Máte pred sebou ťažké skúšky v škole, náročné pracovné obdobie alebo len chcete zo svojich sivých mozgových buniek dostať čo najviac? Existujú potraviny, ktoré vám pomôžu dostať mozog do špičkovej formy. O aké potraviny ide a aký reálny účinok od nich môžeme očakávať?
1. Horká čokoláda podporí sústredenie aj pamäť
Pravé kakao a z neho vyrobená horká čokoláda sú potraviny nabité prírodnými flavonoidmi, čo sú látky s antioxidačným účinkom. Kakao je dokonca jeden z najbohatších zdrojov flavonoidov zo všetkých známych potravín. Flavonoidy môžu prechádzať až do mozgu a tu priamo podporovať mozgovú činnosť. Okrem toho zvyšujú aj inzulínovú citlivosť, čím podporujú zásobovanie buniek energiou.
Vo vedeckom experimente na mladých študentoch sa ukázalo, že horká čokoláda zjedená jednu hodinu pred testom značne podporila pozornosť, koncentráciu a pracovnú pamäť. Nie sú to však len študenti, ktorí môžu z horkej čokolády profitovať. Na osobách pokročilého veku bolo dokázané, že pravidelná konzumácia pravého kakaa podporuje myslenie a kognitívne schopnosti.
Ako vybrať naozaj kvalitnú horkú čokoládu? Poradí vám náš ďalší článok Čokoláda je zdravá! Viete vybrať naozaj kvalitnú?
2. Zelený čaj je zdrojom kofeínu aj prírodného theanínu
Zelený čaj je doslova nabitý látkami so zaujímavými účinkami na ľudské telo:
Kofeín iste netreba príliš predstavovať. V šálke pripravenej zo sypaného zeleného čaju nájdeme viac ako 100 mg kofeínu, čo rozhodne nie je nízka dávka.
Aminokyselina theanín je pre čaj taká špecifická, že po ňom dostala názov. Vedecké štúdie ukazujú, že už 50 mg theanínu (cca 2 šálky čaju) má na myslenie pozitívny vplyv.
Katechíny zo zeleného čaju majú antioxidačné účinky. Tým chránia bunky ľudského tela pred poškodením.
Ukázalo sa, že kofeín spoločne s theanínom pôsobia synergicky, čo znamená, že sa vo svojej funkcii vzájomne podporujú. To je dobrá správa, pretože obe látky sa v zelenom čaji vyskytujú. Šálka pripravená z kvalitného sypaného zeleného čaju je hotovým elixírom na podporu myslenia. Pripravte si ho z jednej lyžičky (cca 5 g) čaju zaliatej 200 ml vody s teplotou 80 °C a lúhujte asi 3 minúty.
Chceli by ste sa o zelenom čaji dozvedieť ešte viac? Všetko nájdete v našom ďalšom článku Chudnutie, zlepšenie pozornosti a nakopnutie. Aké ďalšie benefity nám ponúka zelený čaj?
3. Orechy sú ideálnou desiatou pre študentov
Rôzne druhy orechov patria medzi bohaté zdroje hodnotných živín. Nájdeme v nich vysoké zastúpenie vitamínu E, zinku, kyseliny listovej alebo horčíka. To všetko je doplnené prírodnými antioxidantmi, ktoré majú na telo ochranný efekt. V štúdii na mladých študentoch sa zistilo, že pravidelná konzumácia vlašských orechov umožnila študentom lepšie interpretovať výklad a tým dosahovať lepšie študijné výsledky.
Podobné výsledky boli dosiahnuté aj v experimente vykonanom s malými deťmi v priemernom veku 12 rokov. Deti, ktoré jedli pravidelne orechy, mali lepšie reakcie a uspeli lepšie v testoch zameraných na premýšľanie.
Zaujíma vás, v čom vynikajú jednotlivé druhy orechov z výživového hľadiska? Všetko sa dozviete v našom ďalšom článku Ktoré orechy sú najlepšie pre fitness výživu?
4. Vajcia sú prirodzeným zdrojom cholínu
Vajcia patria medzi najbohatšie prirodzené zdroje cholínu – nepostrádateľnej živiny, ktorá má pre nervovú sústavu nezastupiteľný význam. Cholín sa v organizme síce prirodzene tvorí, ale nie vždy je vlastná tvorba dostatočná. Z cholínu sa v tele tvorí neurotransmiter acetylcholín, ktorý je zodpovedný za správnu funkciu svalov a nervovej sústavy.
V jednej vedeckej štúdii bolo zistené, že študenti konzumujúci vaječné žĺtky dosiahli lepšie výsledky v testoch pozornosti a krátkodobej pamäti.
V experimente publikovanom v prestížnom časopise Nature sa tiež preukázalo, že podávanie čistého cholínu v dávke 800 mg zvyšuje presnosť a pozornosť.
Ak stavíte na vajcia, rozhodne nevyhadzujte žĺtky. Práve tie sú totiž vynikajúcim zdrojom cholínu, ktorý stojí za pozitívnymi účinkami.
Bojíte sa celých vajec kvôli cholesterolu? Nemusíte! Ako je to s vajcami a cholesterolom v skutočnosti, sa dozviete v našom ďalšom článku Vajcia: Ako je to ale s tým cholesterolom a koľko ich môžeme vlastne zjesť?
5. Šťava z červenej repy podporí prekrvenie tkanív vrátane mozgu
Červená repa patrí medzi najbohatšie prirodzené zdroje dusičnanov. Každých 100 ml šťavy z nej obsahuje približne 250 mg dusičnanov, čo z nej robí spoločne so špenátom takmer najbohatší zdroj z bežných potravín. Z dusičnanov sa v tele tvorí oxid dusnatý. Ten prirodzene podporuje prietok krvi tkanivami, hrá však dôležitú úlohu aj vo funkcii mozgu a komunikácii medzi nervovými bunkami.
Experiment vykonaný na 24 mladých osobách odhalil, že už pohár 150 ml šťavy z červenej repy zlepšil reakčný čas v porovnaní s placebo skupinou.
V inej vedeckej štúdii bola testovaná porcia 450 ml šťavy z červenej repy a aj tu sa v kognitívnych testoch ukázalo, že lepšie sa darilo osobám v skupine červenej repy.
Čo si z toho odniesť?
Existujú potraviny, ktoré preukázateľne podporujú sústredenie, pamäť a schopnosť učiť sa nové veci. Väčšinou za tým stoja najrôznejšie bioaktívne látky, ako sú napríklad antioxidanty (flavonoidy, karotenoidy), alkaloidy (kofeín, teobromín) alebo niektoré špecifické aminokyseliny (theanín).
Nečakajte od nich žiadne zázraky. Podporu fungovania mozgu nemusíte na prvý pohľad ani zaznamenať, dôležité je, že aspoň mierne funguje. A aj keby nefungovala, placebo efekt vám môže sám o sebe mozog roztočiť na vyššie obrátky.
Nezabudnite ani na to, že pre optimálne fungovanie mozgu je nevyhnutný kvalitný spánok a celkovo hodnotná a vyvážená strava založená na kvalitných potravinách. Preflámovanú noc či dlhodobo nevhodnú stravu bohužiaľ neprebije ani ten najkoncentrovanejšej kokteil bioaktívnych antioxidantov.