g cukru.

Čo si z toho odniesť?

Všetky druhy ovocia sú nabité zdraviu prospešnými živinami. Práve obsah vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov ovocie odlišuje od priemyselne spracovaných sladkostí. Rovnako ako pri mnohých ďalších potravinách je ale kľúč v jeho množstve. Ovocia by ste za deň mali zjesť okolo 200 g. Ak si so železnou pravidelnosťou doprajete 5 nektáriniek a večer to zajete ohromnou misou melónu, príjem cukru rýchlo vyskočí.

Viac zaujímavostí o ovocí a jeho využití si môžete prečítať v našich článkoch:

Pridaj sa k 32 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
5 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________