Šopský šalát je obľúbeným jedlom v mnohých krajinách Balkánu, predovšetkým v Bulharsku a Srbsku. Svoje miesto získal aj v našich kuchyniach. A niet divu – tento svieži a chutný šalát je výborný v lete, kedy sú jeho hlavné zložky – paradajky a uhorky – najchutnejšie. Tak sa do neho poďme pustiť!
1 porcia obsahuje
- 196 kcal
- 16 g sacharidov
- 10 g tukov
- 8 g bielkovín
Na 2 porcie
- 4 paradajky
- 1 uhorka
- 1 červená cibuľa
- 1 paprika
- 150 g syra balkánskeho typu
- 50 g čiernych olív
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- petržlen
Postup
-
Paradajky, uhorku a papriku umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky strednej veľkosti. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prstienky. Olivy odkvapkáme a prípadne odkôstkujeme.
-
Všetky nakrájané suroviny zmiešame v mise. Pridáme olivový olej, soľ a korenie a opatrne premiešame. Navrch šalátu nahrubo nastrúhame balkánsky syr.
-
Nakoniec posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame. Tak dobrú chuť!