Prečo máte po jedle chute na sladké?

Komentáre
1
Prečo máte po jedle chute na sladké?
Čo v článku nájdeš?
Zobraziť zoznam Skryť zoznam

Na tom, že obed zakončíte štvorčekom kvalitnej čokolády, určite nie je nič zlé a svet sa nezrúti. Niekedy sa ale zo štvorčeka stane poriadny štvorec, alebo presnejšie obdĺžnik v podobe celej tabuľky. Ak sa to deje opakovane a vás deň čo deň po obede trápia nezvládnuteľné chute na poriadny dezert, môže to mať za následok vychýlenie ručičky na váhe. Teda, tým zlým smerom.

Skôr, než s týmto neduhom budete chcieť začať bitky alebo azda vojny, na chvíľu sa zastavte a skúste tomu všetkému skôr porozumieť. V dnešnom článku si ukážeme najčastejšie dôvody, prečo máte po jedle chute na sladké, a čo s tým môžete robiť.

1. Ste v príliš veľkom kalorickom deficite

Zámerne hladujete, nejete dosť vzhľadom na svoj výdaj, alebo jednoducho nestíhate? Chute na sladké vás zaručene potrápia oveľa viac. Myslíte si, že čím väčší kalorický deficit, tým rýchlejší výsledok? Chyba. Takto prepálené štarty majú často rýchle konce. Ani na argument, že nestíhate, vám neskočím.

Čo s tým?

Jasné, bez kalorického deficitu by žiadne chudnutie nebolo. Začnite s deficitom 15 – 20 %. Dlhodobo ho nenastavujte príliš nízko (viac ako 30 %), k lepšiemu výsledku sa nepriblížite. Možno skôr budete sklamaní, pretože utrpí vaša dobrá nálada, budete hladní, pri športe vám bude chýbať energia a o tortách sa vám bude snívať každú noc.

Svoje jedlo berte vážne a urobte si na seba čas. Jedine so správne zostaveným a dostatočným jedálničkom podáte optimálny psychický a fyzický výkon.

obrázok z istockphoto.com

2. Váš obed je množstvom nedostatočný

,,Jedenkrát šalát s grilovaným kurčaťom. A hlavne bez pečiva, prosím!“ Znie vám to povedome? Takouto vetou sa začína nejedna objednávka v reštaurácii. Myslíme si, že robíme dobre, ale opak je pravdou. V žalúdku nám smutne škvŕka ďalej a cestou z obeda si to namierime cez pekáreň, kde si doprajeme šišku s nugátom. Alebo rovno radšej dve, keby náhodou.

Čo s tým?

Obed je pre mnohých dôležitým a možno aj najväčším jedlom dňa. Nechcite preto svoje telo alebo skôr žalúdok oklamať. Nezabudnite, že lož má krátke nohy. Ak budete obedovať šalát s uhorkou alebo pre zmenu malú misku polievky, chute na sladké vás čoskoro dobehnú.

Nezabúdajte, že objem jedla sa nerovná množstvu zjedených kalórií. Tabuľka horkej čokolády, ktorá sa vo vás stratí lusknutím prsta, má okolo 580 kcal. To je rovnako veľa ako bohatý obed v podobe steaku z lososa, pečených zemiakov a zeleninového šalátu s olivovým olejom. Takéto jedlo ale zasýti oveľa viac než sladkosť, telu poskytne viac živín a vy sa nebudete točiť v bludnom kruhu neustálych chutí.

3. Vaše jedlo má nedostatok živín

V rámci jedla môžeme urobiť mnoho chýb. Niektorých sa dopustíme vlastnými nesprávnymi voľbami, niekedy nám unikajú dôležité súvislosti. Ľudia v dobrej viere často vynechávajú sacharidy v podobe príloh. Takéto jedlo nie je pestré, ale hlavne je z dlhodobého hľadiska neudržateľné a nedodá nám potrebnú energiu. A to je hlavná funkcia sacharidov, nezabúdajme na to.

Druhou chybou je vynechanie bielkovín. Mnoho ľudí si vyberá jedlo bez mäsa v domnienke, že je ľahšie a vhodnejšie. Nie je to pravidlo. Jedlo, v ktorom je nedostatok bielkovín alebo azda chýbajú úplne, vás príliš nezasýti. Príkladom môže byť zeleninové rizoto, ktorého zjete kopec, napriek tomu máte sotva o dve hodinky chuť na sladké a vy neviete, čo by ste zjedli.

Treťou a poslednou chybičkou môže byť vynechanie vlákniny. Aj tá spolu s bielkovinami prispieva k pocitu sýtosti.

Čo s tým?

Bežne tvoria v jedálničku sacharidy 45 – 50 %, bielkoviny 25 % a tuk 25 – 30 %. Na to myslite aj pri zostavovaní svojho jedla. Chcete vynechať mäso? Premyslite si, ako pokryť bielkoviny iným spôsobom: vajíčka, strukoviny a cestoviny z nich, alternatívy mäsa typu tofu alebo tempeh. K tomu pridajte komplexné sacharidy: zemiaky alebo sladké zemiaky, ryžu, cestoviny alebo kvalitné pečivo.

Vlákninu hravo pokryjete z vyššie spomenutých komplexných sacharidov alebo zeleninového šalátu, ktorý si pridáte navyše k jedlu.

Pýtate sa, čo tuk, ako tretia z makroživín? Väčšinou už je obsiahnutý v bielkovinových potravinách alebo ho používame pri tepelnej úprave. Preto ďalším tukom radšej šetrite. Ak sa budete držať jednoduchej zásady ,,zdravého taniera“, chute si na vás len tak neprídu.

obrázok z istockphoto.com

4. Na sladkú bodku ste jednoducho zvyknutí

Možno už z detstva máte zafixované, že sa hlavné jedlo musí končiť sladkou bodkou. Alebo ste práve tú sladkú bodku dostávali za odmenu, ak ste dojedli hlavné jedlo. Hoci verím, že to s vami rodičia mysleli dobre, k budovaniu tých správnych návykov toto úplne neprispieva.

