Chilaquiles – klasické mexické raňajky, ktoré sa skladajú z chrumkavých kúskov nachos či tortillových lupienkov zaliatych pikantnou omáčkou a posypaných syrom. Tieto sýte raňajky sú obľúbené pre svoju bohatú kombináciu chutí a textúr. Tak poďme na to! :)
1 porcia obsahuje
- 876 kcal
- 57 g sacharidov
- 54 g tukov
- 40 g bielkovín
Na 2 porcie
- 1 balenie Vilgain Tortilla Crackers - chia a soľ
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprika
- 40 g koriandra
- soľ
- čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 vajcia
- 40 g syru
Postup
-
Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak a červenú čili papričku, restujte dozlatista. Prisypte nakrájané paradajky a varte ich asi 5 minút, kým nezmäknú a vytvoria omáčku.
-
Vsypte nachos či tortillové lupienky a premiešajte ich s omáčkou. Varte asi ďalšie 2‑3 minúty, aby sa nachos dobre prepojili s omáčkou a zmäkli, ale stále zostali chrumkavé. Ochutnajte a prípadne ich osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
-
Ak chcete, môžete na miernom ohni v inej panvici osmažiť vajcia požadovaným spôsobom (napr. volské oká, na tvrdo alebo miešané).
-
Naaranžujte chilaquiles na taniere a posypte ich strúhaným syrom. Pridajte pripravené vajcia a ozdobte čerstvo nasekaným koriandrom.
-
Na záver môžete pokvapkať kyslou smotanou alebo crema mexicana pre väčšiu lahodnosť.
-
Chilaquiles môžete servírovať ako samostatné raňajky alebo ich doplniť o avokádo, nakrájanú cibuľu, limetku alebo fazuľu. Odporúča sa podávať okamžite, aby boli nachos stále chrumkavé.