Nepríjemný zápach z úst: Akým potravinám sa vyhnúť a na aké naopak staviť?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 24. 1. 2022
Uložiť článok
Nepríjemný zápach z úst: Akým potravinám sa vyhnúť a na aké naopak staviť?

V živote ste už určite zažili a ešte zažijete momenty, keď chcete vyzerať skvelo, cítiť sa skvelo a jednoducho zo seba vydať to najlepšie. Dôležitou súčasťou a predpokladom je voňavý dych. Čo je síce citlivá téma, no na druhej strane – kto z nás ju nerieši? Preto pred dôležitým pohovorom alebo rande zabudnite na tuniakový sendvič s cesnakom, po ktorom váš dych nebude voňať po fialkách. Teda, lepšie povedané mätovej žuvačke.

Dôkladná ústna hygiena zahŕňajúca pravidelné čistenie zubov a používanie medzizubných kefiek sú spôsoby, ako ústa udržiavať zdravé, čisté a.. voňavé. Aj napriek tomu sa môže stať, že váš dych práve voňať nebude. Ale hlavu hore: väčšinu vecí, ktoré spôsobujú zápach z úst máte priamo pod nosom. Je to jedlo, ktoré jete.

Aké jedlá a potraviny sú zabijakom voňavého dychu? Ktoré vám k nemu naopak dopomôžu? Prečo vôbec zlý dych vzniká a na aké ďalšie zdravotné súvislosti môže poukázať? Prečítajte si v dnešnom článku.

Ktorým potravinám a jedlám bude lepšie sa vyhnúť?

Cesnak

Číslo jeden vás v našom zozname pravdepodobne neprekvapí. Zápach z úst majú na svedomí obsiahnuté sírne zlúčeniny. Čo prekvapením možno bude, je fakt, že na vine nie sú iba samotné ústa. Cesnak je rýchlo absorbovaný do krvného obehu a sekundárne sa vylučuje pľúcami a znovu ústami, čo znamená ďalšie cunami zápachu. Sírne zlúčeniny sú vylučované aj kožou.

Aj napriek tomuto negatívu sa cesnaku v jedálničku netreba vzdávať, ide len o načasovanie. Naopak, cesnak môže priniesť množstvo benefitov. Aké to sú? Prečítajte si v našom ďalšom článku.

Jedlo s cesnakom teda nebude tým najlepším nápadom pred prvým rande. Vplyvy však môžete zmierniť dôkladnou ústnou hygienou vrátane použitia medzizubných kefiek, nite a starostlivého vypláchnutia ústnou vodou.

obrázok z istockphoto.com

Cibuľa

Aj zápach z cibule pretrváva dlhší čas po tom, čo ste si pochutnali na šťavnatom burgeri, kde sa pár koliesok skrývalo. Aj vysvetlenie je rovnaké ako pri cesnaku. Cibuľa obsahuje zlúčeniny síry, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu a sekundárne sú vylučované vo chvíľach, keď sa to úplne nehodí.

Pred pohovorom cibuľa (najmä tá čerstvá) nebude dobrý nápad. Tepelne upravená cibuľa je súčasťou takmer každého (nielen) slovenského jedla. Ale nebojte: podstatne to totiž znižuje možnosť, že vám po takom jedle nebude práve voňať z úst.

Tuniak v konzerve

„Vôňu“ konzervovaného tuniaka si s mätou nepomýlite. Premýšľali ste niekedy, prečo je zápach konzervovaných rýb taký intenzívny? Ryba v konzerve totiž začína prirodzene oxidovať, čo jej (a vášmu dychu) dodáva charakteristický „kyslý“ zápach.

Káva a alkohol

Káva a ľahšie alko drinky (pivo, víno) v ústach vytvárajú prostredie, v ktorom sa baktérie vyložene vyžívajú a oveľa ľahšie sa tak množia. Ako káva, tak aj alkohol navyše ústnu dutinu vysušujú, horšie sa tvoria sliny, čo je pre baktérie ďalšie „juchuchu“.

obrázok z istockphoto.com

Ktoré potraviny pre voňavý dych naopak zaradiť?

Čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky, ako je petržlen, bazalka alebo mäta môžu byť silným spojencom v boji proti zlému dychu. Nie nadarmo je mäta obvyklou súčasťou ústnych vôd či žuvačiek. Čerstvými bylinkami nešetrite pri príprave jedla. Z mäty zase pripravíte výborný čaj. Zdraviu prospešnou súčasťou sú práve obsiahnuté oleje.

