Hasselback zemiaky sú nielen chuťová, ale aj vizuálna bomba! Pochádzajú zo Švédska, kde boli prvýkrát pripravené v reštaurácii Hasselbacken v roku 1953. Zemiaky sa narežú na tenké plátky, ktoré zostanú spojené v spodnej časti, a potom sa pečú v rúre s maslom, bylinkami a syrom. Výsledkom sú extra chrumkavé zemiaky, ktoré sa hodia k mäsu, rybám alebo šalátom.
1 porcia obsahuje
- 235 kcal
- 18 g sacharidov
- 13 g tukov
- 9 g bielkovín
Na 8 porcií
- 8 zemiakov
- 4 lyžice Vilgain grass - fed ghee
- 2 čajové lyžičky soli
- 1/2 čajové lyžičky čierneho korenia
- 2 čajové lyžičky sušeného cesnaku
- 2 čajové lyžičky rozmarínu
- 160 g parmezánu
- petržlenová vňať
Postup
-
Predhrejte si rúru na 200 °C a vymažte pekáč maslom.
-
Umyte zemiaky a osušte ich papierovou utierkou. Nešúpte ich.
-
Zemiaky jednotlivo položte na doštičku a pomocou ostrého noža narežte na tenké plátky bez toho, aby ste prerezali celý zemiak. Na spodnej časti nechajte asi 1 cm neporušený.
TIP: dajte zemiak medzi dve čínske paličky, ktoré pomôžu pri rezaní.
-
V malej miske rozdrvte maslo so soľou, čiernym korením, cesnakom a rozmarínom. Zemiaky potrite maslovou zmesou, snažte sa ju dostať medzi plátkami. Posypte parmezánom.
-
Pečte v rúre 45 až 60 minút alebo kým zemiaky nebudú mäkké vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Občas ich potrite výpekom z pekáča.
-
Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a doplňte obľúbenou omáčkou alebo dipom. Dobrú chuť!