História bratislavských rožkov siaha až ku koncu 16. storočia. Tradične sa plnia orechovou a makovou náplňou, pričom je rozdielny aj tvar výsledných rožkov. Náplň je bohatá a mala by tvoriť až polovicu rožka. My sme v Aktine pripravili zdravšiu verziu tejto tradičnej pochúťky. Použili sme špaldovú múku, ktorá je bohatšia na mikroživiny (a vlákninu). Cukor sme nahradili bezkalorickým sladidlom. Výsledkom je voňavé, krehké a veľmi chutné pečivo.
1 porcia obsahuje
- 149 kcal
- 10 g sacharidov
- 10,8 g tukov
- 3,7 g bielkovín
Na 24 porcií
- 200 g špaldovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g masla
- 10 g droždia
- 20 g práškového sladidla
- 1 štipka soli
- 1 vajce
- 50 g mlieka
- 240 g vlašských orechov
- 60 g mlieka
- 30 g práškového sladidla
Postup
-
Najprv si zmiešame maslo a obe múky. Potom pridáme kvasnice, mlieko, vajíčko, soľ a sladidlo. Vypracujeme pevný bochník cesta, ktorý zakryjeme a necháme v miske hodinu na teplom mieste ešte vykysnúť. -
Cesto si rozdelíme na 24 (približne) rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme oválny tvar a naplníme orechmi do tvaru valčeka. Do každého rožku pôjde približne 13 g náplne. Rožky pokladáme spojom smerom dole.
-
Rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme odležať 10 minút a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Necháme opäť 10 minút zaschnúť a potrieme zvyšným žĺtkom.
-
Rožky pečieme na 190 °C asi 10 minút.
-
Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory. Radi si ich prezrieme pod #aktinrecepty.