Kolagén pre krajšiu pokožku. Naozaj pomáha?

overil/a Mgr. Kristýna Kovářová
Komentáre
Kolagén pre krajšiu pokožku. Naozaj pomáha?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Asi štvrtina zo všetkých proteínov v tele pripadá na kolagén, samotná koža je kolagénom tvorená asi zo 75 %. Podobné tvrdenia ste už určite čítali na obaloch „kolagénov pre krásu“, pravdepodobne nechýbala ani zmienka o tom, že po 30. roku života vlastná tvorba rapídne klesá. Má užívanie kolagénu naozaj vplyv na množstvo hydratácie pokožky a zmiernenie vrások, alebo ide len o predražený doplnok stravy bez účinku?

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, teda sa skladá z aminokyselín. Z výživového hľadiska má kolagén nízku kvalitu (DIAAS kolagénu je 0), napriek tomu má pre živé organizmy obrovský význam. Zaisťuje pevnosť a elasticitu tkanív.

Na kolagén v strave môžete naraziť, ak si na obed dáte poctivý vývar, k hlavnému chodu hovädzie líčka a ako dezert želatínovú tortu. Podobné kolagénové hody sú však skôr výnimkou, preto sa kolagén s obľubou používa v doplnkoch stravy, ide o jeden z najobľúbenejších produktov vôbec.

Na aký kolagén môžeme v doplnkoch stravy naraziť?

Keď si budete vyberať kolagén v doplnku stravy, venujte pár minút štúdiu etikety a označeniu použitého kolagénu. V skutočnosti je to totiž tak trochu veda.

1. Delenie kolagénu podľa typu

V živom organizme je popísaných 28 typov kolagénu. Najbežnejší je kolagén I. typu, ktorý sa nachádza typicky v koži, kde sa dopĺňa s kolagénom III. typu. V doplnkoch stravy je tiež známy kolagén II. typu, ktorý sa nachádza v chrupavkách.

2. Delenie kolagénu podľa pôvodu

Kolagén sa získava z rôznych živočíšnych materiálov. Pokiaľ sa zameriame na kolagény určené na výživu pokožky, najčastejšie ide o bravčový kolagén (z kože), hovädzí kolagén (z kostí) alebo rybí kolagén (zo šupín).

Obzvlášť obľúbeným je v poslednej dobe rybí kolagén, ktorý je tiež najdrahším zdrojom. Niektoré štúdie poukazujú na jeho lepšiu vstrebateľnosť, porovnávacích štúdií však nie je dostatok.

3. Delenie kolagénu podľa spracovania

Kolagén sa v živých organizmoch vyskytuje v natívnej podobe. Pri priemyselnom spracovaní dochádza k denaturácii a vo väčšine prípadov aj k následnej enzymatickej hydrolýze. V doplnkoch stravy si preto kupujeme predovšetkým hydrolyzovaný kolagén. Niektoré patentované kolagény ho označujú ako bioaktívne kolagénne peptidy a priznávam, miera atraktivity týmto označením okamžite rastie.

Hoci v niektorých prípadoch sa preferuje natívna štruktúra (napr. kurací kolagén II. typu vo výžive kĺbov), pri kolagénoch určených na výživu pokožky je hydrolýza výhodná, pretože zaisťuje rýchlejšiu vstrebateľnosť.

Aby toho nebolo málo, niektoré patentované kolagény sú predávané pod vlastnými obchodnými názvami. U nás je najznámejším príkladom Verisol® (kolagén I. typu), ďalšími príkladmi sú BioCell Collagen® (kolagén II. typu, chondroitín a kyselina hyalurónová) či Pure Gold Collagen® (kolagén I. typu). Patentovaný kolagén garantuje optimálnu distribúciu molekulových hmotností prítomných peptidových štruktúr, navyše disponuje množstvom vykonaných štúdií. Výsledkom je, samozrejme, vyššia cena.

Akým spôsobom môže kolagén ovplyvniť funkciu kože?

Na prvý pohľad znie celá myšlienka logicky. Vlastná tvorba kolagénu s rastúcim vekom klesá, preto nie je nič jednoduchšie, než si nájsť vhodný zdroj kolagénu v potrave a poctivo ho konzumovať. Tejto logike stojí v ceste náš tráviaci systém. Ten totiž zjedený kolagén rozloží na jednotlivé aminokyseliny alebo veľmi krátke peptidy. Nakoniec z neho telo má podobný „materiál“, ako keby skonzumovalo akýkoľvek iný zdroj bielkovín. To automaticky neznamená, že je kolagén podvod, len je vhodné neuspokojiť sa iba s jednoduchou rovnicou „kolagén v strave = kolagén v tele“.

Vo vedeckých publikáciách sa popisujú 2 základné mechanizmy účinku:

1. Kolagénne peptidy ako stavebný materiál: hydrolyzovaný kolagén je ľahko stráviteľný a poskytuje stavebný materiál pre vlastnú tvorbu kolagénu a elastínu. Výhodou je, že hydrolyzovaný kolagén poskytuje niektoré aminokyseliny, ktoré ostatné bielkoviny zo stravy neobsahujú (hydroxyprolín).

2. Kolagénne peptidy ako signálne molekuly: krátke kolagénne peptidy, ktoré sú vstrebané v tenkom čreve môžu vo fibroblastoch stimulovať vlastnú tvorbu kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej.

Aké výsledky prinášajú vedecké experimenty?

