Instantná káva nie je káva! V čom sa líši od tej klasickej?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 2. 6. 2021
Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Instantná káva nie je káva! V čom sa líši od tej klasickej?

Nie je to ešte tak dávno, čo sa instantná káva ponúkala ako moderný prístup ku kávovej gastronómii. Z pohľadu dnešnej doby to vyzerá, že konzumácia instantnej kávy je skôr na ústupe, aj tak si ale svojich spotrebiteľov stále nájde. Veľa debát panuje aj okolo toho, či instantná káva dosahuje porovnateľné zdravotné účinky ako káva mletá. Ako to teda v skutočnosti je?

Ako sa vyrába instantná káva?

Vyrobiť si domácu instantnú kávu rozhodne nie je záležitosť na spestrenie voľného nedeľného popoludnia. Celý proces je celkom zložitý a technologicky náročný, a tak sa doň pokúsime nahliadnuť skôr len tak okrajovo:

  1. Najprv je potrebné vytvoriť kávový extrakt, v ktorom sa podarí skoncentrovať rozpustné a vonné látky z kávy tvoriace charakteristickú arómu. To sa štandardne robí extrakciou mletej kávy vo vodnom prostredí pri vysokej teplote (asi 175 °C) pod vysokým tlakom.
  2. Následne je potrebné z extraktu odstrániť vodu. To sa vykonáva vo väčšine prípadov pomocou tzv. sušenia mrazom známeho tiež ako proces lyofilizácie. Pri nízkych teplotách pod bodom mrazu dochádza k sublimácii vody urýchlenej vďaka podtlaku. Týmto spôsobom dôjde k „vysušeniu“ extraktu a k vzniku klasickej instantnej kávy tak, ako ju poznáme z obchodov.

A ako je to s klasickou mletou kávou predávanou v kaviarňach? Pražené kávové zrná sa jednoducho namelú na potrebnú hrubosť a sú pripravené na použitie. Duša technológa síce nejásá takým nadšením, ale ako to tak vyzerá, práve tento prostý prístup k veci je pre mnoho spotrebiteľov podstatne atraktívnejší.

Pamätáte si na Romana Vojtka z reklamy na Nescafé? Tak taký úsmev pri pití instantnej kávy asi mať nebudete

Instantná káva spravidla nie je žiadny veľký gastronomický zážitok. Väčšinu spotrebiteľov nepresvedčí ani ten šťastne vyzerajúci Roman Vojtek v televíznej reklame na Nescafé, ktorý vyzerá, akoby v živote nepoznal šťastnejší moment ako popíjať rannú šálku instantnej kávy.

Niektorí dokonca zachádzajú tak ďaleko, že instantnú kávu prirovnávajú k zafarbenej vode, ktorá vlastne s kávou nemá vôbec nič spoločné. Iní do nej zasa vkladajú obavy z možných zdravotných rizík plynúcich z prítomných karcinogénov. Sú ale také prirovnania na mieste?

obrázok z wallpaperflare.com

Aj instantná káva obsahuje kofeín a antioxidanty!

Ako sme si ukázali hneď v úvode článku, instantná káva sa vyrába extrakciou z mletej kávy, teda nie je dôvod, aby sa v nej nevyskytovali látky prítomné v klasickej káve.

Medzi najvyhľadávanejšie látky v klasickej mletej káve patrí:

  • kofeín
  • antioxidanty na čele s fenolovými kyselinami

Ako je to s nimi teda v instantnej káve v skutočnosti?

Kofeínu je v instantnej káve o trochu menej ako v tej mletej

Kofeín je vyhľadávaný alkaloid v káve a kávových špecialitách. V jednom espresse sa vyskytuje približne 100 mg kofeínu, čo je asi štvrtina dávky, do ktorej by sme sa mali vojsť v rámci odporúčaní európskej EFSA k príjmu kofeínu.

Keďže je kofeín vo vode rozpustná zlúčenina, vyskytuje sa aj v instantnej káve. Podľa testov káv predávaných v tuzemsku sa v nich vyskytuje približne 25–45 mg kofeínu na 1 gram instantnej kávy, takže keďže je jedna porcia spravidla 2 g kávy, množstvo kofeínu na šálku sa pohybuje niekde okolo 50–90 mg kofeínu.

Antioxidantov je v instantnej káve dokonca ešte viac ako v káve mletej!

Antioxidanty z kávy sú jedným z dôvodov, prečo sa o káve a jej vplyve na zdravie hovorí často v superlatívoch. Ide o zlúčeniny chrániace organizmus pred oxidatívnym stresom a medzi najznámejšieho zástupcu v káve patrí kyselina chlorogenová alebo kyselina kávová.

