Ak ste ešte neskúšali bolonskú omáčku inak ako so špagetami, odporúčame vám vyskúšať našu chutnú kombináciu so zemiakmi. Chute sa výborne prepoja a ťahajúci sa zapečený syr miestami do chrumkava vás úplne očarí. Nebudete to chcieť prestať jesť.
1 porcia obsahuje
- 380 kcal
- 25 g sacharidov
- 15,2 g tukov
- 35,3 g bielkovín
Na 4 porcie
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g Vilgain paradajkovej omáčky arrabbiata
- 1,5 čajové lyžičky morskej soli
- čierne korenie
- 2 čajové lyžičky Vilgain zeleninovej koreniacej zmesi
- 300 g zemiakov
- 20 g masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 70 ml mlieka
- 70 g 30 % Eidamu
- morská soľ
- 60 g 30 % Eidamu
Postup
-
Najskôr očistíme zemiaky, nakrájame na kocky a uvaríme. -
Pripravíme mäsovú zmes. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, mrkvu a chvíľu ešte miešame.
-
Pridáme mleté mäso a ešte poopekáme. Ochutíme soľou, čiernym korením, pridáme paradajky v konzerve a podľa potreby vodu. Necháme dusiť 15‑20 minút, kým sa neodparí tekutina.
-
Medzi tým si pripravíme bešamel. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme veľkú lyžicu múky a popražíme. Prilejeme mlieko a pár minút varíme do zhustnutia.
-
Pridáme nastrúhaný syr, soľ a miešame, kým sa rozpustí. Podľa potreby pridáme trochu mlieka, aby vznikla pekná tekutá hmota.
-
Do pekáča na spodok navrstvíme mäso, na to rovnomerne poukladáme zemiaky, nalejeme bešamel a posypeme syrom.
Zapekáme na 200 °C približne 30‑40 minút.
-
A podávame!