Bouillabaisse je tradičná francúzska polievka, ktorá pochádza z prístavného mesta Marseille. Kombinácia morských plodov a aromatických bylín je jedinečná a stojí za vyskúšanie! :)
1 porcia obsahuje
- 464 kcal
- 12 g sacharidov
- 16 g tukov
- 53 g bielkovín
Na 4 porcie
- 500 g lososa
- 500 g morských plodov
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička šafranu
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 čajová lyžička feniklu
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ
- čierne korenie
- 1 l vody
- 2 paradajky
Postup
-
Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Smažte ich asi 5 minút dozlatista.
-
Pridajte nakrájané paradajky a varte ich asi 5 minút, kým nezmäknú. Dochuťte mletým šafranom, sušeným tymianom, feniklom a oreganom. Premiešajte korenie s paradajkami a cibuľou a varte ich asi 1 minútu, aby sa uvoľnili ich vône.
-
Pridajte paradajkový pretlak. Premiešajte a nechajte zmes variť asi 5 minút, aby sa chute spojili. Do hrnca nakrájajte ryby a morské plody. Opatrne premiešajte, aby sa dobre obalili omáčkou, ale nerozpadli na malé kúsky. Zalejte vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
-
Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15‑20 minút, kým sa ryby neuvaria a morské plody neotvoria. Počas varenia polievky môžete odstraňovať penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Hneď ako sú ryby hotové a morské plody otvorené, odstráňte hrniec z ohňa.
-
Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Dobrú chuť!