Leto je pre mnohých z nás obľúbeným obdobím práve vďaka grilovačkám, posedeniam s priateľmi a relaxovaniu za vlažného letného počasia. Dnes sa zameriame na dresingy, ktoré sa často ku grilovaným pokrmom podávajú, a na šalátové zálievky, ktoré môžu zaručene spestriť šalátovú misu. Sú však dresingy a zálievky zdravé? A aký je rozdiel medzi nakupovaným a doma pripraveným dochucovadlom?
Na čo si dať pozor pri príprave šalátu, sa dozviete v článku 5 surovín, ktorými zabíjate svoj šalát
Na čo sa v článku zameriame
Aký je rozdiel medzi dresingom a zálievkou
Zloženie kupovaných dressingov a zálievok
Rozdiel medzi nakupovaným a doma pripraveným dresingom a zálievkou
5 tipov na prípravu domáceho dressingu na šalát či k mäsu
5 tipov na prípravu domácich zálievok na šaláty
Rozdiel medzi dresingom a zálievkou
Základnou zložkou zálievky (alebo tzv. vinaigrette) je ocot a olej. Môžete do nej pridať aj ďalšie suroviny, ako sú bylinky a koreniny, horčica, víno, varený žĺtok, šunku či slaninu, strúhaný alebo nadrobno sekaný syr.
Dresing obsahuje odlišné zložky, predovšetkým majonézu, mliečny výrobok (smotana, kyslá smotana, jogurt), paradajkový pretlak, pyré či kečup a mnohé ďalšie suroviny v závislosti od typu dresingu. Dresing slúži nielen na dochutenie šalátu, ale môže sa podávať k mäsu, rybe, cestovinám a iným pokrmom.
Kupované dresingy
Na trhu nájdete nepreberné množstvo dresingov. V závislosti od príchuti sa ich zloženia do určitej miery líšia. Bežne dostupné produkty väčšinou obsahujú olej, ocot, škrob, cukor (prípadne maltodextrín, glukózový sirup, invertný cukor), vaječný žĺtok, soľ, korenie, bylinky, stabilizátory, arómy, konzervanty, farbivá, ďalej potom napríklad horčicu, jogurt, citrónovú šťavu, paradajkový pretlak, slad, syr, sójovú omáčku a ďalšie zložky podľa príchuti dresingu.
Na jednu porciu (30 ml) môžete prijať z dresingov dostupných v supermarketoch okolo 100 kcal a 0,6 g soli.
Kupované zálievky
V obchodoch sa stretnete predovšetkým so sušenými koreniacimi zmesami na prípravu zálievky, ktoré si doma podľa návodu zmiešate s octom, olejom, prípadne trochou vody. Zmesi možno použiť aj na prípravu domáceho dresingu, pokiaľ ju zmiešate napríklad s jogurtom.
Zloženie týchto zmesí dokáže človeka odradiť už svojou dĺžkou, keď sa však začítate, radšej zmes asi ani kupovať nebudete. Zloženia zmesí od rôznych výrobcov sú dosť podobné, väčšinou obsahujú bylinky, koreniny, cukor (v rôznych podobách ako je laktóza, fruktóza, sacharóza, sirupy), farbivá, arómy, konzervanty, olej, prípadne ďalšie zložky. Odstrašujúci je tiež obsah soli. V 100 g zmesi nájdeme viac ako 20 g soli, na 10 g balenie by to však vychádzalo na nejaké 2 g soli, čo je veľmi podobné ako pri 100 g dresingu.
Koľko energie a soli prijmete na jednu porciu šalátu, ak budete postupovať podľa návodu? Napríklad podľa návodu pri šalátovej zálievke od značky Avokádo by sme na 150 g porciu zeleniny prijali po pridaní oleja a balsamico 90 kcal a 1,2 g soli.
Tipy na zdravšie dresingy a zálievky
Vďaka konzumácii doma pripravovaného dressingu a zálievky môžete prijať predovšetkým menej soli a cukru v porovnaní s kupovanými výrobkami, vyhnete sa tiež konzumácii konzervačných látok, farbív, aróm, stabilizátorov, zahusťovadiel a látok, ktoré do zdravej stravy jednoducho nepatria.
