Prírodné alebo umelé? Jednoduchý návod, ako sa vyznať vo farbivách a arómach

Komentáre
Prírodné alebo umelé? Jednoduchý návod, ako sa vyznať vo farbivách a arómach
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Pokiaľ ide o arómy a farbivá, stojíme tak trochu na rázcestí. Na jednu stranu radi čítame etikety s heslami „bez pridaných aróm a farbív“, na druhú stranu na červeno sfarbenú tortu s vôňou lesných jahôd sme schopní vyraziť cez pol mesta. V dnešnej dobe môžeme byť radi, že s prírodnými farbivami a arómami dokážu výrobcovia potravín vykúzliť naozajstné zázraky. Musia len chcieť a byť ochotní investovať do výrobku nejakú tú korunu navyše. Nakoniec o ich (ne)používaní rozhodneme rovnako predovšetkým my tým, či ich budeme vyhľadávať, alebo nie.

Ako spotrebitelia máme možnosť prírodné a umelé arómy a farbivá v potravinách rozpoznať už podľa etikety. Viete ako?

Ako rozoznať umelú arómu od tej prírodnej?

Dajme tomu, že si idete kúpiť vanilkový proteín. Hneď po rozbalení na vás doľahne intenzívna vanilková vôňa a pretože ste realisti, iste vás neprekvapí, že za tú vôňu naozaj nemôže tá štipka vanilkového prášku (ak vo výrobku vôbec je), ktorá je uvedená v zložení. Môžu za to pridané arómy.

Keď sa pozorne pozriete na etiketu, s najväčšou pravdepodobnosťou na nej nájdete niektorú z nasledujúcich ingrediencií:

  • Prírodná vanilková aróma. To je pre vás najlepšia správa. Znamená to, že viac ako 95 % aromatických zlúčenín pochádza z prírodnej vanilky.

  • Prírodná aróma. V tomto prípade vám výrobca hovorí, že viac ako 95 % aromatických zlúčenín pochádza z prírodných zdrojov, avšak nie nutne z vanilky.

  • Vanilková aróma. Takéto označenie nájdete na produktoch, v ktorých je menej ako 95 % aromatických látok pôvodom z prírodných zdrojov. Najčastejšie ide o synteticky vyrobené farbivá.

V niektorých prípadoch sa stále ešte môžete stretnúť s prípadmi, keď výrobcovia uvádzajú na etiketách označenie „prírodne identická aróma“. Predtým sa tak označovali arómy, ktoré boli syntetické, ale z chemického hľadiska rovnaké ako tie prírodné. Od roku 2008 však takéto tvrdenie nemá žiadny legislatívny význam.

Ako sa dozviem, ktoré konkrétne látky sú zodpovedné za vôňu?

Zatiaľ čo iné prídavné látky (sladidlá, farbivá, konzervanty) sa v zložení zapisujú podrobne do najmenších detailov, u aróm to tak nie je. Aj v systéme „éčok“ by ste ich hľadali márne, žiadny kód totiž nemajú. Ak teda vaše zvedavé ja túži po tom zistiť, aké konkrétne látky tvoria arómu v danej potravine, nemáte ako. Výrobcovia aróm na to uvádzajú dva dôvody:

  • Kolónka zloženia by sa dramaticky pretiahla, pretože v rade potravinárskych aróm prispieva k celkovej vôni mnoho chemických zlúčenín.

  • Konkrétne zloženie potravinárskych aróm je často súčasťou výrobného tajomstva.

Veľa odborníkov to však kritizuje, pretože spotrebitelia kvôli tomu nemajú šancu zistiť, aké látky si reálne púšťajú do tela.

[Instagram]

Nadvláda syntetických farbív postupne opadáva

Ešte pred 10 rokmi bolo úplne bežné farbiť potraviny syntetickými azofarbivami. To sú také tie farbivá, ktoré vám potravinu svojou intenzitou rozsvietia ako vianočný stromček. „Jedovatá“ malinovka by mohla rozprávať. Samozrejme nejde o nič prírodné. O tom, že nejde o úplne nevinné látky, svedčí, že pri ich použití je výrobca povinný spotrebiteľa obohatiť o nasledujúcu informáciu:

„môžu nepriaznivo ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí“

A to určite nie je niečo, čo by ste chceli čítať na potravine, ktorú si práve máte v pláne s chuťou dať. Zo štúdií síce nevyplýva, že by tieto farbivá boli významnou príčinou ADHD, ale existuje množstvo mechanizmov, ktorými môžu k rozvoju prispieť. Stále je však potrebné mať na pamäti, že aj na dávke záleží. Zatiaľ čo občasná konzumácia podobných farbív neurobí v podstate nič, problém môže byť, keď sa podobné potraviny vyskytujú na našich stoloch na dennej báze.

