Únava po jedle: čo ju spôsobuje a ako sa jej vyhnúť

Komentáre
Únava po jedle: čo ju spôsobuje a ako sa jej vyhnúť
Image by Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Proti útlmu po jedle pomôžu bielkoviny, pozor naopak na jednoduché cukry.

  • Okrem zloženia jedla zohráva úlohu aj celková veľkosť porcie.

  • Nájdite si svoju optimálnu frekvenciu jedál počas dňa a dodržujte dostatočný pitný režim.

Cítite sa bez energie a pomaly na vás prichádza hlad. Hodiny odbijú poludnie a pre vás to znamená posledný čriepok skladačky k tomu, aby ste sa rozbehli v ústrety plnému tanieru. Keď sa po pol hodine vrátite, ste svedkami podivného správania svojich myšlienok, ktoré všetky smerujú k tej pohodlnej pohovke v rohu kancelárie.

Je zvláštne, s akou naivitou nás únava po jedle udivuje v podstate na každodennej báze. Jasné, nejde o život, namiesto k pohovke zamierite ku kávovaru a o  20 minút máte oči zas iba pre excel. Nie je však od veci naučiť sa s útlmom po jedle pracovať a vedieť mu predchádzať.

Čím sú únava a útlm po jedle spôsobené?

Že konzumácia jedla vedie k útlmu a k dočasnej únave nie je žiadne tajomstvo, vedecké štúdie na to prišli už v minulom storočí a verím, že praktická skúsenosť má možno aj niekoľko tisíc rokov náskok.

Dôvodov ospalosti po jedle môže byť mnoho, rolu hrá zloženie pokrmu, samotná úprava a v neposlednom rade, samozrejme, aj veľkosť porcie. Z kúskov hypotéz si možno odniesť približne nasledujúce:

  • BIELKOVINY: Či už ste vegáni alebo hrdí mäsožravci, ku každému väčšiemu jedlu si dajte porciu bielkovín. Bielkoviny totiž pomáhajú zvyšovať hladinu orexinu, čo je neuropeptid, ktorý udržuje bdelosť a sústredenosť.

  • CUKRY: Na tie pozor. S orexínom to majú presne obrátene ako bielkoviny, čo je voda na mlyn pre vaše spánkové tendencie. Navyše, cukry výrazne zvyšujú hladinu inzulínu, ktorá má vplyv aj na tvorbu serotonínu a melatonínu, ktoré majú upokojujúce a tlmiace účinky.

  • TUKY: Aj vysoký podiel tukov môže podporovať obednú ospalosť, pretože predlžuje celkovú dobu trávenia. Problémy môžu spôsobovať hlavne jedlá s vyšším podielom nasýtených mastných kyselín, ktoré sú obzvlášť rizikové.

  • VEĽKOSŤ PORCIE: Dvojitá porcia hlavného chodu je pre tráviaci trakt poriadna šichta, a tak vám trávenie jednoducho kradne energiu na dlhšiu dobu. Často si preto môžete všimnúť, že zatiaľ čo menšia porcia váš status energie ani neovplyvní, menší prídavok s vami doslova zamáva.

Slabosť po jedle, samozrejme, môžu ovplyvňovať ešte ďalšie faktory, ale najväčší podiel v drvivej väčšine prípadov má práve zastúpenie makroživín a celková veľkosť porcie.

5 tlmiacich obedov: na tieto jedlá si dajte pozor!

  1. Pizza. Prekvapivo málo ľudí si na obed objedná pizzu, hoci ňou sú všetky rozvozové služby doslova plné. Útlm po jedle tu totiž hrozí viac ako inokedy. Pizza obsahuje vysoký podiel sacharidov a väčšinou aj tukov, navyše je bežná porcia pizze často pomerne veľký pokrm. Pizza tak spĺňa takmer všetky predpoklady „rizikových jedál“, a tak nie je divu, že po jej konzumácii často nasleduje ťažká únava po jedle.

  2. Kačica so šiestimi knedľami a ďalšie „klasiky“. Tu je dôvod celkom jednoduchý, veľká porcia jedla spolu s vysokým podielom tuku vedie k tomu, že celý pokrm zamestná váš tráviaci trakt na trochu dlhší čas. Zvoľte si menšiu porciu a strážte, aby celé jedlo neplávalo v omastku.

  3. Fast‑foody a obľúbené „menučka“. Fast‑foody sú v drvivej väčšine prípadov s tučnými pokrmami jedna ruka, a tak je dôvod aj tu podobný. Pokiaľ sa k tomu navyše pridá veľká cukrom sladená limonáda v rámci výhodného menu, následný útlm je na svete.

  4. Sladké hlavné jedlá. Vďaka väčšiemu podielu cukrov si so sladkými jedlami tak trochu koledujete o obednú ospalosť. Zmierniť sa ju môžete pokúsiť pridaním bielkovín, ktoré vám môžu pomôcť udržať sa bdelí aj popoludní. Pokojne preto cez víkend babičke urobte radosť a čučoriedkové knedlíčky si dajte, ale nezabudnite ich zasypať tvarohom, aby ste zvýšili podiel bielkovín!

