Koniec leta a začiatok jesene so sebou nesie aj zaváranie vo veľkom. Úrody je veľa, ale točiť dookola buchty, koláče alebo ovocie neustále mraziť už po chvíli omrzí kohokoľvek. Slivkové lekváre a marmelády sú tak ideálnym riešením, ako sezónne ovocie jednoducho zužitkovať. A pretože aj sezóna hrušiek je teraz v plnom prúde, rozhodli sme sa vám ukázať, ako na ten najlepší hruškový lekvár. Tak poďme na to!
1 porcia obsahuje
- 2 428 kcal
- 577,6 g sacharidov
- 8,4 g tukov
- 10,1 g bielkovín
Na 1 porciu
- 2 kg hrušiek
- 300 g trstinového cukru
- 1 citrón
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajové lyžičky klinčekov
Postup
-
Hrušky umyte, ošúpte, vykrojte jadrovník a nakrájajte na menšie kúsky.
-
V hrnci zmiešajte hruškové kúsky s cukrom a citrónovou šťavou. Prikryte a nechajte odpočívať asi hodinu, aby hrušky pustili šťavu.
-
Po hodine postavte hrniec na stredný oheň a varte hruškovú zmes, kým nezačne hustnúť. Pravidelne miešajte, aby sa lekvár nepripálil.
-
Hneď ako začne zmes hustnúť, znížte teplotu a pokračujte vo varení na nízkom ohni, pravidelne miešajte. Pridajte škoricu a klinčeky.
-
Varte lekvár, kým nezíska požadovanú konzistenciu a farbu. To môže trvať niekoľko hodín. Prípadne môžete zmes rozmixovať na hladkú konzistenciu.
-
Hotový lekvár prelejte do sterilných pohárov, pevne uzavrite a nechajte vychladnúť.