A predovšetkým, máte jasný prehľad o tom, čo doma pripravený dresing či zálievka obsahujú. Energetická hodnota môže byť v doma pripravených dresingoch a zálievkach dosť podobná ako v tých nakupovaných, do značnej miery však závisí od typu a základu dresingu či zálievky.
Ako na zdravý dresing?
Ako základ dresingu vyberte najlepšie jogurt. Môže ísť o klasický biely jogurt alebo v odtučnenej verzii, grécky jogurt či skyr. Ak vám nevadí vyššia energetická hodnota, môžete pridať aj trochu kyslej smotany alebo light majonézy. Možno použiť aj kyslé mlieka či kyslý cmar, dresing potom však bude tekutejší.
Na ochutenie jogurtového dresingu použite čerstvé alebo jednodruhové sušené bylinky. Hodiť sa predovšetkým bude bazalka, mäta, koriander, tymian, pažítka, kôpor, ligurček, citrónová tráva, oregano, rozmarín a ďalšie byliny.
Na prípravu štipľavéj omáčky, pridajte čerstvý drvený cesnak, chilli papričku, kvalitný pikantný kečup alebo horčicu.
Do dresingu môžete pridať najemno nasekanú zeleninu, ako je cibuľa, jarná cibuľka, kvasené uhorky, uhorky hadovky, papriku, paradajky, stopkový zeler, strúhaná mrkva so zelerom.
Dresing môžete ozvláštniť exotickými chuťami pridaním avokáda s limetkou a koriandrom, karí korením či sójovej omáčky s cesnakom, medom a restovaným sezamom.
Skúste napríklad recept na šalátový dresing s avokádom a limetkou
Rozmixujte spolu avokádo (1 ks), grécky jogurt (110 g), koriander (5 g), šťavu z limetky (60 ml), olivový olej (60 ml) a drvený cesnak (2 strúčiky). Dochuťte štipkou soli a čerstvo namletým korením. Dresing by mal mať príjemne krémovú konzistenciu, jedna porcia (30 ml) obsahuje 75 kcal.
Ako na zdravú zálievku?
Vyberajte kvalitné rastlinné oleje, preferujte tie za studena lisované čiže extra panenské. Vzhľadom na to, že sa zálievka neohrieva, je možné použiť aj špeciálne oleje, ako je avokádový, tekvicový, sezamový, ľanový či hroznový.
Použite citrónovú, limetkovú šťavu, tamarínd či balsamico (vínny ocot).
Na spestrenie chuti môžete pridať sójovú omáčku so zníženým obsahom soli, amino omáčku, tahini, korenie a bylinky.
Pre pálivú chuť pridajte drvený cesnak, chilli, zázvor či horčicu.
Skúste napríklad recept na šalátovú zálievku so zázvorom a kurkumou
Zmiešajte olivový olej (60 ml), jablčný ocot (30 ml), kurkumu (2 g), najemno nastrúhaný zázvor (1 g) a trochu medu (7 g). Zalejte šalát zálievkou a dobre premiešajte. Porcia (30 ml) obsahuje 170 kcal.
Čo si z toho odniesť?
Na trhu nájdete nespočetné množstvo dresingov a omáčok na šaláty a na grilovanie. Ich zloženie by vás malo od kúpy odradiť, obsahujú totiž konzervanty, arómy, stabilizátory, zahusťovadlá a ďalšie zložky, ktoré v doma pripravenom dresingu rozhodne nenájdete. Pri príprave domáceho ochucovadla sa navyše môžete vyhrať s chuťami, využiť zeleninu, bylinky a koreniny z vlastnej záhradky a presne viete, čo do dresingu a zálievky dávate.
Pri príprave domáceho dresingu alebo zálievky používajte kvalitné čerstvé suroviny, dosiahnete tak krásne zloženie, príjemnú chuť a v závislosti od typu dresingu aj nižšiu energetickú hodnotu a menší obsah tuku a soli.
Zálievky na šaláty budú mať vždy vyšší obsah energie, ich základ totiž tvorí olej. Doma pripravená zálievka však môže krásne oživiť šalát a donútiť aj členov rodiny, ktorí nie sú priaznivci zeleniny, aby si šalát dali. V tomto prípade dbajte na výber kvalitného oleja a šetrite so soľou.