Pri farbivách postupne svieti na lepšie zajtrajšky

Doba sa ale mení. Na trh sa totiž čoraz častejšie dostávajú prírodné farbivá, ktoré tie syntetické postupne nahrádzajú aj v takých potravinách, ako sú napríklad detské cukríky, lentilky či iné pochutiny. Výhodu to má veľkú. Zatiaľ čo u syntetických farbív sa skúma, či zdraviu neškodia, u tých prírodných sa ukazuje, že vďaka antioxidačným vlastnostiam v mnohých prípadoch dokonca zdraviu prospievajú.

obrázok z istockphoto.com

Ako sa vyznať v prírodných farbivách?

Európska legislatíva zatiaľ nijako neupravuje značenie „prírodných farbív“, a tak v tom zostáva stále trochu chaos. Viac svetla do problematiky prináša asociácia NATCOL, na ktorej stránkach sa môžete o prírodných farbivách dočítať bližšie informácie.

Toto sú najčastejšie prírodné farbivá, s ktorými sa bežne môžete stretnúť v potravinách:

  • Antokyány. Červená repa v sebe skrýva sýto sfarbené pigmenty známe aj ako antokyány. Podľa typu použitých antokyánov je možné farbiť potraviny ružovou, červenou alebo fialovou farbou.

  • Kurkumín. Kurkumín je výťažok z koreňa kurkumy. Má silné antioxidačné vlastnosti a v potravinách sa s obľubou používa pri farbení žltou a oranžovou farbou.

  • Karotenoidy. Citrusy a ďalšie farebné potraviny v sebe skrývajú širokú paletu viac ako 400 karotenoidov, ktoré môžu farbiť potraviny od žltej, cez oranžovú až po červenú.

  • Chlorofyl. Všetky zeleno sfarbené druhy zeleniny sú bohatým zdrojom chlorofylu. Ten prepožičiava potravinám zelenú farbu v rôznych odtieňoch.

  • Riboflavín. Poznáte možno skôr ako vitamín B2. Získava sa z kvasníc, mlieka alebo vaječných žĺtkov a farbí potraviny do svetložltej farby.

  • Spirulina. Táto japonská sinica prepožičiava potravinám modrú až tyrkysovú farbu vďaka obsahu fykocyanínu. Spirulina sa technicky vzaté neradí medzi prírodné farbivá, ide totiž o potravinu s farbiacim účinkom. Preto tiež nie je označená žiadnym „éčkom“.

  • Karamel. Existujú štyri druhy karamelu, ktoré sa bežne používajú v potravinárstve. Najmä amoniak‑sulfitový karamel (E150d) je medzi výrobcami tak obľúbený, že svoju farbu prepožičiava svetoznámym limonádam ako Coca‑cola alebo Pepsi cola.

Farbivo Z čoho sa vyrába Akú má farbu Označenie „E
Antokyány

červené hrozno

čierna mrkva

červená repa

červená kapusta

ružová

červená

vínová

fialová

E163
Kurkumín kurkuma domáca

žltá

oranžová

E100
Karotenoidy

papriky

paradajky

pomaranče

mrkvy

žltá

oranžová

červená

E160a‑g
Chlorofyl

lucerna

petržlen

špenát

zelená E140
Riboflavín

vajcia

mlieko

kvasnice

svetložltá E101
Spirulina spirulina - sinica

modrá

tyrkysová

 -
Karamel cukry

hnedá

čierna

E150a‑d

Čo si z toho odniesť?

Ak v značení aróm a farbív máte stále tak trochu hokej, niet divu. Legislatíva sa totiž pomerne dynamicky vyvíja, čo so sebou prináša časté zmeny v značení potravín. Ak chcete v potravine prírodnú arómu, hľadajte v zložení slovíčko „prírodné“. Pokiaľ tam nie je, s veľkou pravdepodobnosťou sa nejedná o prírodnú arómu.

Pri prírodných farbivách je situácia zložitejšia. V zložení totiž nájdete iba názov ingrediencie ako takej, takže budete musieť identifikovať práve ich. Pokiaľ ale narazíte na slová ako „čierna reďkev, červená repa, kurkuma, spirulina alebo karotény“, máte istotu, že mierite tým správnym smerom.

Nenechajte sa znepokojiť ani tým, že u týchto látok môže byť v zložení súčasne uvedený kód „E“. To totiž iba značí, že ide pri prídavnú látku, ktorá má vo výrobku farbiacu úlohu. Nehovorí to však nič o tom, či ide o látku zdravú, či škodlivú. Koniec koncov v zozname „éčok“ by sme našli tiež množstvo vitamínov vrátane vitamínu C alebo spomínaného vitamínu B2.

Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyselne spracované potraviny sú lacné, praktické a ich príprava je až smiešne jednoduchá. Je tu ale jeden háčik – nášmu zdraviu príliš neprospievajú. Ako teda jednoducho znížiť ich príjem?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
Nealkoholické pivo: v čom je zdravé a na čo si dať pozor?
Nealkoholické pivo: v čom je zdravé a na čo si dať pozor?
Nealkoholické pivo si získava čoraz väčšiu popularitu. Aký má vplyv na ľudské zdravie?