Nutrigenomika: ako jedlo ovplyvňuje naše gény?

Komentáre
Nutrigenomika: ako jedlo ovplyvňuje naše gény?
Image by DCStudio on Freepik
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam
  • Nutrigenomika je mladý odbor, ktorý sa zaoberá zmenami DNA spôsobenými stravovaním.
  • Preukázateľný vplyv na naše gény má nedostatok bielkovín a nadbytočný energetický príjem.
  • Pozornosť je venovaná aj kalorickej reštrikcii, ktorá je spájaná s dlhovekosťou.

Životný štýl a stravovanie majú významný vplyv na naše zdravie. Môžu nás chrániť pred chorobami, no tiež ich spôsobiť alebo aspoň urýchliť.

Pojem nutrigenomika zaviedla pred asi 20 rokmi doktorka Nancy Fogg‑Johnson. Nutrigenomika sa zaoberá vplyvom prijatých živín a ich metabolitov na génovú expresiu a na interakciu medzi prijatými živinami a ľudským genómom. Aký vplyv má strava na naše gény a dá sa povedať, ktorým potravinám je vhodné sa vyhýbať?

Zdravá strava môže chrániť pred chorobami či predĺžiť život

Pravidelný pohyb, spánok a predovšetkým stravovanie má na naše telo ohromný vplyv. Nielen že nás ovplyvňujú priamo, ale sekundárne môžu prinášať zmeny do našej DNA, ktoré nás ovplyvnia aj dlhodobo. Podobne to funguje aj pri zvieratách. Včelia kráľovná i včelia robotnica sa rodia s identickou genetickou výbavou, napriek tomu včelia kráľovná žije podstatne dlhší život v porovnaní s ostatnými včelami. Kráľovná totiž na rozdiel od robotníc prijíma živiny z materskej kašičky, čo vedci považujú za dôvod, prečo je kráľovná v porovnaní s ostatnými včelami konzumujúcimi peľ a nektár taká unikátna.

Typ stravy cez zmeny v DNA ovplyvňuje mnoho funkcií aj u ľudí. Má vplyv na odolnosť či náchylnosť k chorobám, na hladinu oxidačného stresu a najčastejšie býva spájaný práve so starnutím buniek a s ovplyvnením dlhovekosti.

Prebytok cukru a nedostatok bielkovín: čo ďalšie ovplyvňuje naše gény?

Esenciálne aminokyseliny prítomné v bielkovinách zo stravy sú často prekurzormi kofaktorov (súčasťou) enzýmov, ktoré prirodzene vedú k zmenám v DNA. Napríklad nedostatok l‑metionínu vedie k zníženej regulácii metylácie DNA, čo môže mať negatívny vplyv na kognitívne funkcie mozgurozvoj niektorých chorôb. L‑Metionín patrí do skupiny esenciálnych aminokyselín, bohatými zdrojmi sú mäso alebo vajcia, naopak relatívne málo l‑metionínu je v strukovinách. Všeobecne je nedostatok l‑metionínu typický pre stravu veľmi chudobnú na bielkoviny.

Okrem aminokyselín sa študuje aj vysokoenergetická strava bohatá na cukry a tuky. Štúdie na zvieratách ukazujú, že podobná strava má za následok zvýšenú metyláciu DNA v beta bunkách pankreasu. Tieto zmeny sú tiež typické pre osoby s cukrovkou 2. typu. Zabúdať by sme nemali ani na dvojicu vitamínov C a E. Tie totiž z funkcie antioxidantov bránia ľudské telo pred oxidačným stresom, čím sa dá povedať, že chránia DNA pred poškodením voľnými kyslíkovými radikálmi.

Nutrigenomika: ako jedlo ovplyvňuje naše gény?

Môžeme vďaka kalorickej reštrikcii žiť dlhšie?

Špeciálnou kapitolou nutrigenomiky je kalorická reštrikcia (zníženie energetického príjmu). Vedecké štúdie ukazujú, že obmedzenie príjmu kalórií, ktoré nevedie k podvýžive, má vplyv na spomalenie procesov spojených so starnutím buniek. Kalorická reštrikcia znižuje metyláciu cytozín‑fosfát‑guanínu (CpG, časť DNA). Práve miera metylácie CpG býva niekedy považovaná ako meradlo biologického starnutia organizmu.

Spomalené starnutie vedci testovali na primátoch (Makak rhesus) stredného veku, ktorým nastavili 30 % kalorickú reštrikciu. S odstupom 15 rokov zistili, že tieto primáty majú mieru metyláciu DNA zodpovedajúcu o 7 rokov nižšiemu biologickému veku v porovnaní so svojimi rovesníkmi.

Dá sa predpokladať, že aj množstvo pozitívnych výsledkov ketogénnej diéty či low‑carb stravovania (spomalenie starnutia buniek, podpora dlhovekosti) je spôsobené skôr kalorickou reštrikciou než samotným typom stravovania ako takým. Ten v tomto prípade funguje skôr len ako nástroj, ktorým kalorickú reštrikcu dosiahnuť.

