Pripravte si originálny vianočný dezert, ktorý môže vyzerať na prvý pohľad zložito, ale verte, že je veľmi jednoduchý. Kakaová roláda plnená šľahaným tvarohom a potretá lieskovoorieškovým maslom skvele doplní váš vianočný stôl.
1 porcia obsahuje
- 290 kcal
- 17,2 g sacharidov
- 19,6 g tukov
- 8,7 g bielkovín
Na 10 porcií
- 4 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 60 g špaldovej múky
- 50 ml mlieka
- 50 ml repkového oleja
- 20 g kakaa
- 100 g Vilgain Sweet Nuts z aktivovaných lieskových orechov s kakaom
- 200 ml 30 % smotany na šľahanie
- 250 g polotučného tvarohu
- čakankový sirup
- mletá vanilka
Postup
-
Žĺtky a bielky oddelíme. -
K žĺtkom pridáme trstinový cukor a zmixujeme do hladkej peny.
-
Do žĺtkovej peny primiešame mlieko a repkový olej.
-
Do tekutej zmesi pridáme hladkú špaldovú múku a premiešame.
-
Odoberieme si cca 2 lyžice cesta zvlášť do misky, z ktorého budeme neskôr maľovať vločky.
-
Do veľkej misy k cestu pridáme kakao.
-
Bielky vyšľaháme do peny a vmiešame špachtľou do cesta. 2 lyžice vyšľahaných bielkov primiešame do odobraného cesta v malej miske vedľa.
-
Cesto už len zľahka premiešame špachtľou, aby zostalo krásne nadýchané.
-
Pripravíme si zdobiace vrecko s úzkou násadkou na zdobenie. Prípadne môžeme využiť vrecúško, v ktorom prestrihneme malinkú dierku.
-
Zdobiace vrecko naplníme svetlým krémom.
-
Pripravíme si plech s papierom na pečenie.
-
Na papier na pečenie kreslíme jednotlivé snehové vločky. Vločky dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 160 °C na cca 4 minúty.
-
Plech vyberieme z rúry a vločky prelejeme kakaovým cestom a špachtľou rozprestrieme po celom plechu do obdĺžnikového tvaru.
-
Roládu pečieme 20 minút na 160 °C.
-
Po upečení roládu necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu zlúpneme z papiera na pečenie.
-
Na krém si vyšľaháme šľahačku. Predtým, než bude šľahačka úplne vyšľahaná, k nej pridáme tvaroh s čakankovým sirupom, mletou vanilkou a došľaháme krém. Pokiaľ by bol krém podľa vašej chuti málo sladký a nevadia vám kalórie a cukry navyše, prislaďte krém trstinovým cukrom.
-
Roládu potrieme na strane bez vločiek lieskovoorieškovým maslom a krémom.
-
Roládu zrolujeme na širšej strane a dáme do chladničky aspoň na 30 minút stuhnúť.
-
Potom už len nakrájame na plátky a môžeme podávať!