Rýchle a nadýchané slané raňajky? Presne pre tieto prípady sa hodí mať v zásobe recept na vaječné suflé. K vaječnej zmesi môžete pridať to, čo máte radi – mäso, bylinky, syr… vytvoríte tak nespočetné množstvo kombinácií, ktoré vás len tak neomrzia.
1 porcia obsahuje
- 363 kcal
- 13 g sacharidov
- 27 g tukov
- 17 g bielkovín
Na 4 porcie
- 4 vajcia
- 250 ml mlieka
- 50 g Vilgain grass - fed ghee
- 50 g hladkej múky
- 100 g syru gouda
- soľ
- muškátový oriešok
- mletá paprika
- olivový olej v spreji
Postup
-
Predhrejte si rúru na 180 °C.
-
Oddeľte žĺtky od bielkov a dajte ich do dvoch rôznych mís. Žĺtky rozšľahajte vidličkou a bielky nechajte byť.
-
V malom hrnci rozpustite ghee na miernom ohni. Pridajte múku a za stáleho miešania varte asi minútu, kým nevznikne hladká zmes.
-
Postupne prilievajte mlieko a za stáleho miešania varte, kým nezískate hustú a hladkú omáčku.
-
Odstavte z ohňa a vmiešajte nastrúhaný tvrdý syr (zvolili sme goudu), soľ, muškátový oriešok a papriku. Nechajte trochu vychladnúť, a potom vmiešajte žĺtky.
-
V čistej mise ušľahajte bielky do tuhého snehu. Lyžicou opatrne vmiešajte tretinu snehu do syrovej zmesi, aby sa zjemnila. Potom pridajte zvyšok snehu a jemne premiešajte, aby sa zmesi spojili. Miešajte opatrne, aby sneh nespadol.
-
Nalejte zmes do olejom vystriekanej formičky a uhlaďte povrch.
-
Pečte v rúre 25 až 30 minút, kým suflé nezíska zlatistú farbu.
-
Neotvárajte rúru počas pečenia, aby suflé nespadlo.
-
Podávajte ihneď, kým je suflé ešte nadýchané, ideálne s ražným chlebom. Dobrú chuť!