Asi štvrtina zo všetkých proteínov v tele pripadá na kolagén, samotná koža je kolagénom tvorená asi zo 75 %. Podobné tvrdenia ste už určite čítali na obaloch „kolagénov pre krásu“, pravdepodobne nechýbala ani zmienka o tom, že po 30. roku života vlastná tvorba rapídne klesá. Má užívanie kolagénu naozaj vplyv na množstvo hydratácie pokožky a zmiernenie vrások, alebo ide len o predražený doplnok stravy bez účinku?
Čo je kolagén?
Kolagén je bielkovina, teda sa skladá z aminokyselín. Z výživového hľadiska má kolagén nízku kvalitu (DIAAS kolagénu je 0), napriek tomu má pre živé organizmy obrovský význam. Zaisťuje pevnosť a elasticitu tkanív.
Na kolagén v strave môžete naraziť, ak si na obed dáte poctivý vývar, k hlavnému chodu hovädzie líčka a ako dezert želatínovú tortu. Podobné kolagénové hody sú však skôr výnimkou, preto sa kolagén s obľubou používa v doplnkoch stravy, ide o jeden z najobľúbenejších produktov vôbec.
Na aký kolagén môžeme v doplnkoch stravy naraziť?
Keď si budete vyberať kolagén v doplnku stravy, venujte pár minút štúdiu etikety a označeniu použitého kolagénu. V skutočnosti je to totiž tak trochu veda.
1. Delenie kolagénu podľa typu
V živom organizme je popísaných 28 typov kolagénu. Najbežnejší je kolagén I. typu, ktorý sa nachádza typicky v koži, kde sa dopĺňa s kolagénom III. typu. V doplnkoch stravy je tiež známy kolagén II. typu, ktorý sa nachádza v chrupavkách.
2. Delenie kolagénu podľa pôvodu
Kolagén sa získava z rôznych živočíšnych materiálov. Pokiaľ sa zameriame na kolagény určené na výživu pokožky, najčastejšie ide o bravčový kolagén (z kože), hovädzí kolagén (z kostí) alebo rybí kolagén (zo šupín).
Obzvlášť obľúbeným je v poslednej dobe rybí kolagén, ktorý je tiež najdrahším zdrojom. Niektoré štúdie poukazujú na jeho lepšiu vstrebateľnosť, porovnávacích štúdií však nie je dostatok.
3. Delenie kolagénu podľa spracovania
Kolagén sa v živých organizmoch vyskytuje v natívnej podobe. Pri priemyselnom spracovaní dochádza k denaturácii a vo väčšine prípadov aj k následnej enzymatickej hydrolýze. V doplnkoch stravy si preto kupujeme predovšetkým hydrolyzovaný kolagén. Niektoré patentované kolagény ho označujú ako bioaktívne kolagénne peptidy a priznávam, miera atraktivity týmto označením okamžite rastie.
Hoci v niektorých prípadoch sa preferuje natívna štruktúra (napr. kurací kolagén II. typu vo výžive kĺbov), pri kolagénoch určených na výživu pokožky je hydrolýza výhodná, pretože zaisťuje rýchlejšiu vstrebateľnosť.
Aby toho nebolo málo, niektoré patentované kolagény sú predávané pod vlastnými obchodnými názvami. U nás je najznámejším príkladom Verisol® (kolagén I. typu), ďalšími príkladmi sú BioCell Collagen® (kolagén II. typu, chondroitín a kyselina hyalurónová) či Pure Gold Collagen® (kolagén I. typu). Patentovaný kolagén garantuje optimálnu distribúciu molekulových hmotností prítomných peptidových štruktúr, navyše disponuje množstvom vykonaných štúdií. Výsledkom je, samozrejme, vyššia cena.
Akým spôsobom môže kolagén ovplyvniť funkciu kože?
Na prvý pohľad znie celá myšlienka logicky. Vlastná tvorba kolagénu s rastúcim vekom klesá, preto nie je nič jednoduchšie, než si nájsť vhodný zdroj kolagénu v potrave a poctivo ho konzumovať. Tejto logike stojí v ceste náš tráviaci systém. Ten totiž zjedený kolagén rozloží na jednotlivé aminokyseliny alebo veľmi krátke peptidy. Nakoniec z neho telo má podobný „materiál“, ako keby skonzumovalo akýkoľvek iný zdroj bielkovín. To automaticky neznamená, že je kolagén podvod, len je vhodné neuspokojiť sa iba s jednoduchou rovnicou „kolagén v strave = kolagén v tele“.
