Jednoduchých slaných snackov, ktoré si pokojne môžeš dať aj ako obed a večeru, nikdy nie je dosť. Práve preto tu pre teba máme tento karfiolový nákyp, ktorý ťa nakopne kvalitnými živinami, je klasicky mega easy a rýchly na prípravu, hodí sa v podstate kedykoľvek počas dňa a bez starostí ho hodíš aj do krabičky so sebou. 🥦
1 porcia obsahuje
- 565 kcal
- 35 g sacharidov
- 33 g tukov
- 30 g bielkovín
Na 4 porcie
- 1 karfiol
- 150 g vysokopercentnej šunky
- 150 g cheddaru
- 3 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 50 g hladkej múky
- 50 g Vilgain grass - fed ghee
- 150 ml mlieka
- strúhanka
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
- ghee v spreji
Postup
-
Predhrej si rúru na 180 °C, zapekaciu misu postriekaj trochou ghee v spreji a vysyp strúhankou.
-
Karfiol uvar v osolenej vode (to zaberie asi 10 minút), potom ho sceď a nechaj vychladnúť.
-
V menšej miske rozpusti ghee, pridaj múku a dôkladne premiešaj do hladkej zápražky. Postupne prilievaj mlieko a za stáleho miešania vytvor hladkú bešamelovú omáčku. Tú podľa chuti osoľ, okoreň čiernym korením a dochuť muškátovým orieškom.
-
V inej miske vyšľahaj vajce a kyslú smotanu. K zmesi pridaj uvarený karfiol a na malé kúsky nakrájanú alebo nastrúhanú kvalitnú šunku a polovicu obľúbeného tvrdého syra. My sme použili cheddar.
-
Prilej bešamelovú omáčku a všetko premiešaj.
-
Zmes prelož do zapekacej misy, posyp zvyškom syra a daj piecť na 30‑35 minút.
-
Po upečení podávaj napríklad so zemiakovou kašou alebo ľahkým obľúbeným šalátom.








