Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou

Kristína Močková
Kristína Močková
100 min. 90 min prípravy, 10 min pečenia
18 Páči sa mi Komentáre Uložiť recept
Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou

História bratislavských rožkov siaha až ku koncu 16. storočia. Tradične sa plnia orechovou a makovou náplňou, pričom je rozdielny aj tvar výsledných rožkov. Náplň je bohatá a mala by tvoriť až polovicu rožka. My sme v Aktine pripravili zdravšiu verziu tejto tradičnej pochúťky. Použili sme špaldovú múku, ktorá je bohatšia na mikroživiny (a vlákninu). Cukor sme nahradili bezkalorickým sladidlom. Výsledkom je voňavé, krehké a veľmi chutné pečivo.

1 porcia obsahuje 1 rožok

  • 149 kcal
  • 10 g sacharidov
  • 10,8 g tukov
  • 3,7 g bielkovín

Na 24 porcií

Na cesto:
Na náplň:

Postup

  1. Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou Najprv si zmiešame maslo a obe múky. Potom pridáme kvasnice, mlieko, vajíčko, soľ a sladidlo. Vypracujeme pevný bochník cesta, ktorý zakryjeme a necháme v miske hodinu na teplom mieste ešte vykysnúť.

  2. Cesto si rozdelíme na 24 (približne) rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme oválny tvar a naplníme orechmi do tvaru valčeka. Do každého rožku pôjde približne 13 g náplne. Rožky pokladáme spojom smerom dole. Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou

  3. Rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Necháme odležať 10 minút a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Necháme opäť 10 minút zaschnúť a potrieme zvyšným žĺtkom. Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou

  4. Rožky pečieme na 190 °C asi 10 minút. Krehké bratislavské rožky s orechovou náplňou

  5. Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory. Radi si ich prezrieme pod #aktinrecepty.

Chceš vedieť o každom ďalšom novom recepte?

Prihlás sa k odberu a raz týždenne od nás dostaneš súhrn nových receptov.

Odoberať
18 Páči sa mi Uložiť recept