Arašidové maslo v prášku: ako ho používať a v čom je jeho výhoda?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 5. 8. 2021
1 Páči sa mi Komentáre Uložiť článok
Arašidové maslo v prášku: ako ho používať a v čom je jeho výhoda?

Milujete nezameniteľnú chuť arašidov a arašidové maslo? V jedálničku s ním ale šetríte, pretože viete, že zároveň obsahuje dosť tuku a kalórie z neho naskakujú čertovsky ľahko? Potom pre vás máme riešenie: arašidové maslo v prášku. Ako sa vlastne vyrába, aké má nutričné hodnoty a kde všade ho môžete použiť?

Arašidové maslo v prášku je bohaté na bielkoviny a má nižší obsah tuku: ako to?

V jednej porcii (zodpovedá cca lyžici 12 g) nájdete 46 kcal, 2 g tuku, 2 g sacharidov (z toho 1 g cukru) a 6 g bielkovín. To je o 90 % menej kalórií z tukov, než je to pri klasickom arašidovom masle. Arašidy sa totiž jemne upražia a olej sa následne odstráni. Makroživiny dopĺňa nemenej dôležitá vláknina, minerálne látky a antioxidanty.
Plusom je bezpochyby absencia aróm, pridaného cukru alebo dochucovadiel, ako je to pri lacnejších variantoch. V zložení Vilgain Peanut Butter Powdernájdete len jednu surovinu: arašidy v BIO kvalite.

Ako s arašidovým maslom v prášku zaobchádzať?

Na ďalšie použitie jednoducho pridajte vodu. Výhodou je, že si ľahko sami môžete určovať výslednú konzistenciu. Radi by ste tekutejšiu konzistenciu na preliatie palaciniek? Vody pridajte viac. Chcete mať hutnejšie maslo a natrieť ho na toast? Vody dajte menej. Pridajte ho do sladkého pečenia, osviežujúcich smoothies. V tejto chvíli obzvlášť oceníte jeho sypkú štruktúru: ľahko sa totiž rozmiešava. Hodí sa ale aj do slaných jedál, napríklad ázijských omáčok.

obrázok z istockphoto.com

5 jednoduchých receptov, vďaka ktorým si práškové arašidové maslo zamilujete

1. „Peanut butter & jelly“ toast

Kto by odolal všetkými milovanej kombinácii ľahko slaného arašidového masla a sladkého džemu. Dve lyžice práškového masla jednoducho zmiešajte s malým množstvom vody, kým nedosiahnete optimálnu konzistenciu.

2 krajce toastového chleba, 20 g višňovej marmelády a 24 g (2 lyžice práškového arašidového masla) obsahuje:

  • 212 kcal

  • 26 g sacharidov

  • 15 g bielkovín

  • 5 g tuku

2. Kysnuté rolky

Márne premýšľate, čo si upiecť na víkend? Skúste našu zdravú verziu kysnutých roliek: https://aktin.cz/zdrava‑verze‑kynutych‑rolek‑s‑arasidovym‑maslem‑a‑marmeladou

3. Chia puding

Na desiatu do práce alebo školy zase oceníte jednoduchý chia puding: https://aktin.cz/chia‑pudink‑v‑hvezdnem‑spojeni‑arasidoveho‑masla‑a‑domaci‑marmelady‑vegan

obrázok z gettyimages.com

4. Arašidová omáčka k ázijským závitkom

Ázijské závitky posuňte na iný level ľahkou arašidovou omáčkou. Na jednu porciu budete potrebovať:

  • 1,5 lyžice arašidového masla v prášku

  • ¼ hrnčeka nesladeného mandľového mlieka

  • 1 lyžičku medu

  • ½ lyžice šťavy z limetky

  • drvený cesnak na dochutenie

Jedna porcia obsahuje:

  • 91 kcal

  • 10 g sacharidov

  • 8 g bielkovín

  • 2 g tuku

5. Omáčky všetkého druhu

Okrem závitkov sa omáčka skvelo hodí aj k mäsu (napr. ako súčasť kari omáčok). Nielen vegetariáni a vegáni zase ocenia recept, kde sme mäso vymenili za tofu: https://aktin.cz/dokonala‑arasidova‑omacka‑jen‑ze‑tri‑hlavnich‑surovin

Čo si z článku odniesť?

Ak máte problém sa s arašidovým maslom držať nakrátko a viete, že pri jednej lyžičke nikdy nezostanete, je jeho práškový variant dobrou voľbou. Ako veľký benefit jednoznačne vidím to, že podľa množstva pridanej vody ľahko prispôsobíte jeho konzistenciu tak, ako práve potrebujete. Či už plánujete natrieť ho na toast alebo poliať ním palacinky na raňajky. Dúfam, že ste si tiež s dnešným článkom rozšírili obzory a zistili ste, že ho môžete využiť aj pri príprave slaných jedál. Už viete, čo zajtra budete mať na obed?

Pridaj sa k 40 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
1 Páči sa mi Uložiť článok