Klasika všetkých klasík. Ale tiež jedna z najobľúbenejších cukroviniek. Tou sú naše vanilkové rožky. Podľa nás by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Ak chcete získať ozajstnú vanilkovo‑orieškovú chuť a pochutnať si na krehkých cukrovinkách, skúste náš vylepšený variant zo špaldovej a mandľovej múky.
1 porcia obsahuje
- 31,5 kcal
- 3,6 g sacharidov
- 2,4 g tukov
- 0,8 g bielkovín
Na 90 rožkov
- 260 g špaldovej múky
- 100 g mandľovej múky
- 50 g trstinového práškového cukru
- 140 g masla
- 2 lyžice Vilgain Sweet Nuts s príchuťou vanilkový rožok
- 1 žĺtok
- 5 kvapiek vanilkového extraktu
Postup
-
Najprv zmiešame všetky suché suroviny – špaldovú múku, mandľovú múku a trstinový práškový cukor. -
Potom pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky, 2 veľké lyžice Vilgain Sweet Nuts masla s príchuťou vanilkový rožok, žĺtok a 5 kvapiek vanilkovej arómy. Pokiaľ doma nemáte Vilgain maslo (čo je veľká škoda), nahraďte ho klasickým maslom.
-
Rukami vypracujeme jemné cesto a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu.
-
Z cesta tvarujeme rožky. Ak sa rožky pri ohýbaní lámu, musíme pridať viac masla a cesto znova poriadne spracovať. Pečieme na 170 °C približne 10 minút.
-
Hotové rožky môžeme obaliť v práškovom cukre, skvele však chutia aj bez neho.
-
Dobrú chuť!