Za chvíľu párty a ty nevieš, čo pripraviť? Nechceš skončiť pri klasických pizza slimákoch? Ešte predtým, ako zbesilo cestou kúpiš milión chipsov a ďalšie snacky, ktoré tvojmu telu nič nedajú, vyskúšaj tento Pull Apart Bread. Je to jednoduchá rýchlovka, ku ktorej len pridáš obľúbený dip a nakrájanú zeleninu a môžeš vyraziť. 👌🏻
Tento recept má navyše fancy vianočný twist, pretože sme ho vytvarovali do vianočného stromčeka, takže okrem skvelej chuti urobí tiež poriadnu parádu na všetkých sviatočných oslavách!
1 porcia obsahuje
- 64 kcal
- 8 g sacharidov
- 2 g tukov
- 3 g bielkovín
Na 24 porcií
- 250 g bezlepkovej zmesi na pečenie
- 140 g vody
- 5 g trstinového cukru
- 25 g Vilgain grass - fed ghee
- 4 g sušeného droždia
- 1/2 čajové lyžičky soli
- 1 hrnček baby špenátu
- 100 g tvrdého syra
- 100 g ricotty
- čajová lyžička sušeného cesnaku
- 1 hrnček čerstvej bazalky
- štipka soli
- čajová lyžička olivového oleja
- 50 g Vilgain paradajkovej omáčky puttanesca
Postup
-
Najprv si priprav kysnuté cesto. Droždie rozmrv do vlažnej vody, pridaj cukor a nechaj odležať cca 10 minút, aby sa aktivoval kvások. -
Do misy nasyp zmes bezlepkových múk na pečenie, soľ a pridaj zmäknuté ghee alebo hovädzí loj. Prilej kvások a miešaj pomocou robota na strednej intenzite. Po 6‑8 minútach cesto presuň na pomúčenú dosku a spracuj do jedného veľkého bochníka. Nechaj aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
-
Potom si predohrej rúru na 215 °C a veľký plech vylož papierom na pečenie.
-
Než sa pustíš do tvorby malých guliek, priprav si náplň. V mise zmiešaj nasekaný špenát, nastrúhaný eidam, ricottu alebo grécky jogurt, cesnakový prášok, bazalku, petržlenovú vňať a soľ.
-
Cesto rozdeľ na 24 malých kúskov. Najprv si uvaľkaj malú guľôčku, tú stlač do hrubšej placky, pridaj do nej lyžičku špenátovej náplne a zabaľ späť do guľôčky.
-
Potom sa už môžeš pustiť do tvorby stromčeka. Všetky guľky naukladaj na plech. Začni navrchu a postupne pridávaj ďalšie rady, aby ti vznikla vysoká pyramída. Vrchnú stranu guliek pred pečením potri trochou olivového oleja.
-
Peč v rúre 15‑20 minút.
👉🏻 friendly reminder: každá rúra pečie trochu inak, a tak stromček priebežne stráž a sleduj. Guľky by mali mať pekne chrumkavú kôrku a zlatistú farbu.
-
-
Podávať môžeš ešte teplé s obľúbenou omáčkou.
Tak dobrú chuť a merry christmaaas! ✨