  5. Smotanové omáčky na X spôsobov. Niektoré štúdie ukazujú, že jedlá obsahujúce vysoký podiel nasýtených mastných kyselín môžu únavu a ospalosť spôsobovať viac ako iné. Typickým príkladom zo života sú smotanové omáčky k mäsu či cestovinám, ktoré nasýtených mastných kyselín obsahujú naozaj veľa.

Žiadne z týchto jedál, samozrejme, nemusí znamenať 100 % útlm. Ide však o pokrmy, ktoré sú vo vzťahu k odpočinkovej únave typické. Svoju úlohu však stále hrá výsledná veľkosť porcie a tiež individuálna znášanlivosť.

Únava po jedle: čo ju spôsobuje a ako sa jej vyhnúť
Image by wayhomestudio on Freepik

3 praktické tipy, ako útlm pretaviť na obednú produktivitu

Existujú účinné stratégie, pomocou ktorých sa môžete pokúsiť bojovať proti únave aj v prípade, že váš obed spadal do kategórie „tých rizikových“. Spoznajte, aké to sú, a využite ich vo svoj prospech.

1. Nájdite si svoju optimálnu frekvenciu stravovania počas dňa

Niekomu vyhovujú 3 jedlá denne, niekto má radšej 6 porcií denne. Ani jeden spôsob nie je správny alebo zlý, ide len o to, aký spôsob je vhodný práve pre vás. Vyskúšajte oba varianty a počúvajte svoje telo. Pokiaľ sa po každom malom jedle cítite ospalí, stavte radšej na menej väčších jedál a naopak.

2. Dodržujte pravidelný pitný režim

Málo sa o tom hovorí, ale nedostatočný príjem tekutín môže byť ďalším dôvodom odpočinkovej únavy. Pite počas celého dňa a snažte sa vypiť aspoň 30 – 45 ml tekutín na 1 kg hmotnosti. Pokiaľ počas dňa ešte navyše trénujete, navýšte príjem tekutín o ďalší 0,5 – 1 liter tekutín.

3. Stavte po obede na krátku prechádzku

Krátka pohybová aktivita dokáže urobiť zázraky. Preto ak máte možnosť, nebojte sa po obede vyraziť na krátku prechádzku, bohato postačí už 15 minút chôdze. Jedlo vám po obede príjemne „zľahne“ a riziko obedovej ospalosti rapídne klesne.

Čo si z toho odniesť?

Výdatný obed dokáže vašu dopoludňajšiu produktivitu spoľahlivo poslať do bodu mrazu. Môže za to najčastejšie nevhodné zastúpenie makroživín a príliš veľká porcia zjedená naraz.

Zamerajte sa na to, aby vaše jedlo vždy obsahovalo určitý podiel kvalitných bielkovín. Bielkoviny vám okrem pocitu zasýtenia pomôžu súčasne s udržaním bdelosti. Pozor si naopak dajte na príliš vysoký podiel jednoduchých cukrov a tukov, predovšetkým nasýtených mastných kyselín.

10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
10 tipov na rýchle a zdravé letné obedy
Máte aj vy leto napchaté voľnočasovými aktivitami, prácou a nemáte čas sa plne venovať vareniu? Skúste niektorý z týchto 10 rýchlych a pritom zdravých nápadov na letné obedy.
6 chýb, ktorými ničíte zdravý obed, a preto nemáte energiu. Nerobíte aj vy niektorú z nich?
6 chýb, ktorými ničíte zdravý obed, a preto nemáte energiu. Nerobíte aj vy niektorú z nich?
Vynechať obed, jesť v zhone, alebo si dať len šalát rozhodne nie je tá správna voľba. Ako by mal obed vyzerať, aby vám nepokazil formu, zasýtil a ešte ste si na ňom pochutnali?
9 dôvodov, prečo ste stále unavení. Čo s tým môžete robiť?
9 dôvodov, prečo ste stále unavení. Čo s tým môžete robiť?
Cítite sa denne unavení? Potom určite nie ste sami. V úplnej väčšine prípadov za to môže váš životný štýl. Zmenu máte vo svojich rukách. My vám však poradíme, ako na to.
Makroživiny – zdroj životnej energie
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
Správny pitný režim ako jeden z kľúčov k lepšiemu zdraviu
Správny pitný režim ako jeden z kľúčov k lepšiemu zdraviu
Správny pitný režim má vplyv (bez preháňania) na všetko okolo vášho života. Nedostatok vody sami na sebe spoznáte celkom ľahko, dobre sa cítiť totiž rozhodne nebudete. Ako by však mal váš optimálny príjem tekutín vyzerať?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Nie každý má to šťastie, že si môže všetky jedlá nachystať v priebehu dňa. Ak máte na obed len pár minút, a často ho tak riešite niekde v rýchlom občerstvení, máme pre vás riešenie v podobe krabičiek. Pomocou krabičkovania môžete aj pohodlne a jednoducho chudnúť.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Železa v tele moc nemáme, aj napriek tomu je pre fungovanie organizmu nepostrádateľné. Aké funkcie v tele železo plní az akých potravín ho najlepšie doplníme?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?