Čo si z toho odniesť?

Naša strava priamo ovplyvňuje zmeny v našich génoch. Môže to mať vplyv na starnutie buniek, dlhovekosť či rozvoj niektorých chorôb. Najväčší vplyv na naše gény majú esenciálne aminokyseliny v podobe l‑metionínu, ktorý v organizme pôsobí ako metylačné činidlo. Nedostatok alebo prebytok l‑metionínu môže viesť k zhoršenej regulácii zmien v DNA.

Špeciálna pozornosť je odbornou verejnosťou venovaná kalorickej reštrikcii. Ukazuje sa, že obmedzený energetický príjem (nie podvýživa) spomaľuje starnutie buniek. Protipólom je vysokoenergetická strava bohatá na cukry a tuky, ktorá je naopak spojená so zvýšeným rizikom civilizačných ochorení.

Low fat, low carb, nebo paleo? Která dieta je ta nejlepší?
Low fat, low carb, nebo paleo? Která dieta je ta nejlepší?
Někdo má výsledky z nízkosacharidové, další se cítí nejlépe na paleo. Víte, o čem je řeč? No přece o dietách. Existuje jich nespočetné množství. Pojďme se podívat na známé i neznámé, jejich pozitiva i možná rizika.
Vedeli ste? Optimisti majú podľa vedeckých štúdií lepšie predpoklady na dlhovekosť
Vedeli ste? Optimisti majú podľa vedeckých štúdií lepšie predpoklady na dlhovekosť
Na svet môžete nazerať z mnohých uhlov pohľadu – vedeli ste však, že optimisti majú podľa vedeckých štúdií potenciál na nižšiu náchylnosť na niektoré ochorenia a dlhovekosť? Čo za tým stojí?
Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyslovo spracované potraviny: 7 tipov, ako znížiť ich príjem
Priemyselne spracované potraviny sú lacné, praktické a ich príprava je až smiešne jednoduchá. Je tu ale jeden háčik – nášmu zdraviu príliš neprospievajú. Ako teda jednoducho znížiť ich príjem?
Pozitíva a negatíva pôstu: Všeliek na všetko alebo ani nie?
Pozitíva a negatíva pôstu: Všeliek na všetko alebo ani nie?
Pôstom sú pripisované niekedy až zázračné účinky. Sú ale oprávnené?
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Podvýživa: akým spôsobom narúša fungovanie organizmu a ako jej predchádzať?
Pod pojmom „podvýživa“ si možno predstavíte vychudnutého človiečika, ktorý sa mnoho dní nedostal k jedlu. Realita však môže mať oveľa viac podôb – dokonca aj obézny človek môže v skutočnosti trpieť podvýživou. Ako sa to dá? Dozviete sa v článku.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
8 cvikov na posilnenie a uvoľnenie bedrovej chrbtice
Bolesti chrbta dokáže pomerne ľahko narúšať každodenné aktivity bežného života. Pokiaľ trápia aj vás, konkrétne tie v bedrovej časti, je tento článok presne pre vás. Zaoberá sa technikami preťahovania a posilňovania, ktoré pomôžu s bolesťou, stuhnutosťou a zároveň fungujú ako prevencia proti budúcim problémom.
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
8 cvikov na uvoľnenie aj posilnenie krčnej chrbtice
Bolesť krčnej chrbtice patrí medzi nepríjemné stavy ovplyvňujúce fyzickú a psychickú pohodu. Podľa štúdií sa navyše predpovedá, že až 7 z 10 ľudí túto bolesť zažije. Ako sa proti tomu brániť? Dnešný článok prezradí 8 cvikov nielen na uvoľnenie, ale aj posilnenie krčnej chrbtice, ktoré pravidelným cvičením obmedzí alebo úplne eliminuje bolesť.
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia: Čo vypovedá o našom tele?
Pokojová srdcová frekvencia je jednoduchý ukazovateľ, ktorý veľa vypovedá o našom organizme. Aké hodnoty sú normálne a čo srdcová frekvencia prezradí športovcom?
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Core trening: najlepšie cviky na stred tela
Svalom stredu tela (CORE) a ich správnemu precvičeniu by mala venovať dostatočnú pozornosť celá populácia. Viete, akým spôsobom stred tela cvičiť?
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
8 vecí, ktoré sa stanú po vysadení hormonálnej antikoncepcie
Hormonálna antikoncepcia je jednou z metód zabraňujúcich nechcenému počatiu. Do akej miery ale mení prirodzené pochody v ženskom cykle, a čo môžete očakávať po jej vysadení?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Čím sú spôsobené biele škvrny na nechtoch?
Biele bodky na nechtoch sú pre mnohých z nás synonymom pre nedostatok vápnika. Je to ale vždy tá správna príčina?
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Najlepšie cviky na triceps v posilňovni aj doma!
Triceps tvorí väčšinu svalovej hmoty paže. Pokiaľ chcete, aby vaše ruky pripomínali medvedie laby, máme pre vás pripravený repertoár cvikov, ktorý vám pomôže!