Výživná polievka, čo dokonale zasýti a zahreje v chladných dňoch? Čo tak tá kvaková? Jednoduchosť pokrmov je jednou z našich priorít, a ani táto polievka nebude výnimkou. Tak si ju poďte pripraviť spoločne s nami.
1 porcia obsahuje
- 268 kcal
- 39 g sacharidov
- 9 g tukov
- 8 g bielkovín
Na 6 porcií
- 1 kg kvaky
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 1 l vody
- 500 ml mlieka
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- guľky nového korenia
- petržlenová vňať
Postup
-
V hrnci varte kvaku, zemiaky, mrkvu a cibuľu v osolenej vode asi 20 minút. Zelenina musí byť mäkká.
-
Potom zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom, aby vznikla hustá polievka.
-
V malej rajnici rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania varte asi 2 minúty, alebo pokiaľ nevznikne svetlá zápražka. Potom postupne prilievajte mlieko a za stáleho miešania varte asi 10 minút, alebo kým nevznikne hladká omáčka.
-
Pridajte omáčku do polievky a dobre premiešajte. Podľa chuti pridajte tiež čierne korenie, muškátový oriešok, nové korenie a petržlenovú vňať a prípadne dosoľte. Nechajte polievku ešte chvíľu prebublávať, ale pozor, aby sa nepripálila.
-
Podávajte s ražným chlebom alebo krutónmi z toastového chleba. Môžete ju tiež ozdobiť smotanou alebo syrom. Dobrú chuť!