Škoricových osích hniezd je teraz všade dosť, tak si s nami poďte tohtoročnú jeseň trochu ozvláštniť a urobiť si hniezda trochu inak.
Dnes sme si pre vás pripravili recept na hniezda s makom a slivkami, ktoré si určite zamilujete. Vyladená chuť, jednoduchá príprava – tieto slová náš recept dokonale vystihujú a to je jednoducho dvojitá výhra!
1 porcia obsahuje
- 688 kcal
- 89 g sacharidov
- 30 g tukov
- 13 g bielkovín
Na 7 porcií
- 550 g hladkej múky
- 1 vajce
- 70 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 250 g rastlinného mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 120 g maku
- 70 g sušených sliviek
- 100 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 160 g práškového cukru
- 8 g masla
- 30 ml kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
Postup
-
V mise zmiešame cukor, droždie, rozpustené maslo a vlažné mlieko (použili sme ovsené). -
Misku prikryjeme utierkou, dáme ju na teplé miesto na 10 minút a necháme vzísť kvások.
-
Potom pridáme vajcia a postupne vpracujeme múku.
-
Cesto miesime aspoň 10 minút, potom ho prikryjeme utierkou a dáme ho kysnúť na teplé miesto. (To bude trvať asi hodinu, záleží na teplote prostredia. Čím teplejšie, tým rýchlejšie cesto nakysne.)
-
Medzitým si pripravíme náplň:
Zmäknuté maslo zmiešame s makom, cukrom a nadrobno nakrájanými sušenými slivkami.
-
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnikový plát, ktorý potrieme náplňou až do krajov.
-
Plát nakrájame na rovnako široké pruhy, ktoré zmotáme do tvaru hniezda.
-
Hniezda vyložíme do zapekacej misky vymastenej kokosovým olejom.
-
Hniezda potrieme kokosovým olejom alebo vajcom a dáme piecť na 190 °C dozlatista asi 30‑40 minút.
-
Vychladnuté ich polejeme polevou. Tú pripravíme tak, že zmiešame všetky potrebné ingrediencie.
A máme hotovo, tak dobrú chuť!