Melón

Melón je skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý pre baktérie v ústach nevytvára vskutku priateľské prostredie. Medzi ďalšie bohaté zdroje patrí paprika, citrusy alebo bobuľovité ovocie. Navyše má vysoký obsah vody a pomáha tak s hydratáciou ústnej dutiny.

Zázvor

Zázvor je tak trochu neprávom podceňovaná potravina. Nielenže dokáže upokojiť rozbúrený žalúdok, pomáhať v boji so zákerným bacilom, ale taktiež sa postará aj o voňavý dych. Taký zelený čaj s kúskom čerstvého zázvoru môže pomôcť udržať ústnu dutinu sviežu a čistú.

Jablká

Ako hovorí staré známe anglické príslovie „an apple a day may help keep the doctor away“. Rozhodne ale neodoženie vašich kamarátov a kolegov. Že váš dych práve nevonia? Práve jablká sú silným pomocníkom. To vďaka obsiahnutým polyfenolom.

Voda

Dostatočný pitný režim v množstve 30 – 45 ml/kg vašej hmotnosti je silnou zbraňou proti zlému dychu. Prečo? Jeho príčinou totiž často býva sucho v ústach, keď sa horšie tvoria sliny a baktérie tak majú „raj“. Pitie vody navyše pomáha vyplavovať zvyšky jedla, ktoré uviazne v medzizubných priestoroch a opäť dáva priestor na rast baktériám.

obrázok z gettyimages.com

Ako sa vlastne stane, že váš dych nevonia po fialkách?

Vyššie spomínané potraviny nie sú jediným dôvodom, prečo váš dych práve nevonia. Spôsobujú ho totiž baktérie, ktoré sa v ústach rýchlo množia, pokiaľ na to majú ideálne prostredie. Živia sa totiž zvyškami, ktoré v ústnej dutine zostávajú po jedle a tiež odumretými bunkami. Následne produkujú sírne zlúčeniny, ktoré spôsobia onen nepopulárny zápach z úst, ktorému odborne hovoríme halitóza.

Základným hygienickým pravidlom je čistenie zubov dvakrát denne, na ktoré by som osobne odporučila skôr elektrickú zubnú kefku, ktorá prácu vykoná dokonalejšie, než by ste to zvládli klasickou kefkou. Raz denne si vyčistite aj medzizubné priestory a nezabudnite na jazyk. Ústna voda je skôr pomyselnou čerešničkou na torte, ktorá ale môže pomôcť k lepšiemu pocitu. Pozor však na bežne dostupné varianty, ktoré obsahujú alkohol. Ako už vďaka článku viete, alkohol ústnu dutinu vysušuje a zabraňuje produkcii slín. Použitie takejto ústnej vody teda môže mať opačný efekt.

Prvou pomocou (ktorá ale opäť nerieši samotnú príčinu), sú potom žuvačky, ideálne s mätou.

Čo si z toho odniesť?

Po prečítaní dnešného článku viete, že alfou a omegou voňavého dychu je starostlivá ústna hygiena, obmedzenie problematických potravín (aspoň pred dôležitými schôdzkami) a naopak zaradenie potravín, ktoré môžu pomôcť. Aj napriek všetkej snahe a nasledovaniu odporúčaní vás trápi zlý dych? Halitóza môže byť prejavom vážnejších ochorení. Patria sem zápalové ochorenia ďasien, ochorenia obličiek alebo žalúdka a autoimunitné ochorenia, ako je napríklad Sjogrenov syndróm. Príčinou môžu byť aj problémy so slinnými žľazami alebo ochorenie s názvom xerostómia, čo je chronická suchosť v ústach.

A pozor: diéty s veľmi nízkym obsahom kalórií alebo vysokotukové diéty s primeraným množstvom bielkovín vedú ku ketóze, čo je stav, keď sa ako primárny zdroj energie využívajú ketolátky. Špecifickým druhom ketózy je potom ketoacidóza, ktorá sa najčastejšie vyskytuje pri neliečenej cukrovky 1. typu. Pre oba stavy je typický zápach z úst, ktorý je výrazne cítiť po acetóne a ženám môže pripomínať pach odlakovača na nechty.

Pridaj sa k 36 tis. odberateľov

Každému z nich raz týždenne vyberáme tie najlepšie články, ktoré sú určené 100% práve jemu.

Odoberať
2 Páči sa mi Uložiť článok
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________