Vo vedeckých publikáciách sa popisujú 2 základné mechanizmy účinku:
1. Kolagénne peptidy ako stavebný materiál: hydrolyzovaný kolagén je ľahko stráviteľný a poskytuje stavebný materiál pre vlastnú tvorbu kolagénu a elastínu. Výhodou je, že hydrolyzovaný kolagén poskytuje niektoré aminokyseliny, ktoré ostatné bielkoviny zo stravy neobsahujú (hydroxyprolín).
2. Kolagénne peptidy ako signálne molekuly: krátke kolagénne peptidy, ktoré sú vstrebané v tenkom čreve môžu vo fibroblastoch stimulovať vlastnú tvorbu kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej.
Aké výsledky prinášajú vedecké experimenty?
Užívanie kolagénu vo vzťahu k hydratácii kože či zmierneniu vrások je téma študovaná v mnohých vedeckých prácach. V prvom rade stojí za zmienku, že štúdie sú úplne v zhode o zdravotnej nezávadnosti užívania hydrolyzovaného kolagénu, ktoré je prakticky bez vedľajších účinkov aj pri dlhodobom užívaní.
Poslednou vykonanou meta‑analýzou je publikácia de Mirandy et al. z roku 2021. Výsledky boli vyhodnotené na 1125 subjektoch, z 95 % na ženách. Na základe vykonaných štúdií bolo ukázané, že užívanie hydrolyzovaného kolagénu aspoň 60 – 90 dní má pozitívny vplyv na hydratáciu kože a zmiernenie vrások. Pozitívny vplyv bol pozorovaný ešte 30 dní po dobraní doplnku stravy. Závery sú v zhode s predošlou meta‑analýzou od Barati et al. z roku 2020.
Špeciálnou kategóriou sú patentované kolagény, najznámejším príkladom je kolagén Verisol®. Ten môže byť hovädzí, bravčový alebo rybí, vo všetkých prípadoch však garantuje optimálnu distribúciu molekulových hmotností prítomných peptidov.
Kolagénne peptidy boli študované najmenej v 5 vedeckých štúdiách najčastejšie v dávke 2,5 g denne, najnovší rybí kolagén bol testovaný v dávke 5 g denne. Všetky štúdie potvrdili pozitívny výsledok užívania tohto druhu kolagénu. Chybičkou krásy je, že všetky vykonané štúdie s kolagénom Verisol® sú z dielne rovnakých vedcov z Univerzity v Kieli a Kolagénového výskumného inštitútu v Kieli.
Dávkovanie kolagénu pre podporu funkcie kože
Štúdie pracujúce s hydrolyzovaným kolagénom používajú dennú dávku v rozmedzí 1 – 10 g kolagénneho hydrolyzátu. Najčastejšie sú používané dávky 2,5 – 5 g hydrolyzovaného kolagénu denne.
Na dostatočnú dávku hydrolyzovaného kolagénu si dajte pozor predovšetkým v prípade želatínových kapsúl, pretože do jednej kapsule sa zmestí len asi 0,5 g hydrolyzovaného kolagénu. Vyberajte si preto taký výrobok, pri ktorom je dávkovanie nastavené tak, aby navrhnutá dávka hydrolyzovaného kolagénu bola dostatočná.
Kolagén komplex s kyselinou hyalurónovou
Čo si z toho odniesť?
Pozitívny vplyv hydrolyzovaného kolagénu na zdravie kože a pleti možno považovať za preukázaný. Rovnako sú navrhnuté rôzne mechanizmy, pomocou ktorých môže kolagén účinkovať. Za optimálnu dávku je považovaných 2,5 – 5 g hydrolyzovaného kolagénu denne. Užívanie je vhodné po dobu aspoň 4 – 8 týždňov pre viditeľné výsledky.
Stále je však vhodné dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, ktoré majú na zdravie kože často ešte oveľa väčší vplyv. Dbať na dostatočný príjem bielkovín, ovocia a zeleniny, chrániť sa pred UV žiarením, obmedziť užívanie alkoholu a cigariet a dodržiavať zdravý spánkový režim.