Možno to bude znieť prekvapivo, ale antioxidantov je v instantnej káve ešte viac v porovnaní s klasickou kávou. Je to tak preto, lebo instantná káva vzniká z kávového extraktu, kde dochádza k zakoncentrovaniu cenných antioxidantov.

Antioxidačný súboj sa medzi instantnou a mletou kávou končí remízou vo chvíli, keď vezmeme do úvahy dávku kávy na 1 porciu. Kým na instantnú kávu používame asi 2 g kávy, na klasickú mletú vychádzame z množstva asi 7 g kávy. Množstvo antioxidantov vo vypitom nápoji je preto nakoniec vlastne celkom podobné.

Je instantná káva plná karcinogénov?!

Mnoho obáv sa vkladá aj do možných toxických látok, ktoré sa v instantnej káve vyskytujú. Tým najvýznamnejším zástupcom je akrylamid, ktorý prirodzene vzniká pri procese praženia kávy. Akrylamid v instantnej káve naozaj je, avšak nevyskytuje sa v nej v takom množstve, aby pri primeranej konzumácii kávy s denným príjmom akrylamidu nejako zahýbal. Podľa EFSA je pre osobu s hmotnosťou 70 kg stredný denný príjem akrylamidu 28–133 mikrogramov, 2 šálky kávy do tohto príjmu prispejú množstvom asi 3–4 mikrogramov.

obrázok z gettyimages.com/Andresr

Prečo teda instantná káva nechutí tak dobre?

Nakoniec stojíme pred tým možno najdôležitejším kritériom, ktorým je samotná chuť výsledného nápoja. Tam instantná káva jednoducho prehráva na plnej čiare, pretože chuť kvalitnej kávy z nej jednoducho nedostanete.

Čím je to spôsobené?

Na výrobu instantnej kávy sa používajú často menej kvalitné sorty kávových zŕn. Instantná káva sa často vyrába z viacerých pražených kávových zŕn, pretože tým sa umožní zachovať podobnú chuť instantnej kávy naprieč rozdielnymi šaržami.

Samotná extrakcia je pomerne drastický proces, pri ktorom môžu zanikať mnohé aromatické zlúčeniny, ktoré inak tvoria chuť kávy v nápoji pripravenom z mletej kávy. Nakoniec sa asi zhodneme na tom, že ak si chcete kávu naozaj užiť, najlepšie urobíte, ak si vyberiete kvalitnú mletú kávu od osvedčeného dodávateľa.

Ak takého ešte nemáte, môžete vyskúšať napríklad jednu z našich mletých káv:

  • Vilgain Fresh Roast Coffee 100% arabica je mix brazílskej a mexickej kávy, ktorá sa praží v lokálnej pražiarni v Brne
  • A ak zháňate nejakú rýchlovku v podobe instantnej kávy a chcete vyskúšať nejakú novú chuť, ktorú v regáloch bežných supermarketov najskôr nenájdete, môžete siahnuť napríklad po tejto juhoamerickej instantnej káve, ktorá vás chuťovo rozhodne prekvapí.

Zaujíma vás viac informácií o tom, aké zdravotné benefity má pravidelná konzumácia kávy? Venovali sme tomu celý náš článok!

Hľadáte optimálny počet porcií kávy denne? Prečítajte si náš nedávny článok o tom, koľko kávy je tak akurát pre maximum prínosných účinkov!

Chcete vedieť, ako pomáha kofeín z kávy s chudnutím pri redukčných diétach? Dozviete sa v našom článku.

Čo si z toho odniesť?

Instantná káva rozhodne nie je to najlepšie, čo nám technologický pokrok vo výrobe potravín dokázal ponúknuť, ale rozhodne nejde o žiadny prúser. Z výživového hľadiska za klasickou kávou zas tak veľmi nezaostáva, takže ak vám chutí, môžete ju piť pokojne ďalej bez obáv z nežiaducich zdravotných dopadov.

Ak však hľadáte o trochu lepší chuťový zážitok, budete musieť siahnuť po kvalitných mletých kávach. Ako sa hovorí, menej je niekedy viac, a tak jednoducho mletá pražená káva dokáže ponúknuť podstatne širšie spektrum chuťového zážitku oproti tej instantnej káve.

Snažte sa to zároveň s kávou príliš nepreháňať. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín by sme denne nemali presahovať dávku 400 mg kofeínu, čo je množstvo, ktoré ľahko získame zo 4 porcií mletej kávy alebo z 5 porcií kávy instantnej.

Pridaj sa k 39 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
Páči sa mi Uložiť článok