Čo s tým?

Možno práve na základe vyššie uvedených už ani nerozmýšľate, či na nejakú tú dobrotu naozaj máte chuť, alebo si ju dávate čisto zo zvyku. Skúste sa preto na moment zastaviť a zhodnotiť, či po niečom sladkom siahnete alebo ho vlastne vôbec nechcete. Nie je od veci radšej si dopriať väčšiu porciu kvalitného jedla, než sa napchávať prázdnymi kalóriami v podobe sladkého.

Čo si z toho odniesť?

Nie ste jediní, kto po jedle bojuje s chuťami na sladké. Riešenie je ale prekvapivo jednoduché. Zamerajte sa preto na vyvážený jedálniček a na to, ako chutiam radšej predchádzať, než s nimi neskôr bojovať.

Pridaj sa k 45 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
10 jednoduchých rád, ako prekonať nezvládnuteľnú chuť na sladké
10 jednoduchých rád, ako prekonať nezvládnuteľnú chuť na sladké
Časté a nezvládateľné chute na sladké trápia nejedného z nás. Táto „nepríjemnosť“ je častejšia, než by ste si mysleli. Ak trápi aj vás, zistite, ako s nimi účinne bojovať a poraziť ich. Stačí pár jednoduchých rád.
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit: ako ho vypočítať a správne nastaviť?
Kalorický deficit je základom úspešného chudnutia – čo si však pod týmto termínom predstaviť a ako vedomosti zaviesť do praxe?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
10 komplexných zdrojov sacharidov v potravinách. Poznáš ich všetky?
Sacharidom sa netreba vyhýbať, stačí si len kvalitne vyberať. Po akých zdrojoch komplexných sacharidov sa oplatí siahnuť?
Makroživiny – zdroj životnej energie
Makroživiny – zdroj životnej energie
Z potravín dostávame do tela nepreberné množstvo najrôznejších látok, z ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria makroživiny. V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozoberieme viac do detailu a zmienime ich základný význam vo výžive ako pre športovcov, tak aj bežnú populáciu.
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
6 efektívnych rád, ako konečne schudnúť z brucha
Kľúčom k plochému bruchu je strava a komplexný tréning. Je však vôbec reálne sa cielene zbaviť tuku na bruchu, alebo len bojujeme s veternými mlynmi?
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
Nafúknuté brucho? Toto je 7 najčastejších príčin
S nafúknutým bruchom sa stretol takmer každý a všetci sa zhodnú, že dokáže poriadne znepríjemniť deň. Pokiaľ sa však problémy s trávením opakujú alebo vás dokonca trápia dlhodobo, je potrebné zakročiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7 možných príčin nafúknutého brucha spoločne s ich riešeniami!
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Ako zrýchliť metabolizmus a schudnúť?
Zistite, ako ovládnuť a zrýchliť svoj metabolizmus v ústrety rýchlejšiemu spaľovaniu energie a ľahšiemu chudnutiu vďaka jednoduchým tipom vo vnútri článku.
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
8 tipov na zdravé desiate do práce aj do školy
Asi každý pozná ten pocit, keď vás v práci alebo v škole prepadne hlad. Preto je dobré byť pripravený a zahnať ho rýchlou desiatou. A čo si so sebou môžete vziať? Inšpirujte sa naším článkom.
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Ako najrýchlejšie schudnúť? Máme návod krok za krokom
Chcete čo najrýchlejšie schudnúť? Prečítajte si praktický návod, ako chudnúť rýchlo, s rozumom a udržateľne. Teraz to konečne vyjde aj vám!
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Strava počas dojčenia: najčastejšie mýty verzus fakty
Pri dojčení sa nemôžu jesť strukoviny, piť káva a musí sa dodržiavať špeciálna diéta, najlepšie s obmedzením všetkých alergénov. Je to naozaj nutné? Na najčastejšie mýty vo výžive pri dojčení sa pozrieme v dnešnom článku.
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Krabičkujete? 9 tipov na rýchle a zdravé jedlá do 20 minút
Že príprava jedál a krabičkovanie trvá dlho? S našimi odporúčaniami sa vojdete v pohode do 20 minút a máte pripravené jedlo na celý ďalší nasledujúci deň!
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
6 skupín potravín, ktoré pomôžu pri zápche
Zápcha občas stretne každého z nás a nie je to nič príjemné. Dá sa jej ale zbaviť, rovnako ako je možné jej predchádzať. V článku si povieme, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku mať, aby nás trápila čo najmenej.
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst: výhody aj tienisté stránky „zázračnej“ metódy
Prerušovaný pôst alias Intermittent fasting sa stal búrkou vo svete športu a výživy. Čo sa skrýva za týmto spôsobom stravovania a je to niečo pre vás? Odpovede na svoje otázky nájdete v článku.
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy: ako sa v nich vyznať a potrebné ich pri chudnutí vyraďovať?
Sacharidy sú vo výžive človeka základným zdrojom energie. Najmä pri redukčných diétach sú často v jedálničku obmedzované – je to však skutočne potrebné? A čo sa v tele deje, keď ich prestanete jesť úplne?
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
12 dôvodov, prečo ste stále hladní
Dali ste si jasný cieľ, ku ktorému sa snažíte dostať, má to ale jeden háčik… Stále vás trápi hlad, ktorý vám môže brániť v dosiahnutí výsledkov. Máme pre vás 12 tipov, vďaka ktorým ho raz a navždy porazíte.