Užívanie kolagénu vo vzťahu k hydratácii kože či zmierneniu vrások je téma študovaná v mnohých vedeckých prácach. V prvom rade stojí za zmienku, že štúdie sú úplne v zhode o zdravotnej nezávadnosti užívania hydrolyzovaného kolagénu, ktoré je prakticky bez vedľajších účinkov aj pri dlhodobom užívaní.

Poslednou vykonanou meta‑analýzou je publikácia de Mirandy et al. z roku 2021. Výsledky boli vyhodnotené na 1125 subjektoch, z 95 % na ženách. Na základe vykonaných štúdií bolo ukázané, že užívanie hydrolyzovaného kolagénu aspoň 60 – 90 dní má pozitívny vplyv na hydratáciu kože a zmiernenie vrások. Pozitívny vplyv bol pozorovaný ešte 30 dní po dobraní doplnku stravy. Závery sú v zhode s predošlou meta‑analýzou od Barati et al. z roku 2020.

Špeciálnou kategóriou sú patentované kolagény, najznámejším príkladom je kolagén Verisol®. Ten môže byť hovädzí, bravčový alebo rybí, vo všetkých prípadoch však garantuje optimálnu distribúciu molekulových hmotností prítomných peptidov.

Kolagénne peptidy boli študované najmenej v 5 vedeckých štúdiách najčastejšie v dávke 2,5 g denne, najnovší rybí kolagén bol testovaný v dávke 5 g denne. Všetky štúdie potvrdili pozitívny výsledok užívania tohto druhu kolagénu. Chybičkou krásy je, že všetky vykonané štúdie s kolagénom Verisol® sú z dielne rovnakých vedcov z Univerzity v Kieli a Kolagénového výskumného inštitútu v Kieli.

Dávkovanie kolagénu pre podporu funkcie kože

Štúdie pracujúce s hydrolyzovaným kolagénom používajú dennú dávku v rozmedzí 1 – 10 g kolagénneho hydrolyzátu. Najčastejšie sú používané dávky 2,5 – 5 g hydrolyzovaného kolagénu denne.

Na dostatočnú dávku hydrolyzovaného kolagénu si dajte pozor predovšetkým v prípade želatínových kapsúl, pretože do jednej kapsule sa zmestí len asi 0,5 g hydrolyzovaného kolagénu. Vyberajte si preto taký výrobok, pri ktorom je dávkovanie nastavené tak, aby navrhnutá dávka hydrolyzovaného kolagénu bola dostatočná.

Kolagén komplex s kyselinou hyalurónovou

Kolagén s kyselinou hyalurónovou a vitamínom C

Čo si z toho odniesť?

Pozitívny vplyv hydrolyzovaného kolagénu na zdravie kože a pleti možno považovať za preukázaný. Rovnako sú navrhnuté rôzne mechanizmy, pomocou ktorých môže kolagén účinkovať. Za optimálnu dávku je považovaných 2,5 – 5 g hydrolyzovaného kolagénu denne. Užívanie je vhodné po dobu aspoň 4 – 8 týždňov pre viditeľné výsledky.

Stále je však vhodné dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, ktoré majú na zdravie kože často ešte oveľa väčší vplyv. Dbať na dostatočný príjem bielkovín, ovocia a zeleniny, chrániť sa pred UV žiarením, obmedziť užívanie alkoholu a cigariet a dodržiavať zdravý spánkový režim.

Ako zlepšiť akné pomocou stravy? Čo ho spôsobuje?
Ako zlepšiť akné pomocou stravy? Čo ho spôsobuje?
Súvislosť medzi akné, alias „pupencami“, a mliečnymi výrobkami sa skloňuje často. Môže niekomu pomôcť pri liečbe akné vyradiť mliečne výrobky zo stravy, alebo máme páchateľa hľadať inde?
8 oblastí životního stylu, na které se zaměřit při boji s akné
8 oblastí životního stylu, na které se zaměřit při boji s akné
Činnosti a návyky, které jsou součástí našeho životního stylu, se mohou podepsat na zdraví naší pleti. Na které oblasti bychom si měli dát pozor, když "bojujeme" s akné?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
20 tipov na zdravú desiatu do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Komplexné sacharidy v potravinách: 10 najlepších zdrojov
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Nedostatok železa: Čo nám hrozí a z akých potravín ho čerpať?
Železa v tele moc nemáme, aj napriek tomu je pre fungovanie organizmu nepostrádateľné. Aké funkcie v tele železo plní az akých potravín ho najlepšie doplníme?
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Čo jesť pri zápche? 6 skupín potravín proti zápche
Čo jesť pri zápche? 6 skupín potravín proti zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Týždenný vzorový jedálniček na chudnutie pre ženy na 1800 kcal
Nie každý má to šťastie, že si môže všetky jedlá nachystať v priebehu dňa. Ak máte na obed len pár minút, a často ho tak riešite niekde v rýchlom občerstvení, máme pre vás riešenie v podobe krabičiek. Pomocou krabičkovania môžete aj pohodlne a jednoducho chudnúť.
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Puríny v strave a dna: kedy si treba dať pozor?
Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v organizme je vhodné obmedziť príjem purínov v strave. Akých potravín sa to týka a čo by sme v strave naopak nemali vynechať?
Jablčný ocot a jeho účinky na zdravie
Jablčný ocot a jeho účinky na zdravie
Jablčný ocot je ingrediencia v kuchyni využívaná od nepamäti. Ako sú ale na tom jeho zdravotné benefity? Tento článok rozoberá jeho využitie, doterajší výskum a možné nežiaduce účinky!